Хризантемите – есенните слънца в градината

У нас по-разпространени са корейските многогодишни хризантеми с малки цветове. Причината е, че са студоустойчиви и имат дълъг и изобилен цъфтеж (до настъпване на студовете).
11.11.2020
Лилия Лозанова
1540
растения в градината, хризантеми, жълта хризантема
Източник: www.bellefioriflorist.com

Хризантемата е едно от най-традиционните есенни цветя в българския двор.  Обаче тя идва от Япония  и е обвита в мистика. Жълтата хризантема означава „слънце” и се изобразява върху държавния герб и националния флаг на Страната на изгряващото слънце. Според древно предание, зъл китайски император изпратил 300 младежи и девойки да търсят растението хризантема. Смятало се, че вълшебното цвете съдържа елексира на живота и може да бъде откъснато само от хора с чисти сърца. Младежите го открили на един  красив остров и останали да живеят в него. Нарекли го Япония.


Източник: www.crocus.co.uk

В източната култура това цвете се смята за символ на дълголетието, властта и силата. В европейската обаче се свързва с тъга и печал. Смята се, че хризантемата е пренесена на стария континент  през XVI-XVII век.

В света се отглеждат над 400 вида хризантеми
Хризантемите  са от семейство Астери и се разделят на  две големи групи - едногодишни и многогодишни растения. У нас по-разпространени са корейските многогодишни хризантеми  с малки цветове.    Причината е, че са мразоустойчиви  и имат дълъг и изобилен цъфтеж (до настъпване на студовете).

Източник: www.oolmans.com

В зависимост от периода на цъфтеж, хризантемите  са ранно, средно и късноцъфтящи. Първите се показват в целия си блясък още през август. Те са ниски, обикновено до 30 см. и се използват за създаване на разноцветни бордюри.

Средноцъфтящите са двойно по-високи - около 50-60 см. Цъфтежът им започва през септември и продължава около месец и половина. Съцветието им има интересна структура и най-вече - богата гама от багри. Ако бъдат присадени в саксия, продължават да радват окото с  пъстри цветове чак до януари.

Късноцъфтящите издигат глави като „малки слънца” в края на септември.  Цветовете са едри, а стъблагадостигат и до 1 метър. Затова е добре да  се завържат към опорни колчета.

Подходящото време за  засаждане на хризантемите е края на август. Обаче трябва да им се избере слънчево място, защото се превръщат в есенните слънца в градината. По изключение се развиват добре и на полусянка.

Източник: www.arenaflowers.co.in

За да  получите кичести хризантеми, може да  подрежете растежния връх, когато достигнат 10 см. При дребнорастящите тази процедура се прави, когато растенията са високи около 18 см.

Хризантемите често боледуват от кафяви листни петна. За да бъдат предпазени от развитието на болестта, се пръскат с 1% бордолезов разтвор, към който е прибавен смолист сапун.

Тези „есенни царици” са влаголюбиви, обаче поливането им трябва да е умерено. Добре им действа дъждовната и дори престоялата вода. Градинските може да се наторяват с оборска тор, а преди цъфтежа – с калийни и фосфорни торове. Внасянето на азотни торове съдейства за увеличаване на зелената маса.
Най-важното правило при подхранването на цветята е, че трябва да е балансирано.

Въпреки че са студоустойчиви, можете да присадите хризантемите в саксии и да ги поставите в топло помещение. Така ще цъфтят до януари и ще бъдат не само есенните, но и зимните „слънца” в дома Ви.

 

Автор: Лилия Лозанова
Закони Нормативна база Коментари