OSMO – Най-добрата защита на дървото в интериора и екстериора

Все повече и повече в днешно време се държи на еко и био. Колко пъти обаче се питаме какъв продукт да изберем за обработката и защитата на нашите мебели от дърво или фурнир, декинг или градинска мебел, така че да се използват екологични и здравословни системи за покритие?
08.01.2024
ФИВЕКС Прожект ЕООД
1902
osmo, масла за дърво, Вакса за дърво, Масла за защита на мебели, Масла за защита на градински мебели, Масла и вакси за дърво
OSMO - Частица от природата за по-добър живот
Източник: www.osmobg.com

Когато се спомене за екологичен продукт трябва да се вземе под внимание не само липсата на вредни вещества в продукта, а също така дали е произведен от възобновяеми ресурси и колко е дълготраен.

Като пионери в покритията за дървесина на маслена основа OSMO предлагат вече 60 години от 1964 г. системи за защита и покритие за цял живот. Сравнителните тестове с други подобни продукти показват, че това са най-дълготрайните системи за защита на дърво за интериора и екстериора. Продуктите са разработени на базата на  пречистени и рафинирани естествени възобновяеми ресурси.

Използвайки внимателно събрани натурални масла  (лен, слънчоглед, магарешки бодил и соя) и най-твърдите в природата растителни восъци (от карнауба и канделила) Osmo с гордост нарича своите продукти еко. Допълнителните съставки в продуктите им, като свързващи вещества, са с най-високо качество. Osmo разработва свои собствени свързващи вещества в собствените си лаборатории, като гарантира постигането на качество и последователност и  същевременно проучва нови начини за модифициране на суровините, за да подобри своите продукти.


Доверете се на специалиста!
Като специалисти в областта на дървесината с над 140 години опит Осмо имат експертизата да разработват системи за покрития, които са оптимално формулирани за дървесината. Без значение от вида на дървесината и приложението ОСМО покритията впечатляват с оптимална защита и дълготрайна издръжливост. Има различни влияния, на които следва да се обърне внимание: УВ лъчите, метеорологичните условия, начина на употреба, устойчивост на подхлъзване  и тн.


Кои са основните предимства на маслата ОСМО?

  • Натурални: абсолютно безопасни и екологично чисти за здравословен живот, наречени още ЗЕЛЕНИ – подходящи за детски играчки - всички продукти са на база растителни масла и восъци;
  • Ниска разходна норма: покривате почти двойна квадратура само с една или максимум две ръце; без грундове, без междинно шлайфане - спестявате време и пари;
  • Разнообразие от цветове за вън или вътре: прозрачни и плътни;
  • Безопасност за храните;
  • Подходящи за детски играчки
  • Дълготрайност на покритието;
  • Без ЛОС


За защитата на дървесината трябва да се обърне специално внимание на основното правило, а именно: конструктивната защита на дървесината пред физическата и химическата защита. Кои са трите форми на защита на дървесината? 

  • Конструктивна защита – при външна употреба дървесината трябва да се монтира така, че да остане възможно най-суха или да може  бързо да изсъхве. Поради тези причини въздухът трябва винаги да може да циркулира зад фасадната облицовка или декинга от дървен материал, за да се предотврати действието на постоянна влага - например причинена от роса. Конструктивна защита в интериора може да се постигне с помощта на изтривалки и филцови подложки.
  • Физическа защита – може да постигнете с продуктите на Осмо, които са с високо съдържание на твърди вещества – Цветно плътно финишно масло и Боя за фасадата и градината, които осигуряват  ефективна защита срещу УВ лъчите.
  • Химическа защита  - след като се използват всички възможности за конструктивна и физическа защита е ред на биоцидните съставки защита в екстериора. Osmo WR Импрегнант спомага за предотвратяване на гниене, сини петна и нападение от насекоми. 


Естествена визия! Натурална красота ! Блестящи резултати в интериора!

 

Източник © www.osmobg.com


Дървесината като естествена суровина трябва все по-често да изглежда така, сякаш е необработена. Чепчетата, шарките  и естествения цвят са все по-предпочитани от дизайнери, архитекти и любители на дървото


Дървесината , обработена с Масло с твърда вакса натурално  запазва естествения си цвят. Белите пигменти предотвратяват т.н „мокър ефект“ или „кехлибарен“ върху дървесината. Повърхността изглежда така, сякаш не е обработена и все пак е надеждно защитена. За естествен, натурален ефект може да се доверите и на продуктите:
 

 

Източник © www.osmobg.com


И тъй като все по-актуални са плотовете от изкуствен или естествен камък, както и видим бетон в интериора OSMO специално разработиха масла за защитата им:
 


Източник © www.osmobg.com


Масло за бетон за интериора 

 Източник © www.osmobg.com

Масло за теракота и камък за екстериораВсеки от нас ползва дървени прибори. Те могат да бъдат дъски за рязане, дъски за сервиране или дървени лъжици и вилици  . Красиви, оригинални и съобразени със съвременните тенденции в екологичността - все по-разпространена и "модерна". Дървените прибори се изработват от различни дървесини: дъб, бук, акация, ясен, бамбук, кедър, орех, клен, екзотичен бряст или тик.
 

Дървените прибори се използват както за съхранение, така и за приготвяне и сервиране на различни ястия. При използването на дървени прибори масата придобива нова  естетика, а храната става по-прималива. Подноси, купи, лъжици и шпатули, дъски за рязане и сервиране, дръжки на прибори за хранене – всички те са в непрекъснат контакт с храна, вода и почистващи  препарати. Тези факти налагат специални грижи и дългосрочна защита.  
 

Покритията трябва да са безопасни и да издържат на големи експлоатационни натоварвания. Ето защо е много важно продуктите, с които се обработват, не само надеждно да защитават съдовете, но и да спомогнат за  привлекателния външен вид, да подчертаят естеството и нюанса на дървото. 

 

Източник © www.osmobg.com

Третирането на дървени прибори с масло е изпитано във времето решение. OSMO предлага най-съвременни устойчиви покрития, базирани на дългогодишен опит с естествени материали.

Масло за дъски за рязане

Топ ойл - защита на кухненски плотове и мебели 

Те удължават живота на повърхностите, предпазват ги от агресивни външни влияния, като същевременно са напълно екологични и хипоалергични.


С какво да обработим мебелите в банята и така актуалните мебели с епоксидна смола?
 

Източник © www.osmobg.com


Всеки един рано или късно си е задавал въпроса:Няма нищо за чудене: и тук Осмо намират  безпогрешно решение - прозрачно масло Кларвакс 


И тъй като тук засягаме една много малка част от продуктите на OSMO за интериора, в блог статиите https://www.osmobg.com/ ще се запознаете с още интересна и полезна информация. 


Oгромната гама на Осмо включва и продукти за защита на всичко в екстериора:  декинг, градински мебели, фасади, перголи, детски площадки, кошери, дървени къщи или дограма……
 

Източник © www.osmobg.com


Всичко това очаквайте в следващ материал.

 

 

Закони Нормативна база Коментари