Избор на най-подходящите ключове и контакти във вашата къща

Винаги трябва да избирате ключове и контакти, които са надеждни и да проверявате дали са сертифицирани по най-високите стандарти.
01.01.2015
инж. Полина Петкова
1908
интериор, дом, ключове и контакти, ел.контакти, електроинсталация
Комбинация в общ панел, ключ за управление на осветлението и контакт тип "Шуко".
Източник: www.gira.com

По време на строителството на една сграда, електрочастта се нуждае от специално внимание при полагането на кабелите, както и при фиксирането на различни приспособления. За да бъдем спокойни в безопасността на дома си обаче е необходимо да сме сигурни в качеството на използваните в електрическата инсталация елементи. Всички компоненти използвани в тази домашна система, като осветителните тела, контактите, ключовете и останалите регулатори, трябва са прикрепени към стената или тавана. Месинговите винтове трябва да се използват за свързване на отделните компоненти от елементите на електрическата инсталация.Влагозащитен ключ за управление на осветлението и контакт. Източник: www.hiartdesign.eu


Видове ключове и контакти в зависимост от тяхната употреба.
За да осигурим нашата безопасност, ключовете и контактите, които се залагат при строежа или ремонтната дейност на къщата трябва да са изработени от материали с най-високо качество, като пластмаса и поликарбонатна пластмаса. Тези елементи трябва да бъдат с гъвкав дизайн, ниска консумация на електро енергия и да са добре обезопасени. Ключовете за управление на осветлението се произвеждат в голям диапазон от форми и размери, за да контролират един или повече светлинни източници. Потърсете модулни ключове, ако пространството ви е ограничено, или димери ако искате да имате възможност за по-голяма светлинна динамика.Контакт тип "Шуко" с вградена трасираща лампа, осигуряващ по-добра ориентация и безопасност.


Като цяло, контактите са налични в правоъгълна или кръгла форма и в различни размери и покритие. Те са или с два, или три пинови и трябва да бъдат трайни и силно устойчиви на корозия, което да ги прави изключително надеждни. Електрическите контакти са изключително важна част от инсталацията в дома. Тяхната роля е, да повишават безопасността и намаляват риска от пожар и поражения от токов удар.
Винаги трябва да избирате ключове и контакти, които са надеждни и да проверявате дали са сертифицирани по най-високите стандарти.

Някои от най-популярните, безопасни и модерни ключове и контакти са:


  
Сензитивни ключове за управление на осветлението. Източник: www.starmanner.com


Прозрачни ключове и контакти: 
Заимствани от старите стъклени ключове, прозрачните рамки са перфектно съчетание на най-модерните технологии и стилове. Отличителната черта на тези ключове е скосената на 3мм прозрачна рамка. При закрепването им не са необходими фиксиращи винтове. Основата на механизма може да бъде изработена от бронз, никел, сребро или неръждаема стомана и над нея се вграждат напречни ключове или димери.

Никелирани ключове и контакти. 
Те имат много елегантен вид с огледално покритие. Най-подходящото място за монтажът им е гостната. Там те ще допринесат за завършеният вид на помещението, допълвайки декоративните елементи съхранявани в него. Този вид ключове и контакти могат да се използват, както в съвременни, така и в традиционни интериори. Привлекателният им вид е резултат от силно полирана никелирана рамка.

Антично бронзови ключове и контакти. 
Те изглеждат прекрасно върху дървени панели и други необичайни покрития. Повърхността на рамката на бронзовите ключове и контакти е променлива и това допринася за широкото им приложение. Те изглеждат модерни и са съвместими както с конвенционалните, така и с модерните интериорни решения. Бронзовото покритие е издръжливо и се е доказало във времето.Сериен ключ за управление на осветлението. Източник: www.australiantraveller.com


Матирано месингови ключове и контакти. 
Те са подходящи за монтаж в стилни сгради, където ярките и блестящи ключове и контакти няма да изглеждат добре. Заради старинният си вид тези ключове подхождат повече на традиционните интериори, но могат също да бъдат използвани и в по-модерна обстановка.

Рамки за ключове и контакти от неръждаема стомана. 
Те изглеждат абсолютно прекрасни монтирани в кухненски интериори. Може да заложите няколко модула в един общ панел, така ще улесните работата си с кухненските уреди.

Изборът на завършващите елементи на електрическата инсталация в дома, е изключително важен момент и трябва да бъде съобразен с всички фактори в дома.

Автор: инж. Полина Петкова
Закони Нормативна база Коментари