Беседката - романтика и удобство

Беседките са архитектурни съоръжения, които придават красота, елегантност и разгръщат околното пространство в парковете и градините.
15.08.2008
Мая Янева
198
беседка

Беседките са архитектурни съоръжения, които придават красота, елегантност и разгръщат околното пространство в парковете и градините. Те се срещат в различни варианти и размери. Изборът на беседка се определя и зависи от това къде възнамерявате да я построите. Ако искате да е във вашата градина, изборът на викториански стил е много препоръчителен, поради романтиката и старомодния вид.


Изборът на беседка зависи също от типа на вашата градина. В зависимост от нейния стил можете да изберете измежду невероятното разнообразие на дизайн за беседки, така че да подхождат на вашите предпочитания, на пейзажа и да отговарят на вашите финансови възможности.

Беседката може да бъде от различни видове материали като дърво, стомана, алуминий, бамбук и др. Най-популярният материал за беседка е алуминий, защото изисква минимални усилия при поддръжката. Материалът за изграждане на беседка зависи също от вида и дизайна на самата беседка. За класически вид беседка е най-добре да се спрете на ковано желязо или дърво. Тропически стил беседка можете да направите от бамбуково дърво. Поставянето на беседка във вашия двор или градина е най- подходящият начин да създадете приветлив подслон за семейството и приятелите ви, така че да се наслаждават на природата и почивката на открито.


Беседката е мястото, което осигурява сенчест подслон за почивка. То е от решаващо значение, ако искате да проектирате желязна беседка във вашата градина и живеете в място с топъл климат, където почивката в горещия следобед е задължителна. Някои беседки имат странични панели и проветриви покриви, които могат да ви предпазят от замърсения въздух и от инсекти.


Те могат да са обект на интерес на фона на иначе скучното външно пространство, а в същото време да ви осигурят прохладно и удобно място за отмора или закуска. Освен материалът, който се използва за конструкцията на беседката, друго важно решение е изборът на материал за покрив. Двата основни типа покриви са пагода и кралски тип.Ако вие имате градина тип Дзен или сте минималист, тогава бамбукова или японски тип беседка е най-подходящият вид за вас. Ако искате наблизо да построите басейн, най-подходящ тип е беседка в курортен стил. Изборът на беседка зависи също от това дали искате тя да е акцент във вашата градина, или да бъде едно цяло с естествената околна среда. Помнете, че промяната на сезоните и времето могат да въздействат на заобикалящата зеленина, така че се убедете, че сте подбрали най-доброто място за разполагане на беседката и стила, който е най-подходящ за вашата градина.
 

Беседка във френски стил

Беседка във френски стил
Старият стил френска беседка е класически стил и е подходяща за целогодишна употреба. Тя е с изцяло затворена структура с прозорци и врати във френски стил. Прозорците, които я заобикалят от всички страни, позволяват на светлината да влиза и да осветява пространството. Те могат да се ползват като помещения за закуска или домашен офис, за тези, които искат тиха и красива обстановка, докато работят.
 

 
Беседки във викториански стил


Викториански стил беседка
Те са проектирани, за да бъдат акцент на открити пространства в обществени паркове и градини. Характеризират се с двуредни покриви, декоративни извити подпори, атрактивни сводове и ръчно изрязани перила. Викторианският стил беседка е елегантен, класически и романтичен.
 

 
Беседка в стил Рустик


Стил Рустик
Те са обикновено направени от старо дърво, което им придава топъл и приятелски вид. Те са перфектно място за релаксация с приятелите и семейството. Подходящи са да се разполагат в търговски площи, като кафенета, както и близо до басейни.


Беседка в стил остров Бали


Стил Бали
Вдъхновени от традиционната японска архитектура, те притежават минимализъм и естествен вид. Те са най-подходящото място за релаксация в горещо лятно време, както и за масаж. Беседки в стил остров Бали изглеждат страхотно, ако са разположени наблизо до басейни и сауни.
 

Беседка стил Монтерей

Стил Монтерей
Те имат чисти, фини и класически линии за идеална хармония с архитектурата на домовете и градинския пейзаж. Те са боядисани в бяло, за да отговарят на традиционния американски стил къща и усещане

Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари