Виж кой звъни на вратата

Преди да изберем правилната домофонна система за дома си, е необходимо да потърсим информация относно видовете предлагани продукти и да преценим техните достойнства.
15.08.2017
Румяна Бонева
613
инсталации, домофон, водеодомофон, домофонна система, видеодомофонна система
Домът вече може да се контролира от разстояние.
Източник: www.technews.bg

Домофонната система осигурява допълнителен комфорт и сигурност за всеки дом. Напоследък инсталирането на подобни видео или смарт устройства се превърна в задължителен елемент за еднофамилни къщи, кооперации, жилищни блокове и офиси. Това се дължи на факта, че предлагат редица улеснения и опции за постоянен контрол на достъпа до жилището. Преди да изберем правилната домофонна система за дома си, е необходимо да потърсим информация относно видовете предлагани продукти и да преценим техните достойнства.

Защо ни е необходима видеодомофонна система?
Често се случва на вратата ни да позвънят неканени гости, разносвачи на рекламни брошури, дистрибутори на разни стоки и какви ли още не досадни посестители. При подобни ситуации, конвенционалните домофони позволяват единствено да проведем аудио връзка с посетителя, преди да отворим вратата. Това е и основният недостатък при тях – какво се случва ако просто не желаем да бъдем обезспокоявани от отегчаващи навестители, а нямаме опция за директна визуализация на субекта пред варата? Това е първото предимство на видеодомофонната система, защото винаги можем да видим кой иска да ни посети. Оттам нататък сами избираме дали да разговаряме с него или веднага да му предоставим достъп до жилището. Системите осигуряват високо ниво на сигурност за нас и децата ни, които в повечето случаи ще отворят без да се замислят кой стои от другата страна на входната врата.

Видеодомофонна система - елементи
Прието е видеодомофонните системи да се наричат още видеоинтерком. Това е самостоятелна система, която се използва за предварителна връзка между посетители и живущи в дадена жилищна или офис сграда. Видеодомофонните системи предлагат опция за провеждане на аудио или видео разговор, съобразно предпочитанията на ползвателя. Това тяхно предимство ги прави изключително удобни и сигурни. Системата се състои от следните елементи:
Входно табло, което се монтира до входната врата или поратала на сградата. Моделите за жилищни кооперации и блокове се състоят от модул с бутони за повикване, на които са указани имената на адресатите за улеснение на посетителите. Входното табло разполага с вграден микрофон и говорител за провеждане на разговори с живущите, а също и с вградена камера, оборудвана с мощна подсветка и режим за нощно виждане.


Видеодомофон с цветен монитор.    Източник: www.domofonservice-bg.com

Видеодомофон, който позволява визуализиране на всеки посетител, с цел да преценим дали ще разговаряме с него или ще му дадем достъп до сградата. Това е единственият елемент от видеодомофонната система, който се инсталира на фасадата на сградата. Видеодомофонът може да се настройва с различна яркост на картината и сила на звънене. Може да се използва еднакво добре в помещения с различна степен на осветеност, като това по никакъв начин не се отразява на ефективността му.
Контрол на достъп – това всъщност представлява електронното заключване на портала на сградата. Системите за контрол на достъпа се състоят от чип (карта) носител на електронния ключ, монтиран на входната врата четец за чиповете, електромеханична или електромагнитна брава. Предимството тук е, че механизмът за контрол на достъпа може да се управлява от всеки видеодомофон. Препоръчително е видеодомофонните системи да се комбинират със системи за електронно заключване за осигуряване на оптимално ниво на сигурност. Контролираният достъп гарантира по-голяма сигурност за имуществото ни, а автоматичното затваряне на входната врата предпазва от течения, замърсявания, шум и неприятни миризми.

С изключение на входното табло, всички важни елементи на видеодомофонната система се монтират в недостъпни зони. Поради това всеки опит за насилствено отваряне и директна манипулация се извършва изключително трудно. В много случаи входните табла за домофонни системи се предлагат във вариант за скрит и открит монтаж за улеснение при инсталиране и по-добър естетичен вид.

Лесен монтаж и окабеляване
Модерните видеодомофонни системи се проектират по начин, който да предоставя лесна и удобна инсталация. Системите се изработват с различни опции за окабеляване. Когато абонатите в сградата са много се препоръчва използването на цифрови системи, с цел да се сведат до минимум евентуални грешки при свързването и голямото количество кабели.

Смарт устройства – дистанционен домофон
Вече се предлагат смарт устройства, посредством които достъпа до дома може да се контролира както отвътре, така и от разстояние с помощта на приложение за смартфон. Системите работят с интегрирана Wi-Fi връзка и обикновено се изработват в стилен минималестичен дизайн, който идеално пасва на всеки интериор. Устройствата предоставят пълна свобода на ползвателите да изпращат команди от вътре или извън дома – можем да проведем видео или аудио разговор, да отворим и затворим входната врата, да извършваме видеонаблюдение, да получаваме сигнал на мобилния си телефон когато някои позвъни на вратата и още много полезни функции. Предлат се и свързани видео шпионки, които при всяко едно позвъняване автоматично заснемат посетителя и използвайки мобилно приложение изпращат снимка на мобилния телефон на ползвателя.

В напрегнато ежедневие и нестабилната икономическа обстановка видеодомофонните системи и смарт устройства придобиват все по-голямо приложение. Те са надеждно средство за нашата сигурност и възможност да защитим дома си по всяко време, независимо дали се намираме в него или извън него.

+3
Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари