10 Идеи как да направим така, че малката спалня да изглежда по-голяма

Предлагаме ви няколко трика и идеи как да направите така, че малката спалня да изглежда по-голяма.
08.03.2023
Грандекор ООД
7448
интериор, спалня, мебели за спалня, малката спалня
Източник: www.unsplash.com

Обзавеждането на малка спалня изисква доза креативност и внимателно планиране, за да превърнем ограниченото пространство в уютно и функционално кътче. Предлагаме ви няколко трика и идеи как да направите така, че малката спалня да изглежда по-голяма.

1. Подредете спалнята
Хаосът и разхвърляните вещи правят така, че стаята да изглежда по-малка и неприветлива. Препоръчваме всяка вещ, която не ви носи радост, да бъде изхвърлена, подарена или поне прибрана в килера. След като се справите с безпорядъка, ще видите как спалнята изглежда по-просторна.

2. Използвайте неутрални цветове
Светлите, неутрални цветове като бяло, бежово, сиво, бледо жълто, са чудесно решение за малката спалня. Те придават усещане за простор и създават хармонична атмосфера в ограниченото пространство. Особено внимание обърнете на стените и леглото, тъй като те се забелязват най-много и избягвайте твърде ярки и наситени цветове.

Заложете на неутралните цветове и на легло с ниска табла.     Снимка: tonlonkhu от Pixabay.

3. Изберете легло с ниска табла
Заложете на ниско легло с по-къса рамка и табла. Целта е свободното пространство над леглото да бъде колкото се може повече. Оптичната илюзия, която се цели, е стените да изглеждат по-високи, отколкото са всъщност. Това е труднопостижимо при тапицирани легла с по-висока табла.

4. Заложете на гланцирани повърхности
Гланцираните повърхности отразяват светлината и създават усещане за повече пространство. Изберете нощно шкафче или скрин със стъклен или огледален плот.

5. Добавете огледало
Огледалата добавят дълбочина и увеличават оптически обема на стаята. Най-подходящо за малката спалня е огледало в цял ръст, поставено на пода. Ако е поставено срещу прозореца, ще внесе светлина и простор в стаята. Другият вариант е да отразява произведение на изкуството като картина или друга стенна декорация.

Огледалото оптически увеличава обема на стаята.     Снимка: Pixabay

6. Изберете мебели с крака
Избягвайте обемисти мебели, изравнени с пода. Те създават илюзия за заемане на повече пространство и правят стаята да изглежда още по-малка. Изберете компактни и модерни мебели с крака. Така ще допринесете за усещане за повече свободно място в спалнята. Това правило важи както за леглото, така и за скрина и нощните шкафчета.

7. Не поставяйте твърде много мебели
Ако спалнята е с ограничени размери, не е добра идея да я претрупвате с мебели, тъй като ще нарушите свободното придвижване и ще създадете тясна и неприветлива стая. Опитайте да се ограничите до най-необходимото – легло, нощни шкафчета, гардероб и скрин. Ако разполагате с дрешник, може да пропуснете гардероба в спалнята. Така ще освободите място и стаята ще изглежда визуално по-голяма.
 


Не поставяйте твърде много мебели в спалнята.     Снимка: Stuart Bailey от Pixabay.

8. Осветление около леглото
Осветлението е един от най-важните елементи в обзавеждането на малки помещения. То може да промени коренно атмосферата и да направи спалнята да изглежда по-просторна, уютна и функционална. Поставете малки лампи около леглото – на стената или на нощното шкафче. Те не заемат място, а внасят балансирана и комфортна светлина в помещението. Избягвайте подовите осветителни тела в маломерни стаи, тъй като привличат вниманието към пода и околното пространство и заемат ценно място.


Осветлението е важно.     Снимка: Adrien Villez от Pixabay

9. Отворени рафтове за съхранение
Ако имате нужда от допълнително място за съхранение, използвайте вертикалните повърхности и заложете на открити рафтове и етажерки. Затворените шкафове отнемат много от пространството и правят помещението да изглежда по-малко и тясно.

10. Добавете растения
Колкото и малка да е спалнята, не я лишавайте от зеленина. Живите растения носят свежест, уют и връзка с природата. Изберете висящи кашпи или кошници, които не заемат място. Другият вариант е да сложите няколко малки саксии на перваза на прозореца, върху скрина или нощните шкафчета.

 

Автор: Грандекор ООД
Закони Нормативна база Коментари