TENDENCE 2014 – тенденции в интериорния дизайн и декорациите

И тази година изложението TENDENCE – Франкфурт 30.08 – 02.09 доказа своята значимост и ключова роля като международна бизнес платформа в областта на интериор, декорация, аксесоари и подаръци
14.09.2014
Весела Маркова
339
изложение tendence, интериорен дизайн, декорации за дома, интериорен текстил, дизайн
TENDENCE 2014 – тенденции в интериорния дизайн и декорациите
Източник: Весела Маркова, www.ka6tata.com

И тази година изложението TENDENCE – Франкфурт 30.08 – 02.09 доказа своята значимост и ключова роля като международна бизнес платформа в областта на интериор, декорация, аксесоари и подаръци. Перфектната среща в перфектния момент мотото на изложението

Над 35 000 посетители отчетоха организаторите на четири дневното изложение. И тази година TENDENCE  отбеляза силно изразено международно присъствие, както на изложители, така също и на посетители.  98 хил. кв метра изобилстваха от атрактивно представени нови продукти и колекции, бележещи щрихите на новите тенденции. От своя страна фирмите участнички реализираха сериозен обем поръчки за предстоящия сезон, а и за следващата година, която е една от основните цели на изложението. Четирите дни преминаха при интензивен интерес и продуктивни срещи. На място бяха сключени договори и търговски споразумения, хиляди направиха своя избор за предстоящите празнични декорации.

Водещата нишка, която обединяваше всеки един от представените продукти, беше мисълта и съзнанието за близост до природата. Отново еко течението беше издигнато в култ, колкото по- натурално и естествено толкова по-желано и атрактивно. Ръчната изработка, естествените багри и форми, неангажиращият и суров детайл, определено ще присъстват в най-разнообразни и идейни превъплащения и през следващите години.

В тенденциите при интериорния дизайн и декорация категорично присъстваха две направления - ултра модерен изчистен дизайн или семпъл и натурален дизайн,  изразени в няколко тематики -  Морската, темата ”Ботаник”, носталгичната вълна от „Домът на баба”, орнаментика - ориент и изток. Изобилие, но приземено в семпъл детайл, декорация посредством аксесоари, обединени от една тоналност или материал, романтични винтидж детайли и надписи, ретро елементи в осъвременен прочит, плетена дантела в многобройни приложения. Изключително колоритни и естетични комбинации от материи и форми, стилове и пътуване във времето.

Приключенски дух и настроение на морска синева, свежата тема буквално озаряваше красиво аранжираните кътчета. Фенери, морски възли, миди, раковини, мрежи, седеф, морски фарове – елементи с дъх на море.

Огромните бутилки от запушено стъкло, протърканите полици, поожулените рамки, замъгленото огледало, надписаните буркани, плетените панерки, стъклените похлупаци, кутийте с подправки, скринът със съкровища, плетената дантела  – омайващ и умиляващ дизайн, който нежно ни напомня детството и ваканциите при баба. 

Ботаник – интересна тема в декорацията, специфичен сантимент към подредени стъкленици, флорални принтове и хербарий,  отпечатъци и фосили, писалища, микроскопи, мини оранжерии и бонсай.

Бяла Коледа и ярък Великден.  
Приказно  ледено кралство беше завладяло сектора със сезонна декорация, заскрежени всевъзможни коледни елементи за украса. Истинско коледно оживление настъпи три месеца по-рано за всички посетители на изложението. Традиционното зелено за елхичките и червено и златно за декорацията, съвсем няма да е доминиращо за тазгодишната Коледа. Темата е доста по- раздвижена и очарователна. Декорациите, които скоро ще изпълнят витрините на магазините, дават вид сякаш са изработени от подръчни материали в специализиран уъркшоп. От клонки, кора на дървета, трупчета и пънчета, шишарки и растителни черупки с много настроение и креативност, коледната украса може да се опише с две думи – горско царство. За коледната елха разбира се има и луксозни добавки – красиви стъклени и порцеланови топки, звездички и камбанки, сребристи и побляскващи висулки и гирлянди.

Великденската украса е ярка и колоритна. Едри отровно зелени зайци, огромни великденски яйца, нежен ювелирен порцелан, фруктиери, тревни килимчета, екзотични цветя и клонки, пъстри птичета. Отново семпло без претрупан и пищен детайл.

При аксесоарите за декорация формата е изчистена, но не и перфектна, акцентът е върху несъвършенството на ръчната изработка.Обемите доста често са преоразмерени, умишлено е наблегнато на една и съща форма, повтаряща се в различни размери.

При осветлението отново водеща е морската тематика с ретро звучене, пищните полилеи са отстъпили място на по-малки и съвсем изчистени лампиони, фенери, сякаш излезли от подводницата на капитан Немо, изработени от метал, в комбинация с текстил или кожа, с характерните за корабните елементи едри нитове, затягащи скоби. Орнаментални абажури, с фини дантелени или флорални източни мотиви, рязък контраст между видима повърхност и вътрешността на абажура, футуристични елементи в комбинация с традиционна, класическа  визия, до откровена провокация и шарж. 

Забележително представяне имаха и декоративните свещи, неотделна част от цялостното внушение на интериора. Отдавна надскочили чисто практичната си функция свещите са основен носител на настроение дори и незапалени. С екзотични аромати и смели нетрадиционни форми свещите издават повече информация за вкуса на собственика, отколкото голяма част от останалите декоративни акценти.

Интериорният текстил бележи изключително силно присъствие като важна и неотменна част от цялостното внушение на интериора. Там доста често дизайнерите поставят ключа на цялата си разработка, не рядко възглавничката се оказва копчето, по което се съшива балтона. Затова и въображението не се подчинява на ограничения, смели, цветни и разказващи истории, възглавничките се избират от пръв поглед.

Паралено провеждащото се изложение ECOSTYLE предизвика заслужено голямо внимание. В сектора бяха представени 75 дизайнери, заедно с техните разработки, базирани на максимално близко до природата търсене, изработени от материали с естествен, възобновяем произход, и същевременно ценни от потребителска гледна точка продукти. Конкурентната цена, качество, дизайн и функционалност - иновативните продукти, които навлизат в ежедневието, като покриват високите изисквания за практичност и дълготрайност на употреба и след предвидения край на процеса на експлоатация, се включат в плана за рециклиране и добиване на чиста суровина. Канапета от рециклирана хартия, торбички от кокосови влъкна, опаковки и кутии за еднократна употреба от царевица, вази от повторно обработени стъклени бутилки, тапети и опаковъчна хартия от растителни отпадъци, непотребни за индустрията. Дизайнерските търсения са изключително находчиви и широкоспектърни.

+28
Автор: Весела Маркова
Закони Нормативна база Коментари