Чистият въздух в дома е най-важен за здравословен комфорт

Обикновената вентилация може да доведе до кондензация, прекалено количество влага и високи нива на въглероден диоксид във Вашия дом.
15.10.2016
Ховал ЕООД
1376
вентилация, въздух, вентилационна систем, Ховал ЕООД, hoval homevent®
Най-доброто решение за чист въздух в дома е Hoval HomeVent®
Източник: Ховал ЕООД, www.hoval.bg

Ние прекарваме повече от 80% от времето си на закрито и правим около 15 000 – 20 000 вдишвания на ден. Въздухът в нашите домове има огромно значение за нашето здраве. Ако нямате подходяща вентилация, всички тези вредни вещества се задържат във Вашия дом и вие сте тези, които ги вдишвате. 

Сградите сега и в миналото 

,,Строителството на плътно затворени сгради през последните две десетилетия направи много по-лесно натрупването на влага и прах“  - отбеляза доктор Дъглас Докъри от университета Харвард. В миналото лошата изолация и не толкова плътни прозорци в домовете, позволяваха изобилие от естествена вентилация (инфилтрация). В днешно време топлоизолацията става все по-ефективна в съвремените сгради. От една страна това спестява енергия. Но от друга страна, добрата изолация предотвратява обмена на въздуха, който преди навлизаше в пропускливата ограждаща конструкция  на сградата и старите прозорците.

Обикновената вентилация може да доведе до кондензация, прекалено количество влага и високи нива на въглероден диоксид във Вашия дом. Какво означава това ? 
Въздухът натрупва различни замърсители – главно издишания въглероден диоксид от нас, прах и акари, дори плесенни спори. Ако има пушачи в къщата  - отровните вещества, които се насищат в мебелите на Вашия дом могат да бъдат освободени по всяко време.

Продължителен период от време, прекаран на място с лоша вентилация, може да бъде изключително вредно за организма. Това може да предизвика сънливост, главоболие, замайване, понижено внимание, слабост, умора, гадене, отпадналост и дори депресия. Понякога тялото също може да реагира като раздразнение на очите и дихателните пътища, а дори сърдечна аритмия. Вентилацията трябва да премахне влагата, причинена от дишане, гладене, готвене, изсушаване на прането и присъствието на различни миризми, които има в затворените жилищни помещения.

Здравето – най-голямото ни богатство 
Един възрастен дневно прави около 22 000 вдишвания, поглъщайки между 15 000 до 20 000 литра въздух. С всяко вдишване поемаме между 40 000 и 75 000 прахови частици. Един грам прах съдържа 700 милиона различни молекули, които могат да представляват огромна заплаха за Вашето здраве. Същото важи и за нашите деца - ако не се осигури добро качество на въздуха, ги предразполагаме към алергии и дори астма. Миниатюрните частици и микроби, които се движат във въздуха на Вашия дом, могат да предизвикат симптоми на алергия и да причинят други неудобства, като например главоболие. Ако децата Ви имат алергии или астма, вентилацията е от решаващо значение.

От колко пресен въздух се нуждаем ? 
Общото правило е, че в рамките на един час, въздухът в хола има нужда да бъде заместен: Количеството на подавания пресен въздух се изчислява на база на обема на помещението или по 30 m3/h на човек в стаята (ако тези две числа са различни, изберете по-голямото). Например: Хол с площ  от 20 m2 изисква 50 m3/h пресен въздух, а в спалня за двама – 60 m3/h. Малко по-различно е изчислението за помещения, където трябва да се засмуква "замърсен" въздух като кухни, бани и др.  Например в банята са нужни минимум 50 m3/h, а в кухня с електрическа печка трябва да се засмукват поне 50 m3/h, ако уредът е на газ – 70 m3/h. Индивидуални изисквания има за всекидневна с камина, котелно, перално или помещение за сушене – трябва да бъде обсъдено с проектант. Трябва да проверите дали вентилацията е достатъчна като измерите влажносността на въздуха в помещенията на Вашия дом през зимата. Ако количеството влага е максимум 50-60%, това означава, че вентилацията функционира правилно.  

Училищата и способността да учим 
Често класните стаи не са добре проветрени и по този начин не може да се гарантира добро качество на въздуха и да се осигури  нужната среда за Вашите деца. Класните стаи се характеризират с това, че има много ученици на квадратен метър. Това често води до повишаването на CO2 и до лошо качество на въздуха в помещенията. Това може да причини на учениците главоболие, липса на концентрация и неестествена умора. Също така, могат да се появят проблеми дори, ако стаята се проветрява чрез отварянето на прозорци.

Изследвания от Датския технологичен университет показва чистата връзка между качеството на въздуха, температурата на въздуха и участието на учениците. Участвалите в теста от Датския университет показват, че чрез създаване на механична вентилация, температурата може да бъде приблизително намалена от 25°до 20°C, което води до увеличение на активността и ефективната работа на учениците до 10%.

Друго изследване на д-р Ричард Шаугенси от университета Тулса смята, че е възможно да предвиди представянето на учениците в класната стая. Това е така, защото той открива връзка между хладния свеж въздух и по-добрите резултати в тестовете. ,,Подобряването на вентилацията и внасянето на пресен въздух понижава температурата в класната стая и значително подобрява способностите на учениците“, сподели Шаугенси.

Възможно ли е качеството на въздуха да влияе отрицателно на Вашата продуктивна работа в офиса? 
Друго проучване на  Харвард открива,че вътрешният климат има огромно значение върху нашата работа. Участниците, които са били подложени на теста при различни ситуации и задачи - от обикновени леки задачи, до кризисни ситуации. Резултатите показват, че при недостатъчно пресен въздух, вниманието, креативността и производителността на служителите, драстично намалява.

Какво е решението? Вижте кратко видео. тукНай-доброто решение е интелигентна вентилационна система, чрез която няма да е нужно да се отварят и затварят прозорците за проветрение, а чрез нея винаги ще има достатъчно пресен и филтриран въдух, винаги в добро състояние, без значение от сезона или външната температура. Такава е например комфортната вентилация Hoval HomeVent®, която оползотворява (рекуперира) топлината от засмуквания въздух, но също така възстановява влажността (рекуперация), а това е нещо, което конвенционалните системи не могат да направят.

Филтърът за инсекти премахва насекомите и по-големите части от пресния въздух. След това  фин филтър (с клас F7) пречиства въздуха от полени, замърсители, фин прах и гъбични спори. Когато въздухът достигне вътрешността на сградата, (стаи, дневна, спални), той вече е чист. Застоялият въздух в помещенията, нежеланите частици и миризми се отстраняват чрез засмукване на въздух от помещенията, където той се задържа и където има излишна влага - бани, тоалетни, кухни, гардероби, складови и мокри помещения. Тъй като вече няма нужда да отваряте прозорците за проветряване, шумът също остава навън.

Спестяване на инвестиционни разходи 
Технологията, която възстановява топлината и влажността, прави апаратът Hoval HomeVent® изключително икономичен. За сравнение, добрите конвенционални системи достигат ефективност на оползотворяване (рекуперация) на топлината до 90%. А Hoval HomeVent®  достига над 130% с патентованата си операционна концепция. Резултатът е приятен вътрешен климат.

Системата Hoval HomeVent® значително спестява много повече енергия, отколкото изразходва за експлоатация (тя изразходва едва 60W ел. енергия). Количеството на въздуха се регулира от контролер с тъч дисплей, разположен в дневната, който разполага с много различни режими на работа и следи автоматично зададените параметри, а също има и вграден датчик за СО2.

Ако статията Ви е харесала, свържете се сега с експертите на Hoval и вземете най-добрата оферта за Вас или Ваш клиент, или направете безплатна консултация относно комфортната вентилация: www.hoval.bg, 0884 950 886 home.bg@hoval.com 


 

+6
Автор: Ховал ЕООД
Закони Нормативна база Коментари