Изкуството в интериора през погледа на интериорния дизайнер. Стилове.

Съвременният подход в създаването на уютно и приветливо пространство подкрепя непринуденото отношение към артистичните форми.
14.04.2013
Ралица Иванова - Интериорен дизайнер
1251
Ралица Иванова, Рустикалният стил, Еклектиката, Класически интериор, Винтидж
Перфектен подбор на картини и рамки в класически интериор.
Източник: фотограф Георги Величков

Съвременният подход в създаването на уютно и приветливо пространство подкрепя непринуденото отношение към артистичните форми. Изкуството не е необходимост, а свободен избор. Използването му в жилищното пространство е изключително лично преживяване, в което модата и правилата могат да бъдат посока, не мерило.

Основният метод при избора на картини и фотоси е емпиричният. Умението да боравим с цветовете, чувството за композиционна съгласуваност и стил улесняват процеса.
Изборът на предмети на изкуството се определя от бюджета, с който се разполага, обема на пространството, броя на обитателите и тяхната възраст. Изходната точка за всички експерименти е стилът на жилището.
 
Интериорът в технологичен стил
е освободен от излишни обекти и прекомерна декоративност. Той залага на чистите лаконични линии и използването на материали като кожа, хромирана стомана, бетон и стъкло. Стените са решени най-често в бяло или сиво, но никога в ярки цветове. Декорират се пестеливо с големи съвременни черно-бели фотографии или картини с абстрактни изображения. Често в помещението има само една ярка и авангардна картина. Характерни за този стил са динамичните градски пейзажи. Картините имат гладки метални или цветни рамки, а понякога са поставени без рамка.
   
Рустикалният стил използва топлината на натуралните материали. Тук водеща роля има дървото. Интериорът изобилства със старинни мебели и антики. Често на показ са старите зидове. Камината е централен елемент в композицията, подчертан от голяма картина или огледало над нея.  Палитрата на стените е вдъхновена от цвета на естествените материали като кожа, дърво, камък и калай. Този стил разчита на оригиналното обзавеждане и декорация. По стените са изложени гоблени, карета с бродерии, посуда.  Картините са провинциални пейзажи, натюрморти и портрети.Те имат богат колорит - кафяво, зелено, жълто, ръждиво червено. Рамките са дървени или боядисани в кафяви или вишневи тонове.Семейните фотографии създават уют и приемственост в обзавеждането.
   
Класическият интериор е най-претенциозен по отношение на детайла. Това е градски стил. В основата му е композиционният център, около който се организира редът, симетрията и баланса на помещението. Особено внимание се обръща на орнаментите по таваните и стените. Тук виждаме разкошни кристални полюлей, огледала с позлатени рамки, множество фризове и первази по покритите с тапети стени, елегантни завеси и дамаски от кадифе, коприна, тафта и лен. Цветовете са спокойни, неутрални и топли – пясъчно, маслиново, кафяво, сиво и розово. Обикновено каменен, подът, образува геометрични форми. Предизвикателството тук е свързано с постигането на изисканост и уют чрез свързване на класическа със съвременна естетика. Картините много често са в еднакви размери, симетрично поставени на стените или групирани. Детайлът на рамката е от особено значение. Използват се позлатени рамки орнаментирани с релефи от древногръцката архитектура. Предпочита се класическа живопис, библейски и антични сюжети, нежни акварели и графики.
   
Обзавеждането във Винтидж стил ни връща към романтикатана 40-те и началото на 50-те години, времето на старите филми. Използват се оригинални мебели и аксесоари от тази епоха, които задават носталгичен дух и елегантност на интериора. Стените най-често са в нежен, много светъл цвят или чисто бели. Смесването на светли неутрални тонове с по-смел, но не твърде ярък цвят засилва въздействито. Характерни за този стил са едрите флорални мотиви. За под е предпочитано не много тъмно дърво. Задължително е присъствието на големи килими, които маркират отделните зони. На стената намират място пощенски картички от 19 век, филмови плакати от времето преди войните, табели, изображения на самолети от Втората световна война, викториански картини, пропагандни плакати с политическо съдържание. Снимките могат да бъдат съчетани с колекционерски предмети или други вещи. Така създадената композиця се превръща във фокусна точка на стаята.

Еклектиката взима назаем от няколко стила и създава единен образ чрез цвят, текстура, обем и форма. Обикновено доминира едно течение, а останалите елементи допълват внушението. В едно помещение могат да комуникират бохемски романтизъм и модерен минимализъм, разточителен аристократизъм и авангарден футуризъм. Това е стил на иновации и креативност, свобода и виталност. Всички цветове и текстури са възможни. Индивидуалният характер на интериора се създава от неочакваната употреба на материали и елементи, от оригиналност в избора на произведения на изкуството и мебелите, от ръчно изработените детайли и ярките символични аксесоари. Тук може да видите абсолютно всякакви картини и фотоси на необичайни места. Окачени над вратата групи осмислят мъртвото пространство над нея и визуално увеличават височината на помещението. Картините, наредени върху лавици, позволяват често да бъдат аранжирани според настроението на собствениците. Картините се комбинират с вази, статуетки, свещници. Весели семейни фотографии разнообразят редиците от книги в библиотеката. Картини може да има дори на тавана. Настроение създават старите пъзели, колажи от картички, любима мисъл, папируси и артистичните рамки, изработени от природни материали – бамбук, миди и раковини. Вдъхновението може да бъде открито навсякъде.

Детайлите са в основата на добрия дизайн. Важни са не само отделните елементи, а хармоничният диалог помежду им. Изкуството в интериора се възприема в настоящето като продължение на миналото и проекция на бъдещето. То надскача границите на своето време когато специфичното му, символно послание е адекватно осмислено в средата, която украсява.


Стиловете през погледа на художника

+4
Автор: Ралица Иванова - Интериорен дизайнер
Закони Нормативна база Коментари