Водна лилия /Nymphea sp/

От незапомнени времена хората се прекланят пред цветовете на това изящно с омайно ухание цвете.
02.07.2008
Петя Павлова
73
озелевняване, блатна растителност, водна лилия

От незапомнени времена хората се прекланят пред цветовете на това изящно с омайно ухание цвете. За него се разказва в приказките, има легенди, а френският импресионист Клод Моне е увековечил лилията в 250 маслени картини. Според специалисти тези картини са най – добрите, създадени от Моне през последните 30 години от творческия му път. Да, лилията е най – красивото водно цвете, принцеса – извор на вдъхновение.
 


Семейството на водните лилии е разпространено в тропическите и умерените области на земното кълбо. Познати са около 50 вида разделени в 2 основни групи – тропически и устойчиви. На големина достигат от 90 см. до 3,5 м. в диаметър. Срещат се в бяло, малинено червено, лилаво, розово, лимонено жълто, небесно синьо. Устойчивите видове се срещат с по – дребни размери и по – бледи багри, но и тук има чар, деликатен при това. 

 

Благодарение на селекцията всеки вкус може да бъде задоволен, създадени са и мини сортове с диаметър на цвета 3-5 см. подходящ за миниатюрни водни гради. Може да си ги отгледате дори в леген. Така всеки който иска може да има това финно съвършенство в своя двор, без да е необходимо да прави огромен водоем.
 


Ако вече сте се запалии по водните принцеси трябва да знаете, че корените и стеблата са във водата, а листата и цветовете са на повърхността. Цъфтежът започва от юни и трае до септември. Тогава, когато настъпва царството на зимата трябва да държите лилиите си в избено помещение в дървен съд с вода. И така до пролетта, когато се потапят във вода на дълбочина 30-60 см. Засаждайте малко на брой растения, които да не покриват цялата повърхност.
 


 

Автор: Петя Павлова
Кливенто

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
Баумит СтарТоп - ново поколение силиконова мазилка

Kомбинира три функции: перлен ефект при дъжд, поемане на влагата при наличие на роса или мъгла и бързо изсъхване на повърхността.

https://baumit.bg/statii/1085/premium-silikonova-mazilka
WRITE OFF - Двукомпонентен лак на водна основа за създаване на повърхности за писане с маркери

На база на нови технологии алифатни полиуретанови смоли. Осигурява отлична адхезия към правилно подготвени повърхности и притежава много добра химическа устойчивост.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
Вълков Хидроизолационни покрития

Производител на индустриални подови покрития, течна гума, прозрачна хидроизолация.

https://hidroizolaciq-techna-guma.com/akrofleks-2k-pu-t
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
BERLING SHIELD - Еднокомпонентен хидроизолационен разтвор на водна база полисилоксан/ силан нанотехнология

Прониква дълбоко в порите на основата, хидроизолира тънкослойни мазилки, вароциментови мазилки, видими бетони, тухли, керемиди, неполирани мрамори, фуги и други. Не променя външния вид на основата. Алкалоустойчив, предотвратява ефлоресценция. Предотвратява растежа на мухъл, гъбички и плесени. За вътрешни и външни повърхности.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари