„Златният” хотнишки водопад

Край великотърновското село Хотница са открити 70 древни селища и златно съкровище от най-старата цивилизация на Европа.
01.08.2018
Лилия Лозанова
1559
туризъм, забележителности, Хотнишки водопад, Хотнишка екопътека
Водите му падат от 30 метра от височина и при жарко слънце пръските разливат светлина, все едно са златни.
Източник: Фотограф: Валентина Георгиева

Село Хотница е уникално място в Предбалкана, в което има много природни и културни съкровища. Намира се на стратегическо място- на 15 км от Велико Търново, в екологично чист и спокоен район. Тук е открито хотнишкото съкровище от 24-каратово злато, което е сред най-старите образци в Европа. То се състои от 44 части, включва накити и окултни предмети с общо тегло около 350 грама. Съхранява се в Националния исторически музей в столицата. В околността са открити над 70 селища и над 5000 находки, датирани от различни периоди- от ранния неолит до Средновековието. Явно това съчетание от геостратегическо положение и природа е довело  в селото заселници от Великобритания. В населеното място живеят постоянно 30 английски семейства. Обаче това, което привлича целогодишно хора от цялата страна и чужбина е Хотнишкия водопад - „Кая бунар”.


   
Фотограф: Валентина Георгиева


С пълно право може да го наречем „златен водопад”, защото се намира на в район богат с културно-исторически находки. 
Той е своеобразен център на туристическия интерес и предоставя шансове за привличане на инвестиции в населеното място. Екопътеката към него е изградена през 2006 г. по проект „Средна Янтра” и с финансиране по програма ФАР. През 2017 г. са вложени над 14 000 лв. в ремонт на дървените съоръжения - мостчета, стъпала, парапети, посочи кметът Десислав Йорданов. Въпреки че никой не води точна статистика на посетителите, почти всеки уикенд, пристигат десетки, а по празници и стотици автомобили.


В центъра на селото има указателна табела за екопътека „Водопада”. Източник: www.gornalipnitsa.com


В центъра на селото, недалеч от кметството има указателна табела за екопътека „Водопада”. Минава се покрай местното читалище и се поема по поддържан асфалтиран път. Природната забележителност е на 3 км. от населеното място и до нея има паркинг. На поляната пред водопада има кътове за отдих и панорамен мост. Докато си почиват и хапват, гостите могат да се наслаждават на прекрасната гледка. Водите му падат от 30 метра от височина и при жарко слънце пръските разливат светлина, все едно са златни. Разтварят се в малкия водоем, който има изумруден свят. Неслучайно името на природата забележителност е Кая бунар ( извор в скалата).


  
Хотнишкият водопад е най-големия в Северна България. Фотограф: Валентина Георгиева


Хотнишкият водопад е най-големия в Северна България.
Той не намалява съществено дори през големите горещини. След снеготопене или проливен дъжд, е изключително пищен и пълноводен. Ако сте се насладили на гледката, можете да потеглите нагоре по екопътеката. Тя е с дължина около 1,6 км. и представлява наниз от прагове, водни каскади, живописни гледки, вирове, малки водопади и дървени мостчета. Те се намират по протежение на ждрелото на река Бохот, която е дълга 32 километра. Извира край великотърновското село Ново село, минава две населени места, за да продължи към Дунавската равнина. Влива се в река Росица, недалеч от останките на античния римски град Никополис ад Иструм.


В първите няколко метра пътеката тръгва стремглаво нагоре и има значителна денивелация. Обаче пък можете да видите водопада под различен ъгъл и да снимате от панорамните площадки. Следва изненада - преминавате през скален тунел, който се смята че е изсечен в далечни времена, когато тук е имало воденица.  Гледката, която ще видите след излизането от тунела направо спира дъха-започва уникалния каньон на река Бохот. Кой и да е сезона, се чувствате че сте попаднали в друг свят. Вляво има пещера, чийто отвор е широк и покрит с бръшлян. Имате чувството, че това е зелен храм на нимфи и самодиви. Едва ли има по подходящо място за древни ритуали и съвсем разбираемо – от двете страни на водопада има селища от енеолита и неолита.


Широколистна гора заобикаля светещите води на реката, над които се вият мостове. Трябва да преминете през единствения на Балканите зиг-заг образен мост. Отдолу шумят водите, които поразяват със съчетанието си от цветове, като едновременно това са прозрачни и се вижда всяко камъче. Първото впечатление е изумрудения им блясък, който към дъното се прелива с млечен оттенък, може би от поради измиването на скалите. По протежение на маршрута има общо осем моста, като преминават ту на едната, ту на отсрещната страна. Неусетно се изкачвате на върха на скалите и излизате на плато. Маршрутът е изключително достъпен и се изминава лесно. Проектиран е за деца на възраст около 5 години. Като достигнете до върха бързате да се върнете по обратния маршрут, за да се насладите повторно на прекрасните гледки.     Фотограф: Димитър Шиклев    

Повече информация за Хотнишкия водопад може да получите от видеото:                                                        
Като слезете до водопада, забелязвате, че сякаш е раздвоен - водите се разливат от двете страни на основната скала. Заради уникалността на мястото, има и желаещи да се бракосъчетаят пред природната забележителност. На поляната пред него има достатъчно места за пикник. През топлите месеца има възможност и за къмпингуване. Тези, които имат време и палатка признават, че искат да се насладят на песента на водопада. Искат да се радват на водната му феерия от пръски както  на слънчева, така и налунна светлина.

Едно е сигурно - по което и време на денонощието или на годината да посетите Хотнишкия водопад, ще го запомните завинаги.


 

Автор: Лилия Лозанова
Закони Нормативна база Коментари