Хърватия – съкровището на Адриатика

Магията на Адриатическото крайбрежие и удивително красивите плажове ще направят почивката ви незабравима.
01.04.2018
Екатерина Бонева
617
Хърватска, Истрия, Ровин, Адриатическо море, Александър тур
Църквата "Св. Еуфемия" и емблематичната 60-метрова Кула
Източник: www.AlexanderTour.com

Хърватия е любима дестинация за милиони туристи от цял свят. Разположена на приказното крайбрежие на Адриатическо море, страната е благословена с прелестни слънчеви острови, забележителна природа, очарователно красиви градове и исторически забележителности.


Възхитителната комбинация от пулсиращ нощен живот, модерни забавления и средновековна архитектура привлича милиони пътешественици годишно. Ако досега не сте посещавали това място, не се двоумете! Тук ще повярвате, че пълното щастие наистина може да съществува! Хърватия ще ви посрещне с красиви плажове, пленяващи природни феномени, хилядолетна история и привлекателни заведения. Като прибавите към всичко това и неописуемо вкусната местна кухня и гостоприемните хора, дестинацията се превръща в повече от неустоима.


Плажната ивица на Ровини примамва туристи от цял свят
Източник: www.AlexanderTour.com

Перлите на Истрия
Територията на полуостров Истрия е осеяна с удивителни заливи и градчета, построени във венециански стил. Един от тях е романтичното градче Ровин (произнася се и Ровини), намиращо се на западния бряг на полуострова, с население приблизително 14 000 души. Ровин е популярен туристически курорт и активно рибарско пристанище. Това е може би най-посещаваната дестинация в страната, по отношение на хотелско настаняване. Градчето съхранява и до днес сантименталния дух на отдавна отминалите времена. Навсякъде се срещат знаците на венециаците - каменни лъвове по фасадите на сградите и италиански надписи по улиците и заведенията. Ровинската Ривиера, състояща се от многобройни хотели, туристически селища, къмпинги, яхтени пристанища и центрове за забавление е задължителна отбивка в маршрута на посетителите.


Ако търсите място за романтична ваканция или меден месец, Ровин е точното място! Градът ще ви потопи в неповторима атмосфера, която никога няма да забравите. Тук ще се разходите по старинните калдъръмени улички, наслаждавайки се на уникалната ренесансова архитектура на сградите и може да посетите многобройните красиви галерии и величествени църкви. Мястото е осеяно с изискани ресторанти, нощни клубове и кафенета, където може да вкусите екзотичния микс от различни кулинарни течения. Немалка част от местните жители все още говорят романският език истриот, който е широко разпространен в тази част на полуострова.


Ровини е точното място за романтична ваканция     Източник: www.AlexanderTour.com

Преди да попадне под римско владичество, Ровин е бил населяван от илирийските племена. Последователно преминава под контрола на Византия, Франкската империя и в последствие на Венецианската република. Бива сериозно укрепен с крепостни стени с три градски порти. В близост до кея и до днес могат да се видят остатъци от градската порта „Balbi's Arch“, датираща от 1680 година. След края на Втората световна война, територията е преотстъпена от Италия на социалистическа република Хърватия. Основна икономическа дейност на Ровин е туризмът, който бележи своя апогей от началото на май до септември. Развитието на туризма започва с изграждането на параходна линия между Ровин и Триест през 1845 г., железопътна линия до Виена през 1876 г. и с откриването на първия здравен курортен център за деца.


Градът е ежегоден домакин на редица фестивали и културни мероприятия. За любителите на адреналина, в Ровин всяка година се организират състезания по мотоциклетизъм, тенис турнир и популярната регата Pesaro-Rovinj-Pesaro. В случай, че решите да посетите града през август, ще имате шанса да станете част от невероятната тридневна веселба, известна като „Нощта на Ровин“.

Не пропускайте да разнообразите престоя си в страната, отбивайки се до съседния град Пула. Това е най-големият град в област Истрия, известен още като „Малкият Рим на Адриатика“. Градът ще ви очарова с кристално сините води и девствената си природа. Произходът на Пула се свързва с митичната история за аргонавтите, които достигат до южния бряг на Истрия и остават дотолкова запленени от очарованието му, че решават да останат завинаги там. Градът притежава множество забележителности, сред които шестият по големина римски амфитеатър в света. Той е единственият оцелял римски амфитеатър, с непокътнати кули и архитектурни ордери. Неговата арена се ползва за провеждане на международния филмов фестилав на Пула, а също и като сцена за множество концерти. Триумфалната арка и Портите-близначки са още едни от местата, които си заслужава да посетите.


Къщите и заведенията разкриват романтични гледки     Източник: www.AlexanderTour.com

Пореч е друга не по-малко известна туристическа дестинация в Истрия. Крайбрежното градче е любимо място за ценителите на историята. До ден днешен архитектурата на града напомня за римското владичество. Поречката Ривиера е осеяна с възхитително чисти плажове, живописни заливи и прекрасни хотелски комплекси. За любителите на спорта, градчето предлага голям избор от водни спортове, ветроходство и гмуркане в невероятните сини дълбини. Ако пък предпочитате разходките, Пореч изобилства от места, които да посетите. Не пропускайте да се потопите в историята на старинната част на града, обхождайки тесните каменни улички със старинни къщи и римски артефакти.

Задължително се отбийте в Еуфразиевата Базилика - част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Ще останете запленени от величествената архитектура и уникалните произведения на изкуството. Възхитителните изображения на Богородица и забележителните византийски мозайки със сигурност ще спрат погледа ви.


Красивият курорт Опатия ще ви предложи почивка и спокойствие на фона на неповторимото хърватско крайбрежие. Опатия пленява посетителите си със живописните си гледки, необятния морски бряг и възхитителна зеленина. Това е място, където се срещат морето и планината. Опатия е разположена на тънка ивица суша между морето и планината Учка, което предлага на пътешествениците морска и планинска ваканция едновременно. В миналото мястото е било предпочитана местност за отдих сред високопоставени особи от Австро-Унгарската империя, където в прегръдката на невероятната природа благородниците прекарвали своите почивки. В наши дни градът е любима дестинация на известни персонажи, филмови и музикални звезди от световния шоубизнес. Градът представлява своеобразна симбиоза от духа на централна и източна Европа, средиземноморско очарование и средновековна архитектура.

Няма как да не се отбиете до морската столица на страната – Риека. Градчето се намира едва на петнадесет километра от Опатия и е задължителна спирка по време на всяка обиколка в Хърватска. На централната улица на града се помещава привличащата множество туристи църква – „Свети Вит“. Над Риека гордо се извисява и средновековната крепост „Търсат" – най-добре запазената в Хърватия, чиито крепостни стени и кули се издигат много над морското равнище и достигат до 20 метра височина.


Рибарските традиции на Ровини ожививят приказно при залез слънце     Източник: www.AlexanderTour.com

Не забравяйте да отделите ден-два за разходки в удивителният Умаг. Невероятно красивата ривиера на града е притегателен център за туристи от най-различни кътчета на света. Ярко сините води и топлият полъх на Адриатика ще ви потопят в магично очарование, което никога няма да забравите. Градчето безмълвно “разказва” за годините под венецианско владение и последвалите белези от присъствието на Австро-Унгарската империя. След обявяването на Хърватия за независима, мястото става част от страната. Започнете историческата си разходка с църквата “Св. Мери”, датираща от XVIII век и продължете с обиколка на градските крепостни стени, запазили своята автентичност от ХХ ти век. Струва си да посетите и църквата “Св. Роше”, а също да се насладите на невероятните шедьоври в известната галерия “Марин”.

Не пропускайте да изживеете своя Хърватски романс тази година! Магията на Адриатическото крайбрежие и удивително красивите плажове ще направят почивката ви незабравима. В света има места, които човек наистина трябва да посети поне веднъж в живота си - Хърватия със сигурност е едно от тях!

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари