EUROCUCINA 2022 - еволюцията на кухнята

Първото пълноценно издание на панаира, което се случи през юни, включваше и двете събития, които обикновено се редуват през година: Eurocucina и Международното изложение за баните.
16.08.2022
Теменужка Захариева
1886
изложение Милано, дизайн кухня, кухня,, Salone del Mobile 2022, EUROCUCINA 2022
Кухня Jeometrica дизайн на Luca Nichetto за Scavolini
Източник: Scavolini

“Кухнята е мястото в дома ни, което най-добре ни представя кои сме и как са се развивали във времето стила ни и начина ни на живот,“ казва известният италиански дизайнер Antonio Citterio.
 


И не само това – през изминалите две години на ограничения осъзнахме, че тя става все по-важна за нас. Затова е полезно да знаем какви са новостите, от какво можем да се възползваме. Един от най-важните източници за информация по темата е EUROCUCINA - събитието, посветено на кухнята на панаира в Милано Salone del Mobile


Първото пълноценно издание на панаира,  което се случи през юни, включваше и двете събития, които обикновено се редуват през година: Eurocucina и Международното изложение за баните. Идеята беше да се представят новостите и тенденциите, които са се формирали през времето на преобладаващо дигитално представяне.


С повече от 80 участника на обща площ от 16,000 m2, тазгодишното издание на Eurocucina очерта една от главните тенденции в обзавеждането - трансформацията на кухнята в многофункционално жилищно пространство. Бяха изложени флуидни, хибридни кухни, които разрушават бариерите, за да се слеят с всекидневната и показват как тя се отваря към останалата част от къщата.


Днес, освен че е сърцето на дома, където се събираме всички, със своята  многофункционалност  кухнята е станала по-важна от всякога за собствениците на жилища. В това многофункционално пространство работните плотове могат да се превърнат в бюро за домашен офис или място за събиране с приятели и преоткриване на радостта от прекарването на времето заедно. 
 

Снимка: Теменужка Захариева
 

Островите стават все по-популярни, особено когато са свързани към работните плотове или масата за хранене. Отворените рафтове, интегрираното осветление и шкафовете, които крият уреди и тела, помагат на кухнята да се слее с всекидневната, за да създаде хибридни пространства.
 

Снимка: Теменужка Захариева
 

 

Втората очертаваща се тенденция (която логично следва от първата) - кухните са станали невидими: джобните или сгъваемите врати могат да се отварят, когато е време да използвате готварската печка, уредите или мивката, и след това да се затварят отново, когато стаята се използва за почивка. Разбира се, скриването на уредите означава и минимизиране на навлизането им в пространството както визуално, така и звуково. Тази година няколко компании представиха решения за минимизиране на шума, произвеждан от аспираторите. 


Като естествен отговор на нарастващото ни желание да сме на открито и с приятели, в Eurocucina видяхме много решения за навън: кухни за терасата, градината или вътрешния двор. 

 

Мини кухни 
Бяха показани и много решения за по-малки апартаменти – като модели, които побират цяла кухня на 2,5 кв.м. Жилищата стават все по-малки, като същевременно изпълняват все повече функции. И естествено, ключовите думи в много от новите модели кухни са „компресия“, „намаляване“, „свиване“. В тази посока се движат няколко предложения за мини кухни, които, макар и малки, не спестяват стил или внимание към детайла.
 

Те включват кухни с остров, които заемат само 2,5 кв.м, както и едностенни модули, не по-дълги от 3 метра.


Многофункционалните уреди създават мини кухни, които правят всичко: миене, готвене, охлаждане и съхранение. Пример е Tutto на Fabita, при която съдомиялната има и програма за измиване на плодове и зеленчуци, а индукционният котлон може да се закача до необходимост от използване.
 

Многофункционалния уред Tutto от Fabita. Източник: Fabita


Заоблените линии в мебелите от другите зони на дома навлизат все повече и в кухните – класическите „твърди“ повърхности на кухнята придобиват по-мек и извит вид, тъй като дизайнът на пространството включва новата му роля на място за спокойствие и място за общуване. Извитите линии ви подканват да прокарате ръка по тях, докато острите ръбове изискват внимание.


Новият аспиратор NikolaTesla Unplugged на Elica. Източник: Elica


A производителите на електроуреди предлагат все повече възможности за здравословен начин на готвене и съхранение на продуктите, някои от които се приближават до професионалните. Аспираторите също стават все по-невидими. На снимката Elica представя новия си аспиратор NikolaTesla Unplugged, вграден в плота за готвене. Има централен стъклен капак, който прикрива зоната за екстракция, като я активира само когато е необходимо, с просто докосване.
 


 

Закони Нормативна база Коментари