Винилова изолационна облицовка

Дава възможност на фасадата да “диша” , предпазва от образуването на конденз и мухъл, много добре изолира от влага.
10.09.2008
сп."Още за Къщата"
135
облицовка, сайдинг, винилова облицовка, фасадна облицовка

Сайдинговата облицовка притежава изключително красив външен вид, подходяща е както за нови така също и за стари сгради. Характеризира се с високи топло- и шумоизолационни свойства и огнеупорност. Дава възможност на фасадата да “диша” , предпазва от образуването на конденз и мухъл, много добре изолира от влага. Освен това монтажът му е лесен и може да бъде извършван по всяко време на годината.

  

Виниловите панели са изключително дълготрайни и изискват минимална поддръжка. Независимо от това добрата практика изисква строителите и доставчиците на изделия от винил да ги инсталират и боравят с тях така, че да не се допусне повреда на изделието и/или на облицованата с тях сграда. Изпълнителите и клиентите трябва да спазват няколко прости правила, свързани с пожаробезопасност.

Какво трябва да знаят собствениците на самостоятелни къщи или жилищни сгради?
Виниловите облицовъчни панели са изработени от органични материали и при силно нагряване/ излагане на открит пламък се стопяват или запалват. Строителни работници, клиенти и външни лица, занимаващи се с почистването им, трябва винаги да спазват нормалните противопожарни мерки. В близост до виниловата облицовка не се допускат други източници на открит пламък – например скари за барбекю, запалени сухи листа и подобни.Какво трябва да знаят строителите, специалистите и любителите на „направи си сам”:
Когато облицовъчните винилови панели са изложени на силно нагряване или открит пламък, те се размекват, нагъват, стопяват или запалват. Поради това като подложен слой е забранено използване на възпламеними органични материали. Изборът на подходящ материал за подложния слой е съществен фактор и винаги е първата стъпка от дейностите по инсталиране на облицовката. Всички използвани материали трябва да отговарят на изискванията от дейностите по инсталиране на облицовката. Всички използвани материали трябва да отговарят на изискванията от действащите в момента държавни и местни стандарти за пожаробезопастност.

Когато транспортирате опакованите в кашони винилови панели, трябва да ги полагате по дължина. При съхранение кашоните трябва да се подреждат изправени, върху равна повърхност, редете ги един върху друг, но не натрупвайте повече от 12 пакета. Полагайте ги опрени на дългата им страна на място без влага. Допустимата температура за съхранение е 50 º С, като кашоните не трябва да се полагат непосредствено върху асфалтови настилки или покрити с полиетилен, без да е осигурено въздушно охлаждане.Облицовка върху азбестови покрития
Азбестът е покритие със специфични изисквания. Преди да се монтира облицовка върху него трябва да се поискат становищата на службите по защита на околната среда и на здравеопазването.

Съвети за поддръжка
Едно от забележителните качества на облицовката с винилови панели е нейната изключително лесна поддръжка. Тъй като е изложена директно на атмосферни влияния, виниловата облицовка също се замърсява; можете да я измиете с градински маркуч или да чакате дъждът да свърши тази работа. Ако почистването само с вода не ви задоволява можете да използвате четка за миене на автомобил, позволяваща директно свързване с маркуч. Така ще измиете толкова лесно облицовката на вашата къща, колкото и вашата кола.

  

За да предпазите повърхността на облицовката от надраскване не е препоръчително да използвате четки с твърд косъм и силно абразивни материали. Ако къщата има тухлен цокъл трябва да го покриете, преди да започнете почистването, за да го предпазите от замърсяване. Започвайте търкането отдолу нагоре; така отмитите твърди частици няма да попадат под четката и евентуално да издраскат панелите. След това отмийте с вода. Защитете цветя, храсти и дървета, които се намират в непосредствена близост до къщата, така че да не пострадат от детергента, който ползвате. Ако облицовката ви има замърсявания от сажди и мазнини, характерни за промишлени зони, измийте облицовката с разтвор на прах за пране ( 1/3) и течен детергент ( 2/3) в около 4.5 литра вода. Ако има петна от плесен, към горе посочения разтвор прибавете и малко белина.

Материалът е подготвен със съдействието на фирма Инвестинженеринг.

Автор: сп."Още за Къщата"
Закони Нормативна база Коментари