Домашните системи за сигурност

Когато оценявате ефективността на системите за сигурност, преценете, до колко тя може да предотврати нахлуването на нарушителите в къщата ви.
14.05.2013
инж. Полина Петкова
725
алармени системи, системи сигурност, защита от кражба, датчик, безопасност за дома
Контролен панел.
Източник: http://safesidesecurity.blogspot.com

Хората, които се притесняват за безопасността на семействата си, както и за имуществото си често се чудят колко ефективни са домашните алармени системи.


Истината е, че тяхното качеството варира в широки граници в зависимост от марката и наистина си струва човек да направи проучване преди да вземе крайно решение. Накрая усилията си струват, защото когато човек има надеждна система за сигурност, той може да се наслади на спокойствието, че домът му, както и той самия са  добре защитени.


Навлизането в чужди домове, вандализма и кражбите са често срещано явление, най-вече в големите градове, като престъпността бързо се разпространява в близките малки населени места. Когато оценявате ефективността на системите за сигурност, преценете, до колко тя може да предотврати нахлуването на нарушителите в къщата ви. Вашата алармена система представлява един вид червена светлина за крадците. Тя им показва, че не са добре дошли и целта и е да ги държи далеч от имуществото ви.


От друга страна една система за сигурност трябва да успее да предотврати разрушаването на вашия дом от пожар или наводнение например. Ефикасната охрана на дома, е тази която ще защити точно вашата къща. Нито една от тях не е подходяща за всички жилища.


Най-общо алармените системи могат да бъдат жични и безжични. Въпреки, че окабелената система за сигурност е най-надеждна, инсталирането и е доста по-трудоемко и скъпо. Алармите с безжични датчици са по-лесни за поставяне, но цената им е по-висока. От друга страна те са по-податливи към въздействие и следователно са по-ненадеждни. В зависимост от това дали една охранителна система има аларма или не тя е шумна и тиха. И в двата случая може да бъде свързана или не с охранителна фирма.


Единият вариант за осигуряване на безопасност на дома, е аларма при която се включва звуков сигнал, когато се засекът нарушители или при наличието на авария. Целта на този вид системи е да изплашат злосторниците и да уведомят обитателите, че има проблем в къщата. Имайте предвид обаче, че неправомерното заработване на тези аларми е толкова често срещано явление, че задействането и обикновено се смята за фалшива тревога.


Друга алтернатива на звуковата аларма е тихата. Когато нарушител попадне в зоната на системата за сигурност в дома, или някой от датчиците се задейства, се подава сигнал на охранителната компания. Нейната цел не е да изплаши престъпниците и да уведоми собствениците на къщата за наличие на проблем, следователно трябва да сме сигурни в бързата реакция на охранителите. Най-добрият вариант е да се използва комбинирана система, която покрива и двата параметъра на действие.


Всички системи за сигурност имат контролен панел, който активира и дезактивира алармата. Някои от тях могат да активират част от сензорите, докато собствениците се намират в къщата. Също така са снабдени с памет, с помощта на която може да се установи дали е била задействана и с бутони, които показват дали вратите и прозорците са отворени. Всички панели трябва да имат поне един паник бутон.


Алармените системи са снабдени с различни видове датчици. Задължителен елемент са магнитните или инфрачервените сензори за врати. Те се задействат, когато се прекъсне връзката между сензора на вратата и датчика на касата. Също така те се предвиждат и за всички отваряеми прозорци. На всички останали стъклени външни повърхности на къщата се поставят датчици за счупено стъкло, които при удар достатъчно силен за да го счупи, задействат алармата.


Друг елемент, който би могъл да се заложи в охранителната система на дома са периметърните сензори. Те се поставят на портали или на входове на частни улици и уведомяват собствениците, когато някой навлезе в територията на тяхната собственост. Също така може да се предвидят в постелката пред вратите или под прозорците.


 Датчиците за движение се използват най-често в домашните алармени мрежи. В повечето случи те са най-подходящи за жилища, които са свободни през по-голямата част от деня.


Други важни елементи на алармените системи са димните и топлинните противопожарни датчици, чиято цел е да уведомят собствениците и съответните органи за наличието на проблем в определена зона.  При необходимост в къщата може да се предвидят сензори за въглероден оксид. Този газ без мирис и цвят, може да бъде смъртоносен и е почти неоткриваем за хората. Неправилно вентилирани камини и отоплителни инсталации могат да бъдат източник на този отровен газ, следователно сензорите за въглероден окис трябва да се предвиждат в техните помещения. За предотвратяване на наводнения в близост до мивки, вани и перални машини се поставят датчици за наличие на вода.


Една система за сигурност не би била завършена без адекватен видеоконтрол. С помощта на няколко стратегически разположени камери вътре и по-периферията на къщата, собствениците имат възможността по-всяко време и от всякъде да наблюдават какво се случва в дома им. Има различни видове охранителни камери. Те могат да бъдат с големи размери и обхват и разполагайки ги отвън биха възпирали нарушителите.


Въпреки, че не е възможно да се избегнат престъпленията, без значение къде живеят, собствениците могат да намалят шансовете да станат жертви, чрез инсталиране на ефективна охранителна система в дома. По този начин те ще се чувстват по-спокойни независимо дали се намират извън къщите си, или спят заедно със семействата си през нощта.


Домашните алармени системи представляват едно лесно и достъпно решение за защита от кражби, нападения, пожари и други извънредни ситуации.

Автор: инж. Полина Петкова
Закони Нормативна база Коментари