Зелен код

Апартаментът от само 40 квадратни метра е собственост на млад мъж и като такъв има за цел да отговори максимално на неговата личност, вкусове, изисквания и нужди.
31.12.2017
Теменужка Захариева
1109
интериор, дизайн, апартамент, интериорен дизайн
Източник: FATEEVADESIGN, Снимки: Андрей Авдеенко

Проект на студио FATEEVADESIGN, Дизайнер – Елена Фатеева
Обща площ – 40 кв. м
Местоположение - Киев, 2016

Апартаментът от само 40 квадратни метра е собственост на млад мъж и като такъв има за цел да отговори максимално на неговата личност, вкусове, изисквания и нужди. Всичко това поставя достатъчно предизвикателства за дизайнера, но точно те са стимул за повече нестандартни решения и Елена Фатеева от студио FATEEVADESIGN, Киев, се е справила блестящо. С прецизно планиране, лаконичен подбор на материалите, много светлина и умело използване на ярки акценти в подходящ за мъжко жилище оттенък на зелено ефектът е впечатляващ. Тези цветни акценти са стилистичния код за цялото жилище. А подходящият подбор и начин на използване на цветовете заедно с оригиналните решения за разделяне и съхранение създават усещането за много по-просторно пространство.


Поглед към спалнята и работния кът.  Източник: FATEEVADESIGN, Снимки: Андрей Авдеенко

Минималистичната кухня е събрана в ниша, която всъщност разделя дневната от дрешника,  а малката трапезарна зона е разположена между нея и къта за сядане с диван в наситено жълта кожа.  В срещуположния край на стаята има малко работно пространство, а останалата част от тази половина на жилището е заето от куба на спалнята. За да има повече светлина навсякъде, преградните стени на куба са остъклени в горната им част, а под остъклената част представляват мебели за съхранение. Оставен е и прозорец към работния кът.


Спалнята.      Източник: FATEEVADESIGN, Снимки: Андрей Авдеенко

Използвано е максимално всяко налично пространство – леглото е върху платформа, която служи едновременно и за нощно шкафче или плот за поставяне на одеала и всякакви дреболии. Няма нищо излишно, но пък това малко жилище има удобен дрешник, който събира всичко необходимо.


Оригиналната конструкция зад масата използва стената като място за съхранение и средство за увеличаване на обема.                  Източник: FATEEVADESIGN, Снимки: Андрей Авдеенко

Използваните огледала допълнително увеличават зрително обема на жилището – забележете колко умело са поставени те в специално изградена конструкция в трапезарната зона, където могат да се поставят списания и дребни предмети.


Красива цветна схема и огромни огледала  в банята. Източник:    FATEEVADESIGN, Снимки: Андрей Авдеенко

В банята също има огромни огледала, които зрително удвояват обема ѝ. “Харесвам огледала, обичам да се възползвам от потенциал им в проектите си; те са просто и полезно средство за визуално разширяване на пространството, правят го по-интересно”, казва Елена.


Абстрактни картини добавят обем и настроение към малкото работно пространство  Източник:FATEEVADESIGN, Снимки: Андрей Авдеенко

Използвани са плакати от фото-проекта Present Continuous (Сегашно продължително) на Наташа Егорова, Николай Гаврилюк, Олег Ницко, които добавят особена дълбочина и допълнително измерение в интериора. Сюрреалистичните сюжети се вписват умело в този специален дом и подчертват уникалността му.

+2
Закони Нормативна база Коментари