50 нюанса БЯЛО

Смела, дръзка и провокативна - запознайте се с "бялата тенденция" в интериора.
15.08.2015
Весела Маркова
549
интериор, стил в интериора, дизайн интериор, интериор в бяло, обзавеждане в бяло
Уют и несравнимо усещане за комфорт и лукс, лукса на петзвезден хотел у дома
Източник: www.decobizz.com

Бялото в облеклото показва чистота, ефирност, свобода - същите усещания долавяме и в интериорите, решени в бяло.
Да, изисква се смелост. Да бъдеш в бяло, да живееш в бяло - изборът е ексцентричен. Спомнете си за миг какво е мнението ви за човек, който облича единствено бели дрехи. Но приликите съвсем естествено срещат и противоположности. Докато бялото облекло носи спокойствие, душевна чистота и увереност, изцяло белият дом определено излъчва противоречиви послания, меланхолия, изолираност, смут. 

Бяло, но докъде?
Много лесно е да залитнеш, бялото увлича, бяло в бяло и още бяло... Къде да спрем? Бялото съдържа равна част от всички цветове в спектъра. То е благороден гостоприемник за всички цветове, на негов фон всички познати багри изпъкват. В обзавеждането на дома то се употребява като израз на душевността на обитателите. Белият дом не е за всеки, както не всеки би се чуствал добре в ярко червена обстановка или тежка, мрачна сива до черна гама. 

Бялото е готово да отрази всичко, то е най-студеният и стерилен цвят. Леко и ефирно, носещо строгост, умерена превзетост, но и радост за окото. Да, възприятието не може да се насити на всичките нюанси на бялото, погледът го поглъща, съзнанието се подготвя за изненади. Модерно и провокативно, със силно изразено арт звучене - любимата обстановка на архитекти и дизайнери за техните студия, защото от бялото и чистото се ражда всичко красиво.

Как да обзаведем дома си в бяло без да нарушим тънката граница, отвъд която ексцентричността преминава в натрапчивост, дори болнавост. 
Правилата се базират на чисто човешките усещания за премереност и естествена необходимост от многообразие. Бялото е чудесна база, много благодатен фон за развитие на всяка една творческа концепция и идея. Важното е правилно да разпределим силата му, за да не създадем атмосфера на отегчение и стерилност. Когато бялата тема е водеща в един интериор смело можем да изберем едно от помещенията, където никак няма да пестим всичките нюанси на бялото, истинско предизвикателство е как окото се стреми да открие разликите, да ги степенува и групира, да потърси логиката, да се запознае с идеята.

Когато гамата е бяла идва редът на съдържанието.
Цялата информация, идваща през зрителното възприятие, незабавно кара умът да се активира в разкриването на загадката, а именно коя е общата свързваща тема в интериора, темата замаскирана в бяло. И тогава тя изпъква. Всяка една тема може да премине в бяло. Но не трябва да залагаме, повърхностно и небрежно цялата енергия на жилището в избора на този, обединяващ цвят. Не и ако не искаме идеята ни да се асоциира само в елементарния подбор на мебели и аксесоари.

И така, ако сме достатъчно смели избираме помещението, където всичко ще е бяло, там не правим компромиси. Идва ред и на баланса, спасителният остров, допълнителният цвят, който да ни избави от евентуалната скованост и преекспониране на бялото. Много атрактивен интериор се получава при комбинацията от бяло с материали от естествена дървесина - бамбук, тиково дърво, абанос. Внушенията могат да бъдат многобройни и колоритни - Ориент, Африка, Индия, Китай.

"Омекотеното" бяло приютява акцентите до една пълна хармония. Умело решеният интериор допуска "чужди вещи", нещо повече той създава среда, в която внасянето на нещо различно, случаен предмет или аксесоар, да не "избожда" задължително очите, а да заеме естествено и ненатрапчиво място. Как се постига това.  Всеки един предмет и аксесоар от допълващият бялото цвят, трябва да носи в себе си и доза различно, комбинация от материали, трети цвят, който да го отличава, без да е преобладаващ. Така се създава една привидно строга и рамкирана обстановка от бяло с допълнителен акцент, но същевременно една динамична и жива среда, готова да приеме съвсем различен и контрастен предмет, който фино и елегантно да влезе в синхрон с обстановката.

Когато търсим бял интериор, но с подчертано арт звучене и жизнерадостност като допълнение към основния цвят идват ярки акценти, като истински колоритни бомби. Тук върху перфектната основа работим с максимално наситени и ярки цветове в акцентите, текстилите и аксесоарите. Определено това няма да е скучен дом. Строгостта на бялото е обезоръжена от ярките петна, изпълнени с енергия и емоционален заряд.

Истински романтичен бял интериор можем да постигнем с отново на същата бяла база, но с леки намески от фин текстил с романтичен принт. Акцентите са многобройни в пастелни цветове и нежни мотиви. Цветя, плодове и птички допълват сантименталното внушение. 

Интериор, решен в антично бяло определено е един от хитовете залял любителите на изтънчен и същевременно модерен стил. Протритито дърво с неравен слой бяла и сиво-бяла боя, под която да прозира естествения цвят на дървото, леко грубата ръчна изработка и провансалско звучене, чудесно се допълват с мебели от кожа, аксесоари от метал и стъкло. Този лек, ненатрапчиво бял интериор, поради своята лекота е и един от най-предпочитаните разработки на съвременните дизайнери. 

Преминаваме до изключително близкият като въздействие, но доста по-колоритен средиземноморски стил.
Стил, който далеч не е нов, но неотстъпващ място пред останалите бели интериорни интерпретации. Това, което най-силно го отличава е безспорно наситеният морско син допълнителен цвят, който никога не преобладава количествено над белия, но е толкова силен и привличащ, че изземва водещата му роля. Така че ако искаме да постигнем средиземноморски стил, но с идеята за бял интериор, то синьото в него трябва да се използва доста пестеливо.

Съвсем не е отшумял и новия прочит на тежката класика.
За привържениците на този стил изключително модерно звучене се постига с все по-креативните и клонящи към минимализъм дизайнерски виждания при стилизирането на класическите детайли. Комбинацията от различни нюанси на белия цвят, както и допълненията от тежки и богати текстили и материи, създават отлична предпоставка за постигане на екстравагантно и силно внушение.

Не на последно място застава добре познатият ултра модерен изчистен и минималистичен стил, който разработен в нюанси на бялото и в комбинация от контрастни повърхности, може би най-добре понася употребата само и единствено на белият цвят. Тук проличава силата на дизайнерската креативност и умението чрез формата и текстурата да накара един цвят да бъде представен в хилядите си многообразия, като в нито един момент това да не досади, да не превземе и погълне вниманието, да не парализира и смути възприятието, което да получи възможността да се слее с цялото, но и да открои детайла.

Съществуват и други варианти, в които се постига умерен баланс между два цвята, бяло в комбинация с друг цвят, добре наситен и интензивен. Използвани по равно в мебели, настилки и покрития белият цвят има склонност да "потъва", и за да изпъкне и получи необходимата сила към него се подбират аксесоари в бяло, много и различни стилни бели акценти. Така се постига един наистина драматичен и силно въздействащ бял интериор.

И за да сме сигурни, че темата за бялото е разгледана подробно, не можем да пропуснем и най-притегателната страна на бялото, носеща уют и несравнимо усещане за комфорт и лукс, лукса на петзвезден хотел у дома -искрящо белите, колосани чаршафи, белият пухен халат, почуствайте се несравнимо, направете смелият избор и заживейте в бяло.

+6
Автор: Весела Маркова
Закони Нормативна база Коментари