Mountain View Village

Mountain View Village е малък жилищен комплекс, разположен преди село “Панчарево” в близост до неосъществения плавателен канал.
15.06.2006
Биляна Ризова
4508
архитекти, къщи, жилищен комплекс, зелени площи, mountain view

Mountain View Village е малък жилищен комплекс, разположен преди село “Панчарево” в близост до неосъществения плавателен канал. Заобиколен е от три естествено озеленени хълма. Проектът е реализиран само за 6 месеца и е дело на арх. Д. Данчев и арх Иво Бонев, конструктор е инж. Л. Дончев, главен проектант “Видимекс” БГ.  Инвестицията е съвместна от Деян и Даниел Ризови и американско участие. Строителството започва  през 1999 г. и е завършено в края на 2001 г.
Селището има обща площ около 18 дка, като включва 23 жилища - 8 от тях са самостоятелни къщи, 2 сгради са с по 4 апартамента и една сграда със 7 редови къщи. Къщите са 11 типа използвани двукратно и 2 идентични типа. Разположението им в комплекса е такова, че две еднакви като проект къщи винаги са разположени съответно лице – гръб една към друга, което визуално създава усещане, че те са различни.
Общата жилищна площ е 5500 м2  като квадратурата на апартаментите е между 129 и 179 м2 , при редовите къщи площта е 211 м2 , а самостоятелните къщи са между 275 и 540 м2 . Жилищата са от 1 до 3 етажни като към тях принадлежат съответно единични или двойни гаражи. Изграден е и общ басейн с баня, съблекалня и кухня. На мястото, където в проекта първоначално се е предвиждал тенис корт впоследствие е изградена оградена детска площадка.
 
Интересният облик на това селище идва от преадаптирането на американската система за сглобяеми къщи на дървен скелет с изолация и винил-хлоридна облицовка, по първообраз на дървена облицовка. В случая архитектите са разработили различна схема, съобразно с Българските условия и стандарти, като сградите са масивни със стоманобетонна конструкция, половината от тях са построени с газобетон, а другата половина с тухли. Всъщност облицовката е елементът, който предизвиква асоциацията за “американски тип къща”. Някои от елементите по екстериора също са внесени от САЩ, такива са повечето входни врати. За облицоване и изолация на вътрешните стени е използван гипсокартон. Дограмата е с немските профили на фирма “Veka”, производство на фирма “Вентакс”. Оригинално решение е намерено за извеждане на ел. таблата встрани от сградите, което е всъщност едно от необходимите изисквания. Те са ситуирани в зелените площи като са покрити с беседкообразна конструкция с ефект на патиниран метал.
 
Като цяло вертикалната планировка на селището е изградена едновременно заедно с всички комуникации. Това цялостно решение както и допълнителното озеленяване на парцела, придават на Mountain View Village завършен облик. Ниската плътност на застрояване от 15% създава изобилие от зелени площи, спокойствие и приятна среда за отдих и разходка. Подсигурени са необходимите парко места и за всички евентуални гости.
 
Обектът е от затворен тип с централен вход, денонощна охрана и напълно автономна структура, която елиминира всякакви битови неудобства, срещани в много вилни зони и отдалечени градски части. Изградени са собствена мини - пречиствателна станция, ел. трафопост също както и ВиК система. Решени са автономно и сметоизвозването, почистването на общите части, снегопочистването, поддръжката на басейна и зелените площи. Всяко едно жилище е обезпечено със собствен котел на нафта, като проектът е разработен с възможност за преустройване, с оглед на предстоящото газифициране.
 
Част от жилищата са закупени и собствениците живеят в тях целогодишно, останалите са отдавани под наем, а 3 от редовите къщи заедно с един апартамент все още могат да бъдат закупени.

Mountain View Incorporated AD започва реализацията на Mountain View 2 недалеч от вече построеният жилищен комплекс и включва 3 етажна резиденция с 24 апартамента както и спортен комплекс с джакузи, сауна и фитнес зала.

Автор: Биляна Ризова
Закони Нормативна база Коментари