Дискретна провокация в еквилибристичен интериор

„Еквилибристичен”, защото на дизайнерите от „Кала Дизайн Студио” им се налага да повървят „по стъпките на въжеиграча” през всичките етапи по ”случването” на този интериор до самия финал.
07.02.2020
Весела Маркова
5253
интериор, интериор-реализации, Кала Дизайн Студио
Кала Дизайн Студио ООД, Фотограф: Атанас Згурев
Източник: www.kaladesignbg.blogspot.com

Интериорен дизайн: Кала Дизайн Студио

Паркети: Паркетен Свят
За своите 20 години фирма Паркетен Свят значително се развива,  превръщайки се от семейно магазинче в град Бургас в национална верига магазини за подови настилки.
Към днешна дата Паркетен Свят е водещ представител за България на едни от най-реномираните производители на ламиниран, трислоен, класически паркет и винилови настилки - Quick Step (Unilin), Тarkett, Classen Arteo, Haro, Karelia, Kaindl, Кrono Original, Dukatti /Aston Louis parquet/ и др. Освен това, ние предлагаме и допълнителни  аксесоари като подложка, тапи, ъгълчета, первази, лайсни и всички необходими консумативи за поддържането и грижата на Вашата подова настилка. Благодарение на изградената богата партньорска мрежа с водещите компании-производители на подови настилки предлагаме на Вас – нашите клиенти, най-доброто за всеки задължителен елемент от интериора, а именно пода!

Мебели: Скабрин
Мебелите са произведени от фирма Скабрин, която вече тридесет години успешно разработва индивидуални проекти на частен и обществен интериор, като запазва своята специфичност и оригиналност. Благодарение на опита и професионалната подготовка на колектива, в този както и в други съвместни обекти, са реализирани максимално коректно идеите на Кала Дизайн Студио. Материалите, от които са изработени мебелите, са съобразени със световните тенденции за разнообразие и екологичност.

Стъклени врати и паравани (поръчкови): Декор Глас Дизайн
Интериорните врати са изпълнени от 10 мм стъкло -  бронзе с шарка, изработена от Декор Глас Дизайн по желание на клиента. Преградните стъклени паравани в баните са изработени по поръчка на клиента от прозрачно стъкло.

Интериорен текстил (завеси): Ивел Интеранационал ЕООД 
Фирмата предлага невероятен избор на интериорен текстил, пердета, дамаски, еко кожа и всичко необходимо за обзавеждане на Вашия дом, офис и хотел. Внос и производство по поръчка за нашите клиенти. В този обект е избран интериорен текстил, хармонично съчетан от Кала Дизайн Студио по материя и цвят със завеси за целия апартамет.


Фотограф: Атанас Згурев

 


"Ние от Кала Дизайн Студио се грижим за всеки етап от изграждането на Вашия интериор. Започваме с концепцията и идеите, минаваме през ръчни скици и 3D визуализации. Изработваме пълна техническа документация за реализирането на проекта, както и количествена сметка. Извършваме авторски надзор и менажираме целия процес на изпълнение, докато стигнем до аранжирането и финалната декорация на Вашия обект. Благодарение на нашата професионална помощ, изграждането на интериора Ви става вълнуващо приключение с отличен резултат." - сподели инж. Яна Мечкарова - един от собствениците на архитектурното студио.

Когато целта на интериорното оформление е създаването на спокойна и дискретна обстановка в жилището на уравновесена двойка на средна възраст, а контекстът на моменти клони точно в противоположната посока, нестандартните решения влизат в „споразумение” с предсказуемия баланс. Предсказуем, но само на пръв поглед!

„Еквилибристичен”, защото на дизайнерите от „Кала Дизайн Студио” им се налага да повървят „по стъпките на въжеиграча” през всичките етапи по ”случването” на този интериор до самия финал. Или с други думи казано  – експериментите в условията на крехък баланс винаги носят риск, едно залитане в неправилната посока би ощетило всичко постигнато. Но при ясно дефинирана концепция и добре обмислени, макар и понякога дръзки „хрумки”, се изисква единствено още максимална концентрация и последователност, за да се изведе проектът до финалната права.

    Източник: Кала Дизайн Студио ООД     Фотограф: Атанас Згурев

Балансът, на който се крепи цялата идея е именно в това, че всичко е обмислено до най-дребния детайл, така че да следва заложената логика, а изключенията – те носят онази идентичност, която ще направи дома неповторим. Сработването между собственик и дизайнер е ключов момент, от който ще зависи целия ход и дори скоростта, с която ще се случат нещата.

Стартът е даден с разглеждане на базовото разпределение на този тристаен апартамент - ново строителство в престижен столичен квартал. Оказва се, че всичко си е на мястото и напълно отговарящо на нуждите на обитателите.  Единственото малко преустройство, което предлагат дизайнерите е в промяната на подхода към мокрото помещение. Вместо той да е достъпен от коридора обслужването се измества откъм  кухнята. Така се отваря допълнителна площ за обширен гардероб.
За по-наблюдателните  гости на семейството сигналът за нестандартното оформление на дома идва още с влизането. Игра на огледала, разчупено линеарно осветление, таванни дървесни пана,  и зигзагообразни елементи, сливащи хоризонталните с вертикалните повърхности, са първата „закачка” за окото.


Стъклените врати са изработени по поръчка от Декор Глас Дизайн.     Източник: Кала Дизайн Студио ООД     Фотограф: Атанас Згурев

И като противовес на обраните тоналности с минимални цветови амплитуди, нестандартният подход проличава от няколко необичайни, но много добре уцелени провокации, като се започне от  полупрозрачните врати на една от баните и дневната и се стигне до огледално светещо пано над спалнята, изместващо тривиалните  централно разположени осветителни тела.


Завесите и интериорният текстил са доставени от Ивел Интеранационал ЕООД.     Източник: Кала Дизайн Студио ООД     Фотограф: Атанас Згурев

Жилището от своя страна е облагодетелствано от наличието на обилна естествена светлина.  В просторната дневна тя се разгръща в пълния си капацитет. От една страна в цветовото решение преобладават неутрални, бледи и пастелни тонове, светло дърво и бели повърхности. От друга страна мебелировката е проектирана изключително рационално, като на практика заема малка част от обема, разположена вертикално покрай стените и ползваща оптимално височините до тавана. По този начин достатъчно място за съхранение присъства, без да натежава и да отнема от въздуха на помещението. Като резултат пространството е много добре усвоено, организирано е с грижа за стопаните, улеснявайки ги максимално с поддръжката на прегледния вид по всяко време.


Източник: Кала Дизайн Студио ООД     Фотограф: Атанас Згурев

Въпреки, че изглежда компактна и прибрана, кухнята дава прекрасни възможности за действие. Плотовете от технически камък следват добре обмислена конфигурация, като предоставят щедър обем за изява на кулинарните умения на семейството, а големият набор от шкафове и чекмеджета позволява след приготовленията, всичко да бъде удобно прибрано, за да се запази елегантната визия на помещението.


Мебелите по поръчка са изпълнени от фирма Скабрин     Източник: Кала Дизайн Студио ООД     Фотограф: Атанас Згурев

Преходът към трапезарията и дневната също е елегантен. Кухненският остров отделя функциите, като скрива частично работния плот, завършвайки композицията с по-висок бар за закуска.

Източник: Кала Дизайн Студио ООД     Фотограф: Атанас Згурев

Оригинална, олекотена и с ефирна конструкция – етажерка в естествен фурнир и бяло, съставлява своеобразна „преграда” към кът за сядане с мека мебел и същевременно играе ролята на мултимедийна стена, достъпна от всяка точка на дневната и трапезарията. Таваните са разработени на две нива и с полу-скрито осветление. Комбинацията дървесна повърхност и бяло в случая създават завършеност на цялата концепция като прорязват тавана в правоъгълни геометрични форми.

Изисканата линия и дискретното третиране на повърхностите, с минимални контрасти и плавни преливания, дават на дизайнерите допълнително поле за постигане на индивидуално излъчване на дома чрез целенасочен подбор на акценти. И както знаем всеки план, дори и най-стриктния, в даден момент излиза от руслото, за да се завърне обратно с нещо неочаквано. 


Източник: Кала Дизайн Студио ООД     Фотограф: Атанас Згурев

Една „лозичка” привлича вниманието на авторите на проекта толкова силно, че те намират най-неочакваното място, където да я експонират. Тя пропълзява по стената на кухнята и продължава по тавана почти до самия край над трапезарната маса. Този щрих внася толкова осезаемо и живописно присъствие, че повлича крак и точно на това място се оформя очарователен арт кът, където място намират още няколко декоративни аксесоара на тема „органик”.

Източник: Кала Дизайн Студио ООД     Фотограф: Атанас Згурев

Модернистичната визия присъства и в останалата част от жилището, отново в омекотен и пречупен през закачливата призма на дискретната провокация вариант. Като че ли базисната платформа за уравновесени и ненатрапчиви в цветово отношение повърхности, разкрива още по-големи възможности и предизвикателства за третиране на всеки един елемент. Така „отприщена” фантазията на авторите ражда оригинални решения, продиктувани и предназначени единствено и само за конкретния проект и съществуващи, само в него.

Източник: Кала Дизайн Студио ООД     Фотограф: Атанас Згурев

Специално отношение откриваме в домашния кабинет, както и в баните, където пастелните неутрални цветове отново се превръщат в катализатор на идеи.

Източник: Кала Дизайн Студио ООД     Фотограф: Атанас Згурев

Нищо не би могло да привлече вниманието повече от това да бъде задействан механизмът за очакване на изненади…


   
Източник: Кала Дизайн Студио ООД     Фотограф: Атанас Згурев

 

Автор: Весела Маркова
Закони Нормативна база Коментари