Автоматични гаражни врати – удобство и сигурност на заключва

Гаражните врати с автоматика на отварянето и затварянето са предпочитани през последните години.
15.08.2012
Антоанета Салфидж
982
гаражна врата, автоматична врата, гараж, къща, ролетни гаражни врат
Системата за електрозадвижване в съчетание с контрол от дистанция може да се инсталира към всички традиционни модели
Източник: Интернет

Гаражните врати с автоматика на отварянето и затварянето са предпочитани през последните години.
Системата за електрозадвижване в съчетание с контрол от дистанция може да се инсталира към всички традиционни модели, независимо от типа задвижване. Автоматиката и електрониката разбира се, повишават цената, но дават много нови предимства , най-голямото сред които е, че контролът за достъп може да се осъществява с дистанционно от колата, а вече и от личния мобилен телефон.

Основната задача за клиента при избора на гаражна врата все още е свързана с вида на отварянето и материала на крилата, от което произтичат и най-важните характеристики – качество на заключване и отключване, безопасност, надеждност, възможност за изолация и разбира се, дизайн. Ще разгледаме  някои от най-популярните видове врати и ще посочим характерните им предимства и недостатъци.

Плъзгащи се гаражни врати
Плъзгащите врати все още са много популярни. При тях крилата се движат успоредно на равнината на вратата. За целта се изгражда метална рамка, по която да се осъществи предвижването. Крилата могат да се изпълнят от различни материали – стомана, алуминий, сандвич-панели с  шумоизолация. Плъзгащите се крила са сравнително евтини, не заемат място в гаража и не изискват свобода за разтвора на крилото. При тях обаче задължително трябва да се предвиди място зад стената за вграждане на металната рамка.

Ролетни гаражни врати
Ролетните гаражни врати са едно ниво над обикновените модели  - с крила, които се отварят напред или се плъзгат настрани. Конструкцията на крилото, съставено от ламели, позволява на вратата да се събира при отваряна в една кутия, монтирана обикновено в горната част на отвора. Предимството на тези врати, е че не изискват допълнително място. Те са сравнително евтини и могат да се изпълняват по индивидуален размер. В зависимост от материала, който е използван за крилото, те могат да са д добри шумоизолационни характеристики, включително и защита срещу вятър. Качеството на тези врати до голяма степен зависи и от типа на отваряне.
Има два основни типа на задвижване – с верига и с ремък. 

Гаражна врата с верижно задвижване сработва с  верига. Тези врати са по-шумни от останалите модели гаражни врати, но са с дълъг живот и сравнително-ниската цена.
При гаражна врата с ремъчно задвижване  задвижването на вратата става чрез гумиран ремък, благодарение на който вратата се отваря безшумно. Този тип врати са с по-висока цена. За да ви служат дълго време обаче, трябва да следите качеството на ремъка, който за няколко години се износва. 

Гаражна врата тип „летящо крило”
При тези врати цялото крило е еднороден елемент, който при отваряне се вдига при тавана. Затварянето при тях е плътно и добре изолирано, което е и едно от основните им предимства. „Летящите” гаражни врати са с висока степен на защита срещу  взлом. Те имат резе, който фиксира ъглите и буквално блокира платното. Хубавото на тези врати е, че позволяват индивидуален дизайн. Крилото може да е от стомана и алуминий, но и да се комбинира със стъкло, или да имитира дървесен материал. Недостатъкът на „летящите” врати е, че изискват място пред и вътре в гаража за маха на крилото.

Гаражна секционна врата
Специалистите препоръчват тези модели като най-добрият вариант за момента, който се предлага на пазара. Тези врати се състоят от широки ламели, които при движение се плъзгат по релса , монтирана на тавана на гаража.  Височината, която изисква тази релса е около 30 см, така че този тип отваряне не заема почти никакво място пред и вътре в гаража. Повече свобода предлагат секционните врати и при ширината на отвора. За сравнение с типа „летящо рамо” , които изискват по 14 см от двете страни, при този вариант отвора е напълно необременен от монтажните елементи на механизма.  Важно предимство е и това, че вратата е приложима  при всякаква форма на отвора – дъговиден, арка, скосен или правоъгълен – тази врата може здраво да затвори и сложи елегантен щрих на всякакво архитектурно решение. Ламелите на секционните врати могат да се изпълнят от всякакви модерни материали – както от стоманени и алуминиеви профили, така и панели с топло и шумоизолация. Повърхностният слой предлага възможности за разнообразен дизайн – от различни дървесни фурнири до модерна визия с метал и стъкло. 

Автор: Антоанета Салфидж
Закони Нормативна база Коментари