Декоративните мазилки в интериора

Те успешно изместват полагането на латексови бои и тапети, придавайки неповторима елегантност на интериора.
08.11.2019
Екатерина Бонева
3682
интериор, минерална мазилка, декоративни мазилки, структурна мазилка
Източник: Европа Пейнт ООД

Декоративните мазилки разкриват нови хоризонти за дизайнерска изява. Те успешно изместват полагането на латексови бои и тапети, придавайки неповторима елегантност на интериора. С тях можем да пресъздадем атмосферата от различни епохи или вдъхновяващи декоративни ефекти от природата. Интериорните декоративни мазилки са функционален инструмент на архитекти и дизайнери за подчертаване стила на всяко пространство, независимо дали става въпрос за стена, таван, колона или друг елемент.

Новите материали и технологии придадоха съвсем нов смисъл на декоративните мазилки – освен, че придават авангардно излъчване на интериора, те се отличават и с висока устойчивост и лесна поддръжка.
 

 


Royal Silk Primacol  е декоративна боя за вътрешна употреба. Съставът й включва специални перлени пълнители, благодарение на които украсената повърхност създава покритие с блясък. Мигащите отражения са динамични и се променят с ъгъла на падане на светлината. Боята се предлага в готови цветове - сребърна и златна основа, която също може да бъде оцветена в различни цветове  с декоративни оцветители Primacol. След изсъхване придава ефект на коприна.
Източник: Европа Пейнт ООД, www.primacol.bg


Сатенените, матови и гланцови ефекти, обогатени с фин златист или сребрист отблясък променят възприятията и нагласата за интериора.


Източник: Европа Пейнт ООД, www.primacol.bg

От какво се състоят?
Отделните видове мазилки (структурна, текстурна, минерална) се разграничават според вида на съдържащите се в тях вещества. Като цяло обаче, техният състав включва три главни компонента:

Прах от естествени камъни – основна съставка на декоративните мазилки, използвана още от древността. По това време се използвал мраморен прах, който води началото си от Древния Рим, когато мраморът бил изключително разпространен в строителството, а употребата на остатъчния от него фин прах за направата на мазилки станало идеален начин за неговото оползотворяване. За получаването на декоративни мазилки може да се използват и други естествени материали – брашно от гранит, оникс, малахит и много други.

Свързващ материал – вторият по важност елемент от състава на всички мазилки. Традиционно за свързващо вещество се използва варов разтвор, но освен него тази роля могат да играят най-различни полимери, цимент, глина или гипс. Тяхното съотношение спрямо основния компонент осигурява по-лесна обработка и по-голяма устойчивост на мазилката.

Багрилни вещества – разнообразието от бои и пигменти при тонирането на мазилките спомага за постигане на вдъхновяваща феерия от цветове.


 


Silver Sand е структурна боя за създаване на творчески декоративни ефекти. Боядисаните повърхности искрят с перлени отражения под въздействието на светлината, създавайки ефект на триизмерна дълбочина. Получаваме отлични визуални ефекти както в изкуствена, така и в естествена светлина. Продуктът е предназначен за боядисване на стени и тавани на закрито.      Източник: www.primacol.bg

 

Видове декоративни мазилки:
Най-общо декоративните мазилки за вътрешно приложение се делят на два вида – текстурни (за постигане на релеф) и структурни (за постигане на бразди). Първият вид е гранулна, подобна на тесто смес, в която има частици от пясък, камък, гранит или слюда. Сместа се предлага готова за употреба и не изисква допълнителна подготовка преди нанасяне. Тези мазилки придават голям дълбочинен ефект, а бавното съхнене на формулата улеснява създаването на желаната текстура.


Източник: Европа Пейнт ООД, www.primacol.bg

Структурната мазилка е доста по-специфична. Повърхностният слой има неравномерен зърнест вид, заради съдържанието на кварцови гранули, чиято големина може да варира от 0,6 до 3 мм.
При полагането се изисква повече майсторство, тъй като желаният ефект се постига с определен подход и начин на смесване, най-често с помощта на валяк, шпакла или мистрия. Друг съществен фактор е необходимостта от тониране. Дебелината и плътността на слоевете имат изключително важно значение. 

 

 


Marmorino - Декоративна мазилка на базата на натурална гасена вар и мраморен прах. Финиш ефекта имитира текстура и блясъка на мраморна повърхност.    Източник: Европа Пейнт ООД, www.primacol.bgДруга класификация разделя декоративните мазилки според свързващия материал и те биват:

Минерални мазилки, които освен твърди частици съдържат и цимент, вар, глина или гипс. Имат зърнеста структура и се използват много често при декорацията на стени. Минералните вещества осигуряват по-голяма здравина и лесна обработка. Полагането им се прави в два слоя – първият, по-плътен слой има носеща роля, а вторият е по-тънък и позволява индивидуално оформление на повърхността. Неговото нанасяне се прави след пълното изсъхване на носещата част. 
Силикатните мазилки се базират на течно стъкло и полимери с добавка от минерални пълнители с подбрана зърнометрия, пигменти и консерванти.

Полимерните мазилки представляват дисперсионни мазилки и имат отлични водоотблъскващи свойства. Имат пастообразна текстура и могат да се нанасят веднага.Източник: Европа Пейнт ООД, www.primacol.bg

Популярни модели
„Венецианската мазилка“ се радва на широко приложение в модерните домове. Представлява гъвкав материал, с помощта на който могат да се имитират различни видове скъпоценни камъни или да се подчертаят определени архитектурни елементи. Може да бъде на варова или акрилна основа, примесена с мраморно брашно, което придава висока издържливост на мазилката, след като бъде полирана.

Декоративна мазилка Травертино е натурална минерална мазилка на варова основа, с визуален ефект, имитиращ естествения камък травертин. Тя е груба на вид, но нежна на допир, с фини естествени светлосенки, характерни за камъка.

Перлената мазилка създава удивително красиви перлени ефекти, благодарение на пясъчните и метални частици, които съдържа. Естетическите ефекти на този тип декоративна мазилка могат да се постигнат както от професионалисти, така и от хора без особен опит в подобна сфера.

Начини на полагане
Нанасянето на всички видове декоратимвни мазилки се извършва върху перфектно изравнена и гладка основа. Това се постига чрез предварително грундиране, което запълва всички пукнатини и неравности. Мазилката се нанася на слоеве с многократно заглаждане. Следват полагането на специални вакси и полиране на повърхността. Завършената мазилка придобива способността да отразява и пречупва светлината, създавайки неповторим визуален ефект. 

Antico Tufo Italico е натурална варова мазилка, за вътрешно и външно приложение. Позволява Ви да създавате релефни декорации, имитиращи камък, туфи и antiqued тухла, подредени и проектирани с най-голяма свобода.     Източник: Европа Пейнт ООД, www.primacol.bg


Защо да заложим на декоративна мазилка?
Декоративните мазилки се отличават с много предимства пред традиционните интериорни бои, което ги прави предпочитан избор за съвременно оформление на вътрешното пространство. Те придават специфична индивидуалност на дома, като внасят хармония и усещане за спокойствие.


Източник: Европа Пейнт ООД, www.primacol.bg

Колоритните текстури притежават богат спектър от ефекти – от винтидж до ултрамодерен. Освен подчертано декоративните си свойства, лесното изпълнение е друго важно предимство. Тяхната дълготрайност и способността да предпазват повърхността от влага и замърсявания са също сред главните им преимущества. Не на последно място, декоративните мазилки позволяват различни експерименти с цветове, материали и начин на полагане при създаването на желания ефект.

 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари