Цветята в интериора

За стайните цветя основно изискване за мястото на отглеждането им е светлината и има ли достатъчен обем за тях.
15.01.2006
Мариана Викторова
701
интериор, цветя, растения, отглеждане, стаи
Източник: сп. “Още за къщата”

За стайните цветя основно изискване за мястото на отглеждането им е светлината и има ли достатъчен обем за тях. Цветята са топлолюбиви и с малки изключения не понасят прякото слънце през лятото. Претърпелите разочарования любители цветари знаят, че трябва да се спазват съветите за поставяне на точното място на всяко цвете.

Цветята са свежи и красиви в оранжерията, но стаята има таван. Светлината в нея идва встрани на растенията, а не и отгоре. Затова като изложение тя е свързана с изгрева и залеза на слънцето. А там, където слънцето не влиза пряко през целия ден, е северът. Ето защо северната стая е най-неподходяща за отглеждане на повечето цветя. В нея виреят само тъмнолюбиви и тъмноустойчиви растения.В слънчевата стая светлината е с различна интензивност в зависимост от изложението (изток, запад, юг), но е универсална през лятото, когато протича активната вегетация на цветята. Затова изложението може да се класифицира по следния начин според слънчевото греене:


  • изток/юг - слънчево греене до 13 - 15 часа;
  • юг/изток - от 10 до 16 часа;
  • юг/запад - от 14 до 19 часа;
  • запад/юг - от 15 до 18 часа.

  

В стаите с посочените изложения се отглеждат всички цветя, като ги пазим през най-горещите часове и дни от прякото слънце с траспаранти, пердета, тенти. Тези изложения дават жизнена енергия и благоприятен микроклимат за растенията. Северната стая е усойна, затова само тъмноустойчивите видове се развиват добре.

   

Растенията имат биологичното качество, наречено фототаксис, т. е. да обръщат листата си и да наклоняват стъблата си в посоката на притока на светлина. Затова се налага периодично - през 2 седмици, растенията (особено по-големите) да се завъртват на 180°, за да се огряват от всички страни.

Друго, което трябва да знаете е, че на 1 м от прозореца в стаята се губи 30% от полезната светлина. На южно изложение обаче този 1 м спасява растенията от листен пригор. През зимата щорите се вдигат, а пердетата се дръпват независимо от изложението, за да прониква в стаята светлина.За правилното отглеждане на цветята трябва да различаваме интензивността на слънчевото греене през сезоните и да знаем кои цветя кога да приближаваме или отдалечаваме от прозореца.

Свободното решение за формиране на цветни кътове и зимни градини и съчетаването при подреждане на саксиите зависи от усещането за пространство и красота на всеки любител цветар. При необходимост може да се потърси съвет от специалист. Но в офиси, хотели, ресторанти, административни сгради интериорното решение на пространството се прави от озеленител - ландшафтен инженер, в пряка връзка с останалите детайли.

 

Автор: Мариана Викторова
Закони Нормативна база Коментари