TNAH 2004 – the new Аmerican home

Многостранността и красотата на бетона и продуктите на базата на цимента са подробно представени в рамките на International Builders’ Show®
08.07.2010
Весела МАРКОВА, Мая ЯНЕВА
49
бетон, лофт, дизайн, бетонна настилка, ефективност
TNAH 2004 – the new Аmerican home
Източник: Erin O’Boyle

TNAH 2004 – СТРОИТЕЛНА ТЕХНОЛОГИЯ
Архитектурен консултант: Арх. Ван Стратен
Copyright: The Portland Cement Association (PCA)
Снимки: Erin O’Boyle
www.cement.org
Многостранността и красотата на бетона и продуктите на базата на цимента са подробно представени в рамките на International Builders’ Show®, January 19-22, 2004 (Международното строително изложение), в Лас Вегас в The New American Home® 2004 (Новият американски дом 2004). Видимите и невидимите ползи от бетона внасят в стила на живот свежа демонстрация на нови идеи за дизайн, начин на живот и строителство.
The New American Home е годишно изложение, от части спонсорирано от National Association of Home Builder’s National Council of the Housing Industry (Националния съвет на Националната асоциация на строителите на жилищно строителство). The Energy Star® home разкрива модерният лофт-дизайн, и за първи път от 1994 г. по-голямата част от конструктивните елементи са бетонови.
В къщата с площ 481 кв. м е „внесено” външното вътре и „изнесено” вътрешното навън с невероятната употреба на естествена светлина и въздействаща употреба на строителни материали. Изолационните бетонови панели представляват висока технология, разработена за основи и стени на сгради.
Три различни техники за бетонни настилки, обединени чрез декоративно покритие, се появяват на всичките три нива, както и като екстериорни настилки. Екстериорният завършек подчертава декоративните качества на бетона, както и красивия интериорен финиш на стените.
Къщата е създадена с цел достигане на висока енергийна ефективност, благодарение на големия брой високи технологии, включително Изолационните бетонови панели. Къщите построени с Изолационните бетонови панели достигат голяма енергийна ефективност, подобрено удобство чрез намалената въздушна инфилтрация и понижено проникване на шум, голяма здравина и трайност, без да е пожертвана красотата или архитектурната гъвкавост.
Проектният предприемач Citadel Sahara, и неговият международен екип за развитие се консултира с Building America’s IBACOS Consortium за дизайна и изграждането на енергийно ефективна и същевременно съвременна и естетски издържана къща. Къщата използва 46 % по-малко енергия за отопление, охлаждане, топла вода и осветление в сравнение със стандартна къща.
Цимент или бетон – каква е разликата?
Въпреки че термините цимент и бетон често са взаимозаменяеми, циментът всъщност е съставна част от бетона. Бетонът е основно микстура от пълнеж и лепило. Пълнежът е пясък, натрошен камък или чакъл, а свързващото вещество е вода и портландцимент. Бетонът се втвърдява и става по-здрав във времето. Портландцимент не е фабрично наименование, а е основен термин за вида цимент, използван за всякакъв бетон, здрав като стомана и солиден като сребро.
Невидимите иновации на бетона в системите за стени
Нарастващ брой семейства откриват, че къщите, изградени с бетонни интериорни стени, предлагат значителна енергийна ефективност, защита от природни бедствия и тиха, удобна вътрешна среда - без да е пожертвана естетическата страна. През 2002 г., близо 15% от всички еднофамилни къщи в САЩ са построени с бетонни системи за стени.
Ползата от бетонните къщи
Енергийна ефективност
Домовете построени с външни бетонни стени изискват 44 % по-малко енергия за отопление и 32 % по-малко енергия за охлаждане в сравнение с къщи с дървен кофраж например.
Акустичност
Значително по-малко звуци преминават през бетонната стена в сравнение с обикновената стена.
Пожароустойчивост
Бетонните стени могат да устоят на четири часа интензивен огън и висока температура без да се повреди структурата им, докато тези с дървен кофраж издържат по-малко от час. Огънят се разпростира пет пъти повече в среда от дърво в сравнение с разпростирането му при пенопласта, използван за Изолационните бетонови панели. Когато е изложен на огън, емисиите от пенопласта не са така токсични като тези от дървото.
Качеството на въздуха в бетонна сграда
Органичните емисии, които се произвеждат от бетонните сгради са по-ниски от тези, наблюдавани при повечето строителни материали и не представляват риск за здравето.
Някои данни за бетонните сгради, предоставени от Съвета на строителите
• Нарастващ брой собственици и строители търсят алтернатива на дървените кофражи.
• Има четири различни системи за изграждане на бетонни стени. Строителите ползват бетонни блокчета, за да оформят основата на къщата. Ползват се форми за изливане на място на бетонни стени, които след втвърдяването на бетона се отстраняват. Предварително изработени панели се сглобяват на място, за да се свържат в големи секции. С конструкция за Изолационни бетонови панели, бетонът се излива в конструкция от две изолирани кофражни платна, свързани със стоманена арматура, при което се формира стена.
• През 2002, 14.4% от еднофамилните къщи построени в САЩ използват екстериорни системи за бетонни стени, наброяващи повече от 150 000 къщи само за една година
• Пазарния дял на къщите от бетон е стабилно нараснал от 3% през 1993 г. на повече от 14 % през 2002 г.
• Къщите построени с екстериорни бетонни стени предлагат най-високата енергийна ефективност, повишена сигурност срещу природни бедствия и тиха, спокойна и здравословна вътрешна среда.
• Къщите построени с екстериорни бетонни стени могат да приемат всякакъв екстериорен завършек като тухли, камък, мазилка или различни облицовки.
• Енергоспестяването и малките осигурителни вноски правят месечните разходи за живот в бетонна къща по-евтин в сравнение с конвенционална къща.
• Бетонът предлага естествен избор, що се отнася до средата. Бетонните продукти са направени с комбинация от рециклирани продукти и някои отпадъчни земни продукти. Веднъж поставен, бетонът е на мястото си за дълго време – той не се деформира, не гори и не корозира, като трае десетилетия с минимална поддръжка.

TNAH 2004 – THE NEW AMERICAN HOME
The New American Home (TNAH) 2004 е бетонова къща, построена от изолирани бетонови форми (ICFs). Къщата е издигната за период по-кратък и с доста по-малко работна ръка в сравнение с нормален строеж. Оставащият кофраж ICFs позволява стените да се издигат бързо, освен това чрез тях се елиминира проблемната зона на връзка между бетоновите основи и зидарията, като значително се ограничават термичните загуби. Изолираният бетон повишава като цяло енергийната ефективност на външните стени на къщата, без да се налага допълнителна изолация. Екипът от дизайнери и строители разработва и специални изолирани панели за покрива (SIPs), с помощта на които идеята за дълбоките стрехи над терасите е била осъществена.
Интериорните стени са решени отново със стоманено рамкиране и устойчиви на влага панели от стъкло-мат.Единственият начин да се комбинира лофт дизайна с енергийно ефективна конструктивна схема е чрез индустриализирани технологии и системи в строителството.
Чистите линии и отворените пространства, постигнати благодарение на оригиналната „лофт” концепция, обезпечават къщата с дълги часове естествена светлина, перспективни гледки и бърз достъп през основното ниво до обширния двор.
„Лофт-къщата” е сравнително ново и не добре познато явление в предградията от еднофамилни къщи. Чрез успешното използване на иновационни структурни материали, този проект вдъхва нови надежди на строителите, в опитите им да постигнат дълготрайност и качество, за сравнително кратки срокове на строителния процес.
Вътрешните разпределения на са категорични, те са изключително неангажиращи и ненатрапващи се, което позволява на обитателите сами да решават и експериментират с функциите на отделните пространства и с разполагането на мебелите. Така къщата прокламира свобода и различен начин на живот. Като обект, отчетливо дистанциран от нормите, от екстериора до трите нива в интериора, TNAH 2004 очертава нови перспективи за строителите, помагайки им да предизвикат интерес в нарастващата бройка от заможни, свободно мислещи и с експериментаторски дух бъдещи собственици.
Терасите, заобикалящи TNAH 2004 г. са наистина грандиозни. Най-интензивно използващите се участъци са покрити от медните стрехи на къщата. Прекрасните панорамни гледки както и луксът на открито, са отличителните черти на външните пространства.
Терасата пред главния вход е натоварена с най-много функции, от една страна това е зоната за посрещане на гостите, служи и като терен за парти на открито, както и за вечеря на открито, благодарение на достъпа до кухнята. Може и да се използва като място за релакс с гледка към водната площ. Но най-ценното качество на архитектурното решение са многобройните опции за достъп до външното пространство, позволяващи пълноценно използване на площите за отдих на открито.
Вместо да впечатли посетителите си с грандиозен обем, семпло решеният главен вход дискретно въвежда в елегантната обстановка.
Лофтът е решен с изчистен съвременен дизайн и актуални текстури и повърхности. От уредите от неръждаема стомана и шкафове от избелен клен в кухнята до оцветените бетонови подове и стоманеното стълбище, къщата предлага семпла, но елегантна основа за идеите на бъдещите собственици.
Освен това TNAH 2004 предоставя възможността да бъде променяна с течение на времето, за да отговаря винаги на новите потребности и идеи. Тази гъвкавост позволява на къщата да се радва на дълъг живот и да отговаря адекватно на нуждите на собствениците, дава им необходимата стабилност и сигурност с безкрайни възможности, така, че те могат да остаряват спокойно в дома си. За удобство на обитателите асансьор обслужва и трите нива на къщата. Вътрешните разпределения също привнасят духа на градския живот, макар и в предградието. Интериорните врати са от избелен ясен, което подчертава модерния дизайн и стила на обзавеждане в цялата къща.
Подобно на окачен таван, 60 сантиметрови квадратни плочи от бетон са монтирани (повдигнати) върху наклонена бетонова подложка, образувайки равна и стабилна повърхност на уширената дворна площадка пред главния вход. Освен че е завидно издръжлива, конструкцията е така изградена, че да предпазва къщата от водата, като я отвежда по наклона на плочата-подложка. Положени хоризонтално върху настройващи се пиедестали във всеки ъгъл, плочките са монтирани без спояваща фуга, така че дъждовните и оттичащите се води се просмукват помежду тях и в зоните на връзките преминават надолу към наклонената бетонова плоча.
Сред основните стаи в „The New American Home 2004”, само кухнята и мастер сюита имат твърдо определено предназначение. Останалите пространства могат да бъдат довършени и обзаведени спрямо нуждите начина на живот на собствениците.
Многофункционална стая може да бъде аранжирана като традиционна дневна, домашен кабинет или библиотека, може да бъде организирана и като ателие или студио, голямата, отворена стая илюстрира много добре предимствата на лофт-дизайна.
В допълнение към луксозното оформление на мастер сюита, горното ниво на къщата е решено като многофункционално пространство, също както и обширната тераса предоставя място за лични занимания или събиране на гости. Всяко ниво има достъп до тераса или патио. Сукулентна, силно сухоиздръжлива градина е разположена в добре осветена вдлъбнатина на нивото на сутерена. Други своеобразни капризи в този дом са арт галерия, асансьор, външно джакузи, инсталирано на терасата на мастер сюита, медни облицовки и финиши, накъдето и да погледнеш.
В съответствие с лофт концепцията, по отношение на разпределение и рационално усвояване на пространството, кухненската част предлага достъп и е отворена към останалите помещения, както и към външните пространства като същевременно предлага универсален урок по планиране на пространството и разпределяне на обемите за съхранение, приложим към всеки един тип жилище.
Кухненският остров също може да се определи като мултифункционален, с водонепропусклив кухненски плот, наподобяващ гранит, но изграден на базата на кварц, в комбинация с мивка с две корита и батерия от неръждаема стомана от висококачествен ресторантьорски клас. Кухнята – емблемата на лофта, поддържа максимално удобна връзка с близките помещения и особено с основната тераса (пред главния вход), където се събират гости и се сервира храна.
Ефективността на кухнята е подсилена от камина, изградена от мозаечни плочки и обслужваща също така многофункционалната стая, на полу-ниво по-долу от кухнята.
Горната повърхност на камината представлява удобен бюфет барплот за бързо хранене и лека закуска, като същевременно върху тялото на камината е монтиран плосък TV екран с висока резолюция. Същевременно килерчето за провизии и кухненски прибори, в ляво от хладилника, е под ръка на домакинята, скрито в ниша зад асансьора, частично замаскиращо шкаф за кратко и дълготрайно съхранение с височина от пода до тавана както и пространството за приготовление на храната. Така хладилната витрина за вино и кухненският плот за домакински уреди запазват своята представителност.
Рационалната, но добре обзаведена кухня е така организирана, че да прикрива практическата неугледна страна на домакинстването, но без да стопира гледката или да възпрепятства достъпа до неформалната зона за хранене и останалите помещения. Всичките тези елементи са комбинирани, за да създадат елегантна, ненатрапчива кухня, такава която фокусира повече върху функционалността и чистите, опростени повърхности, отколкото върху драматичното първоначално впечатление, което най-често се разбива от липса на всякакво удобство и практичност.
Като баланс и за смекчаване на строгите „бетонови щрихи” на интериора са използвани традиционни килими.
Макар и стриктно следвайки лофт концепцията, второто ниво представлява преход към по-интимна и уединена обстановка.
Основната спалня, разположена на това ниво, позволява на собствениците да се възстановят и отпочинат от широко отворените пространства и припокриващите се функции на помещенията от първото ниво както и оживлението, съпровождащо помещенията за забавление на най-ниското ниво. Сравнително не голямата спалня изпъква с луксозно изпълнение, вградена в стената камина и плазмен екран, собствена тераса и гардеробна.
Системата за плъзгащи се врати LiftSlide буквално “изтрива” целия ъгъл на къщата, между стаята за спа процедури на горното ниво и северозападната тераса. В затворено положение трудно може да се предположи, че стените от прозорци, оформящи ъгъла, въобще могат да се задвижат, но само съвсем леко придърпване и подвижните стени се плъзват далеч една от друга в добре прикрити релси по пода и тавана, оставяйки отворено пространство по цялата височина. Лекотата и бързината на тази трансформация заличава границата на усещане за вън-вътре. Но системата е снабдена и с многоточков заключващ механизъм, обезпечаващ сигурността на дома. Специални улеи пренасочват водата далеч от релсите на плъзгащите се прозорци. Дограмата от ела е със специално метално покритие, което заедно с изолиращите стъкла, осигурява и термична ефективност.
Усвояването на сутерена като допълнително пространство, където да с настанят всичките помещения за хоби и развлечения само по себе си противоречи на лофт концепцията, освен ако не е перфектно направено. В случая думата мазе звучи неуместно, използвана, за да се опише местоположението на арт галерия, патио, помещения за хобита и разнообразни забавления. За да няма и спомен от тъмно и мрачно мазе, изобилие от дневна светлина е внесена в пространството посредством редица сполучливи хрумвания. Освен че са прозрачни стъпала водещи до сутерена, стълбището е решено с такъв наклон, че да улавя светлината от западните прозорци, както и от широките врати към патиото (на основното ниво).
Друг източник на светлина е обширният вътрешен английски двор в края на арт галерията най-интересното решение светлина навлиза и от изхода на дълбоката патио градина към двете спални, от които се достига до дек с водна площ, посредством група от широки бетонови стъпала.
Огледалният образ на спалните в най-ниското ниво, които заемат половината от площта на сутерена, предлагайки на собствениците множество допълнителни възможности – от спални за гости до стая за игри, домашен кабинет, йога стая, фитнес или ателие. Всеки сюит има излаз към патиото и оттам до горното ниво и водната площ.
Останалата половина е заета от домашно кино, винарна с прилежащ мокър бар, гримьорна, помощна стая, в която са поместени пералнята и редица други съществени за обслужването и поддържането на дома функции, системата за уеб контрол на дома както и резервни помпи в случай на проблем с канализацията.
Използвайки подземното пространство за настаняване на всички допълнителни и необходими функции, надземното пространство остава свободно и неограничено от битови и утилитарни помещения.
В къщата са монтирани високо ефективни газови бойлери за топла вода. Осветлението в сутерена е икономично благодарение на комбинирането на различни ел. крушки, в това число халогенни и компактни флуоресцентни. Система за контрол на вътрешния климат позволява на собствениците да пестят енергия, като оптимизират условията на вътрешната среда.

Автор: Весела МАРКОВА, Мая ЯНЕВА
Закони Нормативна база Коментари