Гладиолите /Gladiolus hybrida/

Гладиолите произхождат от тропическите райони на Африка, Средиземноморието и Мала Азия.
15.11.2006
ланд.арх. Анита Янева
177
озеленяване, градина, гладиоли, gladiollus hibrida

ланд. арх. Анита Янева

Растенията са с различна височина в зависимост от сорта.
Едроцветните хибриди достигат височина 90см-1,2м, цветовете имат диаметър 10-17,5 см.
Хибридите Butterfly са с височина 60 см-1,2 м, а цветовете са с диаметър 7,5 см.
Миниатюрните хибриди са с височина 45-60 см, а цветовете им 5 см.

 

Гладиолите се делят и по големина на цветовете, като термините се отнасят до ширината на долния цвят в класа, когато е напълно отворен и гледан при добри условия.
•    гигант над 14 см
•    голям 11-14 см
•    среден 9-11 см
•    малък 6-9 см
•    миниатюрен по-малък от 6 см

 Растенията виреят най-добре на ярко слънце.
Почвата трябва да бъде лека, песъчлива и с добри дренажни свойства. Поливането трябва да бъде обилно при сухо време, след като се появят цветоносните класове. Един или два вида са издръжливи, но популярните хибриди са полуиздръжливи.
 Засаждане: Хибридите се засаждат на дълбочина 10-12,5 см между март и май и цъфтят през юли-септември. При издръжливите видове гладиоли грудките се засаждат през октомври и цъфтят от май до юни. Едроцветните хибриди имат недостатък като растение за леха, тъй ката се нуждаят от подпорки, а цъфтежът на един клас е едва две седмици. Затова можете да засадите грудките в интервал от две седмици и така да увеличите периода на цъфтеж.
 


Прибиране и съхранение: Грудките на гладиолите се прибират в помещението, където ще зимуват едва след като напълно са изсъхнали и добре са почистени. Съхранението трябва да става в помещение с температура 4-5 С и влажност на въздуха 65 %. Времето за почистване е дошло едва тогава, когато старата грудка се отделя лесно от долния край на новата и издава специфично шумолене. Когато почиствате грудката, трябва да се отстрани и дръжката, която е останала при рязането.

Болните и повредени грудки се отделят при почистването. Недейте да прибирате болни и здрави грудки заедно, защото и здравите ще се заразят. След почистването и сортирането е добре всички грудки на гладиолите да бъдат обеззаразени с дезинфекциращо средство, което убива всички спори.
 

 


Болестите на гладиолите, които причиняват големи вреди са сухото и коравото гниене. Още през есента се виждат кафяви хлътнали петна с оформени ръбове. Складовото гниене най-често е в следствие от лошо съхранение. Още при събирането се старайте да не наранявате грудките, защото по този начин се внасят различни видове вредители. Уврежданията на тъканта също предлагат благоприятни условия за развитие на складово гниене.


Грудките изискват сухо и проветриво помещение за съхранение през зимата. Най-добре е да ги наредите в плитки щайги, като подреждането във всяка щайга е на два пласта. През около един месец трябва да пререждате щайгите и да размествате грудките.
 Съхраняването в полиетиленови торбички също така е ефикасно. Необходимо е торбичките да бъдат надупчени, за да не се образува влага в тях, от която грудките да заболеят. Торбичките могат да се вържат и да се окачат на проветриво място. В случай че  не можете да осигурите незамръзващи помещения за грудките на гладиолите, бихте могли да ги наредите в торф. Използвайте проветриви щайги и напълно сух торф. Грудките се нареждат на 5 см от стените на щайгата и празното пространство се запълва с торф. Можете да наредите няколко реда, но грудките не трябва да се опират една в друга. Пластовете се разделят с около 2 см торф. Така грудките биха могли да презимуват и при температури минус 5, минус 6 градуса С.

 

+10
Мебеле ЕООД

Професионално почистване на мека мебел в София и страната

https://mebele.bg
TEAK & DECKING OIL - за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки

Смес от натурални масла и специални добавки за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки. Прониква в дървото и го предпазва от влага и вода, за външна и вътрешна употреба. Подходящ за обработка и защита на дървени мебели.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
КлиВенТо

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
PIATRAONLINE

Първият възхитителен онлайн-магазин за ЕСТЕСТВЕН КАМЪК в България. Генерираме вдъхновение!

http://piatraonline.bg/
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари