Градинско езеро

И в най-красивата и добре поддържана градина винаги може да се добави нещо ново, което да я превърне в истинско райско кътче. Без съмнение декоративният водоем е способен да придаде неповторимо очарование и романтична атмосфера на всяка градина.
15.08.2008
Владимир Йонев
432
водоем, езеро, езеро в градината, градинско езеро

И в най-красивата и добре поддържана градина винаги може да се добави нещо ново, което да я превърне в истинско райско кътче. Без съмнение декоративният водоем е способен да придаде неповторимо очарование и романтична атмосфера на всяка градина. Този, който очаква много от своя водоем, трябва да го разположи там, където обикновено почива цялото семейство, близо до терасата, или там, където градинското езеро ще се вижда най-добре от прозорците. Но ако близо до него е винаги шумно, многолюдно, повечето животни няма да поискат да живеят в него. Ето защо е по-добре да намерите за водоема закътано ъгълче в градината, в което с помощта на засадените растения да създадете подходящо убежище за животните.
 


А съседите?
Поинтересувайте се, не използват ли те отровни средства за борба с вредителите? Постарайте се да не разполагате езерото в непосредствена близост до съседския участък, иначе вятърът може да донесе отровни химикали по повърхността на водата и рибките да загинат. Не е изключено вашите чувствителни съседи да ви критикуват за всяко ухапване от комар, щом напълните с вода вашето езеро. За това, че комарите и преди са досаждали на всички в околността, никой няма да си спомни. Трябва да знаете, че комарите се размножават най-добре в бъчвите и другите съдове, използвани за събиране на дъждовна вода в градината. За разлика от природните водоеми, там техните ларви могат свободно да се развиват, без да се опасяват от всякакви врагове.


Разбира се, през първата година е възможно да се получи интензивно размножаване на комари. Но скоро, когато във водоема се установи биологично равновесие, т. е. появят се природните врагове на комарните ларви, ще бъде сложен край на комарното нашествие. Още един проблем са жабешките концерти. Уви, дано не ви се наложи да ловите шумните земноводни и да ги отнасяте по-далече от градината, за да успокоите съседите си.
 


Който иска да отглежда в градинското си езеро водни лилии – нимфеи, трябва така да планира своето езеро, че то да се осветява от слънцето минимум 5 часа на ден. Иначе растенията ще боледуват и няма да цъфтят. Водните лилии предпочитат спокойната тиха повърхност, ето защо наличието на фонтан и други подобни технически приспособления се отразява зле на тези растения. Най-добре е да се пренесат всички динамични водни украшения на друго място в езерото.


За да изясните къде ще падат светлината и сянката на избраното за водоем място, по възможност планирайте разположението на езерото през летните месеци, когато дърветата и храстите са с развити корони. Не бива да се прави водоем непосредствено под някое голямо дърво, което наесен ще хвърля в него своите листа. След кратко време листата ще се спуснат на дъното, където се образуват гниещи вещества, действащи неблагоприятно върху качеството на водата, пък и на целия микроклимат в езерото.


Помнете, че дори хвойновите растения губят част от своите иглички, така че и те в по-голяма или по-малка степен замърсяват водоема. Ще се наложи или да събирате всички плаващи растителни остатъци, или наесен да опъвате над водата тънка мрежа. За съжаление това не е най-доброто решение, тъй като в мрежата нерядко попадат жаби, таралежи или птици. Ще се наложи по няколко пъти на ден да проверявате състоянието на мрежата и да освобождавате оказалите се в нея животни. Много по-добре е да се разположи водоемът в такова място, където подобни действия не биха били необходими.
 

А каква да бъде формата на водоема – кръгла, овална, четириъгълна, правоъгълна?
Определящи трябва да станат характерът и формата на градината, мястото, което е предвидено за градинско езеро. Ако имате градина в ландшафтен стил, с цъфтяща полянка и диви растения, то най-добре е да спрете избора си на водоем с меки очертания, плавно преминаващи под водата брегове. За водоем, разположен между лехи с цветно зеле и репички, ландшафтният стил е абсолютно неприемлив. Такъв водоем ще изглежда неестетично и ще показва пълно отсъствие на вкус у неговия създател. Съвсем по друг начин изглежда водоемът с фонтан, имащ правилна четириъгълна форма. Той например може да се направи стъпаловиден, като се раздели на тераси.


Как точно да определите каква форма е най-добра и кое място е най-подходящо за водоема?
За целта ще ви помогне дълго въже или градински маркуч, който лесно се разполага на земята, като му се придава всякаква форма. Сега вие можете да прецените вписват ли се очертанията на водоема в градинския пейзаж, колко слънце и сянка ще получава езерото през деня. Може да се набележи формата на водоема с колчета, но това изисква много усилия и не дава ясна картина. Определяйки мястото на водоема, обърнете внимание на това какво ще се отразява в огледалната му повърхност, какви обекти се намират наблизо. Едва ли ще ви хареса, ако във вашия водоем се отразява някоя стара барака или пъстро бельо, окачено на въже.


За ефективна филтрация в неголемия декоративен водоем е достатъчно водата по пътя на своята циркулация да преминава през слой дребен чакъл или ситен базалт. Количеството на филтрационни материал зависи, разбира се, от размера на вашето езеро и приозводителността на циркулационния поток. Например водоем с размери 8 кв. м, намиращ се на слънчево място, може добре да се филтрира с помощта на 6-7 кофи дребен чакъл, разположен на пътя на циркулацията на водния поток с производителност 1,5-2 кубически метра в час. При това, разбира се, важно е да се съблюдават и други условия: във водоема, задължително трябва да има засадени и активно растящи 2-3 храста едри водни лилии, покриващи със своите листа не по-малко от 40% от водната повърхност, а така също в него трябва да живеят не повече от двадесетина декоративни риби с големината на човешка длан. Възможно е и използването на качествени фирмени системи за филтрация, но те съвсем не са панацея от всички неприятности, а тяхната цена и мощност още не са гаранция за чистота на водата. Освен това принципът на тяхното действие е основан на същите закономерности и закони, както и принципът на действие на простия чакълест филтър. Най-важният фактор, влияещ на чистотата на водата, се явява все пак поддържането на биологическо равновесие във водоема.


Ако над силно нагрявания от слънцето водоем не се създаде с помощта на плаващите листа на водните лилии дебела сянка и не се засели той с повече риби, то всички ваши усилия за поддържане на чистота във водоема ще бъдат напразни или ще изискват значителни капиталовложения. Използването на химически средства за избистряне на водата е крайна мярка, която трябва да се прилага само в извънредни случаи. Използвайки химия, вие грубо ще се намесите в процесите, които регулират биологическия баланс, и ще бъдете принудени да прибягвате до тези препа-рати отново и отново.


Задължително е ежедневно водоемът да се почиства от опадалите листа, клонки, треви и т. н. Ако това не се прави всеки ден, боклуците ще се намокрят и ще се спуснат на дъното, а оттам е доста по-трудно да се извадят. Известно е, че опадалите през есента листа засядат на дъното, и, изгнивайки, отделят отровни газове, в частност метан. Макар че плуващите по повърхността червени и жълти листа са необикновено красиви, все пак това есенно великолепие трябва да се избягва. Не бива да се засаждат край декоративния водоем дървета и храсти с листа, съдържащи токсини, такива като конски кестен и някои рододендрони. А боровите иглички и листата на клена отделят танинови киселини, които оцветяват водата в тъмен цвят и потискат водните растения.

Автор: Владимир Йонев
Закони Нормативна база Коментари