SOFIA ARCHITECTURE WEEK 2012- Изложби

Тазгодишното издание ще представи общо 29 изложби
19.11.2012
SOFIA ARCHITECTURE WEEK
179
sofia architecture w, Изложба, архитектура, дизайн
Световно културно наследство на ЮНЕСКО в Германия
Източник: SOFIA ARCHITECTURE WEEK

 

Предварителната програмата на SOFIA ARCHITECTURE WEEK 2012 стартира днес, 19 ноември, а до началото на основната програма на фестивала, 26 ноември, ще бъдат открити и представени общо над 20 изложби.

По повод своята 75-годишнина, Камарата на архитектите в България участва в тазгодишното издание с изложбата Детайли от живота на архитектурата (19.11 - 02.12), подредена вдясно от централния вход на НДК.
На 22 табла ще бъдат показани детайли от сгради в София от различни периоди и архитектурни стилове, които много често хората подминават, без да се вгледат и да ги оценят. От 23 ноември посетителите  ще могат да участва  в игра с томбола. В нея всеки желаещ да участва ще получи лист със снимки на детайли от забележителни сгради в София и карта с маршрута, по който може да ги открие.

В Галерия Алма Матер (СУ „Св. Климент Охридски“) в 17:30 ще бъде открита изложбата Urban Art Therapyя (19.11 - 02.12) (съвместно с Център за неформално образование и културна дейност „АЛОС“), която изследва възможностите за превръщане на негативните градски зони в алтернативни пространства за артистична изява и представя проекти и реализации на художествени намеси на студенти и ученици в областта на изкуството. Целта е да се потърсят различни варианти за използване на средствата на изкуството и културата като „терапия“ за „болните градски зони“, която фиксира общественото внимание към конкретни проблемни места, а в същото време дава варианти за решения извън ежедневната конвенционалност. 

Пак днес, 19 ноември, във VIVACOM Art Hall от 19:00 часа ще бъде открита изложбата Преглед на букурещката архитектура (19.11 - 02.12), организирана по инициатива на КАБ и Anuala de Architectura Bucaresti (ежегоден архитектурен симпозиум), която ще представи румънската архитектура и няколко български проекта, наградени на Националния преглед на архитектурата 2012, организиран от САБ. 

Във вторник, 20 ноември, ще бъде открита изложба Нова визия за площад „Славейков” (20.11 – 27.11) в Централен дом на архитекта (ул. Кракра 12), която представя резултатите от конкурса, проведен от Съюза на архитектите в България за идеи как площад Славейков в София може да стане по-притегателно за хората място. Темата на конкурса е не само формалното площадно пространство, но и обществената полемика да има или не книжен пазар там, как да осмислим историческото минало на площада и какво да правим с боклука. Победителите от конкурса ще бъдат обявени в 18:00 часа същия ден.

На 21 ноември, сряда, програмата продължава с представяне на изложба Световно културно наследство на ЮНЕСКО в Германия (19.11 – 02.12) от 18:00 часа в Столична библиотека.
Изложбата представя снимки на 19 подбрани обекта от списъка на UNESCO за Германия. Сред представените обекти са сградите на Баухаус във Ваймар и Десау, индустриалният комплекс Цолферайн в Есен от златната епоха на Рурската област и експериментални жилищни квартали в Берлин от зората на модернизма (1910-1933). Забележителен е фактът, че в немския списък на защитените обекти на UNESCO съжителстват безпроблемно утопичен парк от 19 век (Muskauer Park), катедрали, въгледобивни мини и заводи (и то не един) и класически Баухаус модернизъм. Изложбата се провежда по инициатива на посолството на Германия в София в партньорство с немската UNESCO World Heritage Sites Association.

Същият ден от 19:00 часа във VIVACOM Art Hall ще се състои представянето на премираните резултати от Е-конкурс за устойчива архитектура в България, които може да видите като изложба (23.11-02.12) във фоайето на зала 6 на НДК. С цел утвърждаване на устойчивата архитектура в България Камара на Архитектите в България организира конкурса за за трета поредна година. На 26 ноември, в деня на откриването на SOFIA ARCHITECTURE WEEK 2012, ще се състои и официалната церемония по награждаването на победителите. 

В четвъртък, 22 ноември, от 19:00 часа в Институт Сервантес кураторът Джакобо Гарсия-Герман ще представи изложбата Мадрид: културни колажи, (22.11 – 02.12). Сред включените обекти са Caixa Forum, бившата електроцентрала в стария град, трансформирана от Herzog & de Meuron в културен център; Conde Duque, казарми от 18 век, в които в момента се помещават няколко галерии и музей за съвременно изкуство; Matadero Мadrid, стара кланица, превърната в арт-център, окуражаващ всякакви експерименти; Campo de la Cebada, площад, на който се случва какво ли не и много други.

В петък, 23 ноември, в 17:00 часа в Чешки културен център ще бъде открита изложбата Комплекс Албена (23.11 - 29.11), дело на Катерина Дръжкова (Чехия). В този експеримент авторката систематично събира десетки пощенски картички от курорта Албена и въз основа единствено на информацията от тях, създава пространствен (3D) макет на курорта. 

Трансформирай паметника пред НДК (23.11 - 02.12): така се казва изложбата, която ще представи проектите от едноименния конкурс, организиран от Трансформатори в опит да отвори дискусия как паметникът може да се използва и да остане част от София, без да е необходимо разрушаването му. Акцентът на конкурса пада не върху реализирането на идеята, а върху концентриране на вниманието около това проблематично място и разкриването на потенциала му. 

В събота в 18:30 ч., отново като изложба, ще бъдат представени резултатите от работилницата на Envitecture и SAW 2012 Кремиковци - и след него?, която се проведе в края на септември в Лабораторията за градски дизайн в УАСГ. Участниците в работилницата търсят отговори на няколко въпроса, които стоят пред общината и бъдещите собственици на металургичния соц гигант- какво се случва след края на един завод? И най-вече: как може той да се използва в бъдеще?

Петото издание на международния фестивал за архитектура и градска среда SOFIA ARCHITECTURE WEEK ще се случи между 26 ноември и 2 декември.
Всяка година фестивалът представя тенденциите в съвременната архитектура с фокус върху конкретна тема. През 2012 г. тя е АРХИТЕКТУРА ТЪРСИ КУЛТУРА и ще търси отговори на въпросите за състоянието на културната инфраструктура в града в контекста на кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 г. Организатори на SOFIA ARCHITECTURE WEEK са ЕДНО, фондация “Америка за България” и Национален дворец на културата, в партньорство със Столична община.

Стартирал като двудневна конференция през септември 2008 г., SOFIA ARCHITECTURE WEEK се разраства в платформа за среща и обмен на идеи в областта на архитектурата, интериора, ландшафта и градската среда. Основна цел на събитието е чрез широк обществен и професионален дебат да инициира устойчиви архитектурни и социални практики. Тазгодишната наситена и разнообразна програма, която ще се проведе от 26 ноември до 2 декември включва форум, за който ще пристигнат над 70 участници от цял свят, презентации, изложби, дискусии, работилници, прожекции, намеси в градската среда, конкурси, архитектурни разходки, както и творчески ателиета за най-малките. 

SOFIA ARCHITECTURE WEEK ще се проведе в НДК и няколко партньорски локации – Чешки център, Институт Сервантес, Галерия Алма Матер, Столична библиотека, Централен дом на архитекта, Vivacom Hall. 

 

+3
Автор: SOFIA ARCHITECTURE WEEK
Закони Нормативна база Коментари