Horn house

Horn house обединява в себе си форма и функционалност, свързва и отделя площи, цели компактност и създава пространства с различен характер
14.06.2014
арх. Евелина Цветкова
60
проект къща, КОНВЕЕР, http://conveyer.bg/, Ангел Савлаков, Ивайло Андреев
Изглед, показващ единството между обема на сградата, двора и околното пространство
Източник: КОНВЕЕР http://conveyer.bg/

КОНВЕЕР е формация, която работи в областта на архитектурата, дизайна и урбанизма. Основана е през 2007 в София от трима партньори като в момента екипът се ръководи от двама от тях - Ангел Савлаков и Ивайло Андреев.  Името е провокирано от негативните процеси, протичащи в българската архитектура, в следствие на строителния бум през този период. От основаването си КОНВЕЕР работят по изключително разнообразни проекти, вариращи от частни резиденции до промишлени предприятия и спортни комплекси: AYLA factory (2007), Т house (2008), Kunino sport center (2009), The flying village (2010). Участват в няколко конкурса: Градоустройствен конкурс за обществен център на кв.Младост в София (2008), конкурс за жилищна сграда в гр. София – 1-во място (2009), конкурс за паметник, посветен на жертвите на комунизма в София – 2-ро място (2009). През 2013 колективът завършва частна детска градина “KITA” в София. Проектът и последвалата го реализация е първи успешен опит за участие във всички фази на строителния процес – от първоначалните предпроектни проучвания през работен проект, менажиране на строителството и въвеждане на сградата в експлоатация. Резултатът от начинанието е специалната награда в категория "Образование и спорт", част от конкурса Сграда на годината за 2013.



От тук започва всичко

Бяхме им на гости, за да ни разкажат за тяхната Horn house. Обектът се намира в град Банкя и към момента е в процес на изпълнение.



Първият етаж е „сгушен“ в извивката, а дворът ни октрива пространства с различен характер

Форма: Основната задача на концепцията е взаимодействието между къщата и контекста на околната среда или с други думи – сградата и дворът да фукнционират като един организъм. Формообразуването следва тази логика и свързва къщата с равнината на външното пространство, създавайки силуета на грамофонна фуния. Изборът на подобен контур не е случаен – обемът и разположението на сградата в северната част на терена позволяват отваряне на едната фасада на юг към двора и слънцето и същевременно загърбване чрез почти плътен екран на север.  Това решение се пренася и в плановете. Сервизните помещения са разположени на север и служат като буфер, осигуряващ комфорт за зоните на обитаване. Така южната фасада остава свободна изцяло за богатото остъкление. Долният етаж е наместен в извивката на „фунията“, а умереното изнасяне на горното ниво, освен че предпазва дневната от преослънчаване, подчертава допълнително характерната форма. Денивелацията на терена позволява изкопаването на  обслужващ сутерен с гараж за 2 коли. Оградата откъм улицата се грижи както за защитата на личното пространство, така и за допълването на концепцията за един организъм къща-двор. Интересен е и начинът, по който е решен подхода към къщата  - малка част от имота се отдава  в полза на тротоара с цел подобряване на достъпа и оформяне на кът, подобен на преддверие. Така е избегнато директното излизане или влизане откъм улицата.



Макар и северна, фасадата не е лишена от отвори и така ни предоставя гледка и светлина за интериора

Функция:  Проектът предвижда два надземни етажа и един подземен.
В сутерена, както споменахме, са поместени сервизните и техническите помещения, стълбище и е осигурена възможност за гариране на 2 автомобила. Тук се намират и термопомпената уредба, грижеща се за отоплението и охлаждането на къщата и 200-литровият бойлер.  Връзката между това ниво и нивото на терена става чрез открита външна рампа, разположена по западната граница на имота.
На следващото ниво са разположени дневна, трапезария и кухня, гледащи на юг към двора и отделени чрез коридор от стълбата за горния етаж и останалите обслужващи помещения, намиращи се в северната част на плана. Така е постигнато ясно зониране на пространството спрямо функциите и разположението.  Мястото на трапезарията и кухнята е избрано така, че да предоставя директна връзка с покритата веранда, а от там и възможност за  оформяне на допълнителен кът за хранене на открито.  Еднораменна стълба, разположена на северната стена свързва горното и долното ниво. Тази част на фасадата е пробита от шлицове, които едновременно осветяват стълбището и откриват част от гледката на север. Схемата на ясни зони се повтаря и на втория етаж – на юг са трите спални – две детски и една родителска със собствена баня, а на север – домакинско помещение и още една баня. Интересна добавка към проекта е и предвидената асансьорна шахта, която към момента служи за допълнително складово пространство.
Материали и решения: Изборът на материали и настилки цели едновременно обединяване на обемите и създаването на конкретни акценти. Дървената екстериорна облицовка на първия етаж прониква  в интериора, отделяйки го от буферната зона и сервизните помещения, докато белият цвят композира и подчертава формите, образувани от останалите елементи на сградата, рисувайки търсения силует на „фунията“. Бялата ламарина, покриваща покрива следва преминаването му в северна фасада и свързва двата елемента в обща повърхнина. Отводняването е замислено да се реши чрез отвеждане на водата по наклона на покрива, от там по равнината на стената и след това във външна отводнителна система.  Изолациите са подбрани в зависимост от вида на фасадните системи - 20см EPS при минералната мазилка и 20см фасадна вата при вентилируемата северна фасада.  Остъкляването предвижда комбинация от селективно и вътрешно прозрачно стъкло.  Така  стъклопакетите, заложени в проекта са с коефициент  Ro=1,0. 
 
 В заключение можем да кажем, че Horn house обединява в себе си форма и функционалност, свързва и отделя площи, цели компактност и създава пространства с различен характер – дневна, която се отваря към верандата - приятно място за вечеря навън, слънчев двор и засенчени кътчета с място за барбекю или открити такива за  още повече слънце. Всичко това внимателно композирано в специфичния силует на грамофонната фуния.


 

Автор: арх. Евелина Цветкова
Закони Нормативна база Коментари