Изложението в Милано празнува своя 60-годишен юбилей

Най-голямото международно изложение за дизайн на мебели и продукти за интериора се звърна в пълния си блясък, познат от изданията от преди пандемията.
20.06.2022
Теменужка Захариева
1277
интериорен дизайн, дизайн на мебели, Изложение в Милано
Miniforms
Източник: Salone del Mobile

Седмицата на дизайна в Милано се завърна с пълна сила за своето дългоочаквано издание от 2022 г., което отбелязва 60-годишния му юбилей. След прекъсване през 2020 година и минималистичната своя версия SUPERSALONE през  2021 година, миналата седмица от 7 до 12 юни Salone del Mobile и Fuorisalone приветстваха дизайнерската тълпа обратно в Милано. Най-голямото международно изложение за дизайн на мебели и продукти за интериора се звърна в пълния си блясък познат от изданията от преди пандемията.

С над 262000 посетители за шест дни и над 3500 акредитирани журналисти от цял свят, тазгодишното събитие надмина всички очаквания по отношение на участието и потвърди, че изложението продължава да оказва значително влияние върху дизайна и цялата индустрия, свързана с интериора.

„Тази година е рестарт с много позитивност и енергия, както и радостта да бъдем заедно, за да експериментираме чрез дизайн“, каза Марва Грифин Уилшир, основател и куратор на SaloneSatellite, капсулната програма на панаира за нови и нововъзникващи таланти.


 Egoitaliano     Снимка: Теменужка Захариева

Тенденции

Така познатата ни устойчивост – един пример: щандът на Egoitaliano, компания, специализирана в дизайна, производството и продажбата на дивани, фотьойли и аксесоари за обзавеждане, беше много пъстър и избра Salone del Mobile Milano, за да представи новата си корпоративна стратегия. Насочен към задоволяване нуждите на клиентите и пазара, проектът се стреми да намали въздействието върху околната среда, като се основава на логиката на кръговата икономика и иновативен бизнес модел. FLIP, името на проекта, дава възможност на потребителя да придобие продукт на Egoitaliano за ограничен период от 40 месеца и след това да избере дали да го купи направо и да продължи да го използва или да избере нов модел. Възстановените материали и компоненти се използват за производството на продукти, които се връщат на пазара чрез специален канал за продажба.

Интересно е,  че след  "модата" на диваните, които можем да персонализираме с различни модули, тази година сякаш се появи и тенденция за персонализиране на масичките за кафе чрез всевъзможни комбинации на различни размери, форми, материали и височини. И все по-често те се показват в групи:

  Снимка 1: Calia Italia         Снимка 2: Kartell, партито в шоурума на компанията, част от Fuorisalone     Източник: Теменужка Захариева

Втората снимка сякаш обобщава цялостното впечатление на многоцветност и радост, както на изложението в зоната на самия панаир, така и извън нея в многобройните галерии, зали и дворци.

Много продукти от стъкло

Красивите маси от колекцията „Simoon“ на Патриция Уркиола са покрити със специално направени "песъчинки" от смляно мурано стъкло, предлагат се в нисък и висок вариант в аметист, светло синьо и топаз.


Висока маса SIMOON за Glas Italia (сн. е тяхна), дизайн Patricia Urquiola

И отново  много цвят и меки, флуидни форми! И то навсякъде – включително и първият проект на Antonio Citterio за Cassina, модулен диван, който въплъщава познатата елегантност и вечен стил, но в красиви ярки цветове, заедно с масичката за кафе  ‘Esosoft’:


Antonio Citterio for Cassina     Снимка: Cassina 

И в баните и в кухните:     

GESSI       Снимка: Теменужка Захариева

Това е само кратък поглед върху някои от новите мебели, които илюстрират  част от тенденциите, но обемът на показаното и в зоната на самия панаир, и във Fuorisalone, е огромен. Има много нови технологии, интересни инсталации, материали и продукти за всяка част от интериора, които е добре да се представят по-подробно. 

Закони Нормативна база Коментари