Българските номинации за международното издание на архитектурния конкурс Wienerberger Brick Award

В навечерието на 200-годишниния юбилей на Wienerberger се проведе българското издание на конкурса.
08.04.2019
Винербергер ЕООД
1784
архитектура, конкурс, wienerberger, Brick Award 2020, керамична архитектура

В Сан Стефано Плаза на 4-ти април 2019 се проведе третата церемония по награждаването на българските номинации за международното издание на архитектурния конкурс Wienerberger Brick Award. Целта на конкурса е да отличи най-добрите постижения на съвременната архитектура с атрактивно приложение на керамиката. Архитектурните проекти от България, които ще продължат надпреварата сред проекти от цял свят бяха обявени на събитието.


Журито в състав: Председател - арх. Тихомир Казаков, SGI и Членове: Ренета Николова, главен редактор на в. “Строител“ и арх. Николай Иванов, архитект-консултант при „Винербергер“ ЕООД избра българските финалисти и победители. Водеща на церемонията беше нашумялата актриса Даяна Ханджиева от сериала „Скъпи наследници“. На церемонията присъстваха водещи български архитекти, както и ръководството на Винербергер в лицето на инж. Цанко Милaнов - управител на Винербергер за регион Южни Балкани.
 


Гостите разгледаха проектите на специална изложба по време на церемонията по връчването на наградите на българската селекция.

Тази година сред участниците от България разнообразието на проектите беше много голямо – както еднофамилни къщи, многофамилни жилищни сгради, нискоенергийни къщи, така и и обществени сгради, ваканционен комплекс, манастир, болница и детска градина. Броят на всички участващи проекти беше 30, които можеше да се разгледат в специална изложба по време на церемонията по връчването на наградите на българската селекция.

Журито трябваше да избере само три проекта от всички кандидатствали проекти.


Специална награда

Проект Gelato&Latte.
 

Арх. Николай Иванов, архитект-консултант при „Винербергер“ ЕООД връчи Специалната награда на арх. Пламен Русев и арх. Невена Русева.
 

На тазгодишното издание  се връчи и една специална награда. Наградата получи проект „Желато и лате”  на арх. Пламен Русев.

 

Трета награда

Проект „Преустройство и адаптация на музейна сграда на Национален музей „Боянска църква“ в детска градина“, гр. София
 

Арх. Николай Иванов връчи третата награда на проф.д-р инж.арх. Пеньо Столаров.
 

Третата награда бе присъдена на проекта „Преустройство и адаптация на музейна сграда на Национален музей „Боянска църква“ в детска градина“, гр. София, проф.д-р инж.арх. Пеньо Столаров.


Втора наградаПроектът „Еднофамилна жилищна сграда, гр. Плевен“.
 

Инж. Петър Петров, мениджър продукти и продажби на Винербергер връчи Втора награда на арх. Стефан Шекеров.
 

С втората награда бе отличен проектът „Еднофамилна жилищна сграда, гр. Плевен“ с арх. Стефан Шекеров. Наградата връчи  инж. Петър Петров, мениджър продукти и продажби на Винербергер.
 

Първа награда
Проект A3 Advanced Architecture Apartments.    Фотография: © Assen Emilov
 


Представител на арх. Свтослав Станислав получи наградата от г-н Цанко Миланов – управител на Винербергер за регион Южни Балкани – България, Македония, Косово и Албания.


Голямата награда получи арх. Светослав Станиславов с неговия проект A3 Advanced Architecture Apartments. Тя беше връчена лично от г-н Цанко Миланов – управител на Винербергер за регион Южни Балкани – България, Македония, Косово и Албания.
 


Тази година местните архитектурни награди преминаха и под специален знак – отбелязването на 200 години от създаването на Винербергер. 200 години на изключителна история. На събитието беше представено и специалното видео, което компанията подготви за своята двувековна история. В него може да научите интересни моменти от развитието на компанията през различните превратности на живота, как е устояла през всичките тези години, за да бъде днес една от най-големите в своя бранш.

...........................................................................................................

Конкурсът Wienerberger Brick Award е създаден от Винербергер през 2004 г. Чрез престижния конкурс се изтъкват естетичността и функционалността, които фасадните тухли, керамичните блокове и керемиди допринасят към съвременната архитектура. Над 300 архитекти от цял свят се състезават на всеки две години за награден фонд в размер на 32 000 евро. Жури от експерти и журналисти извършва независим подбор на всеки един етап на селекциите.

Важно условие за участие в конкурса е преобладаващата част от вложените строителни материали да е от керамика. Отличителното в този конкурс е липсата на условие, вложените керамични материали да бъдат продукт на Винербергер. Това го прави един от малкото некомерсиални конкурси, имащи за задача да покажат неизменната роля на керамиката в архитектурата и свободата на нейното приложение във всички архитектурни стилове и видове сгради. Няма ограничения и за вида на строителните работи (ново строителство, пристрояване, реставрация, интересни реконструкции на керамични сгради, специални решения) нито за вида участващи сгради (еднофамилни, многофамилни жилищни сгради, индустриални и обществени сгради, селскостопански обекти и много други.
Международната церемония ще се проведе през пролетта на 2020-та година във Виена.


Винербергер е най-големият международен производител на тухли, керемиди, керамични и бетонни павета и тръбни системи с, общо 200 завода в 30 страни и експортни пазари. Компанията е най-големият производител на тухли в света и номер едно на пазара на керамични керемиди в Европа. Има водещи позиции на пазара на тръбни системи в Европа и бетонни павета в Централна източна Европа.

 

Закони Нормативна база Коментари