Детайлите във входното антре

Входното антре е помещението, което посреща и изпраща собствениците на един дом, както и неговите гости. В него не прекарваме толкова време, колкото в дневната или в кухнята, но то трябва да е максимално функционално.
15.01.2008
Maя Янева
2003
интериор, антре, входно антре

Входното антре е помещението, което посреща и изпраща собствениците на един дом, както и неговите гости. В него не прекарваме толкова време, колкото в дневната или в кухнята, но то трябва да е максимално функционално.

То е важна комуникационна точка и има разпределителна функция спрямо останалите помещения в жилището. Поради тази причина трябва да има достатъчно свободна площ за безпрепятствено преминаване.

    

В някои по-малки жилища входното антре е натоварено с повече от една функция. Освен че обслужва определени дейности, свързани с излизането и влизането в дома на стопаните и гостите, в него се помещават дрешници или вградени гардероби, шкафове за обувки, закачалки за горно облекло и др.

Обикновено то е мястото, където всекидневно преди излизане се извършват последните приготовления - сресване, оглеждане, гримиране, лъскане на обувки и обуване, обличане на горно облекло.

Когато антрето се ползва и като място за съхранение на сезонни дрехи, трябва да се обмисли добре неговото обзавеждане, така че да не се пречи на нито една от функциите.

За входното антре трябва да се подбере настилка с голяма устойчивост на износване, което да позволява лесна поддръжка и често хигиенизиране.Когато се прибираме у дома, входното помещение е мястото, където се събуваме, оставяме обувките, ключовете, в някои сезони мокрия чадър, чантата и шапката, ключовете, палтото, пощата, покупките и т.н. Там е удобно да ни чакат нашите домашни пантофи. Ако имате бебе, това е най-практичното място, където се оставя количката, ако детето е по-голямо, там може да се прибира колелото.

Обикновено в шкафчето в антрето се поставят вещи, свързани с почистването на обувки и принадлежности, свързани с нашите последни приготовления преди излизане. Тези необходими вещи трябва да бъдат подходящо съхранени, а за целта трябва да подберем съответните мебели с максимална функционалност.

Минимумът от мебели е шкафче за обувки, закачалка за дрехи и шапки, място за сядане (стол или стабилен шкаф, върху който може и да се сяда), поставка за чадъри, огледало (най-добре такова, което ви отразява в цял ръст). Непременно предвидете място за сядане, което улеснява обуване и събуването на обувките, ако шкафът ви няма такава опция. Това може да е единичен стол, табуретка, а ако помещението позволява, дори малък диван, който ще придава особено чувство за гостоприемство и удобство на вашето антре.На пазара се предлагат шкафове за антре, които съчетават в себе си минимума, който е необходим. Изберете такъв, който има и чекмеджета за принадлежности, свързани с дейностите, свързани с влизането и излизането от вашия дом (гребени, бои за обувки, обувалки, ключове). Тези вещи се използват твърде често и колкото по-добре организирате тяхното прибиране, толкова по-красиво и спретнато ще изглежда входното пространство.

В случай, че входното помещение е съчетано с дрешник, по-добре е това да е вграден гардероб. Вграденият гардероб се разполага в специална ниша, отделена от пространството на входното помещение. В зависимост от нуждите на съответния дом се решава вътрешното пространство на гардероба - окачалки за дрехи, рафтове за обувки и т.н.Осветлението е особено важно за входното помещение. Тъмното помещение е неприветливо и неудобно. За да осигурите необходимата светлина и уют, добре е да поставите повече от едно осветително тяло, като например съчетаете стенно или насочено осветление с полилей. Мястото пред огледалото също трябва да е добре осветено. Огледалата се използват и за създаване на оптическа измама за допълнителна светлина и простор, особено в умалени входни пространства.

Добър избор е насоченото осветление - спотовете или шините, които ще осигурят осветяване на избрани от вас акценти – картини или друга декорация, към която искате да привлечете вниманието. В зависимост от стила и цялостния интериор на жилището, можете да се спрете на плафониери, аплици, настолни лампи или лампиони.

Подходящ аксесоар за вашето антре е стенният часовник, а подходяща декорация са цветята – сухи или живи, във вази или саксии, в зависимост от това дали в това помещение имате естествена светлина или изкуствено осветление. Така ще създадете уют и приветливост на входното помещение.

Автор: Maя Янева
Закони Нормативна база Коментари