Храмът на светлината

Представяме Ви еднофамилна къща на брега на морето, реализирана по проект на студио Simple Architecture, арх. Александър Йончев .
08.12.2022
Вяра Петкова
2934
еднофамилна къща, къщи реализации, къща в Созопол
Източник: Simple. Architecture

Обект : Villa Bianca
Местоположение: гр.Созопол, България
Архитектура: Simple Architecture,
Проектант: арх. Александър Йончев
Тип – Частен проект
Разработени фази – Идеен проект, Технически проект
Година – 2022
Фотограф: Асен Емилов 
 

Отличия
Сребърен приз в A'DESIGN AWARDS, Категория Архитектура, сгради и сграден дизайн за 2022 - 2023 година
Победител в ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS, Категория Еднофамилни жилищни сгради за 2023Белият цвят е най-изчистеният и магнетичен цвят в цялата видима гама на светлината. Той отразява всички останали цветове и именно затова остава чист и „непокътнат“. Моделирането на пространството с него е истинско предизвикателство, тъй като по този начин отпада един от основните инструменти в архитектурата, а именно играта с текстури. В този ред на мисли ще ви представим едно необикновено архитектурно произведение на име Villa Bianca на студио Simple Architecture, създадена изцяло в бяло, изпълнена със светлина, изкуство и изисканост.

 
Вилата е на три нива на брега на морето.     Източник: www.simple-architecture.com

Villa Bianca представлява еднофамилна къща, разпределена на три нива, намираща се на брега на морето в гр. Созопол. И макар да прилича на екзотично имение, от някоя скъпа дестинация, сградата всъщност представлява преустроена, вече съществуваща къща, с традиционна за града визия. Това е още едно от предизвикателствата, с което се сблъсква арх. Александър Йончев, тъй като типичната за района архитектура предполага сложни геометрии от многоскатни покриви и традиционни дървени и каменни стенни обшивки, които трябва да бъдат напълно заличени, за да се постигнат чистите и непринудени форми на Villa Bianca.


Villa Bianca     Източник: www.simple-architecture.com

За да достигне внушителните си размери, освен съществуващата вече конструкция, са добавени някои елементи, а интериорните пространства са преразпределени така, че да се получи една ефирна, свободна и максимално удобна архитектура.

Минималистична, пластична, ексцентрична или утопична -  каквото и да се каже за Villa Bianca ще е вярно и същевременно недостатъчно. Всяко едно пространство в нея е обърнато към морето, а то става неизменна част от интериора и се усеща още по-силно, благодарение на заобикалящите бели стени, под, таван, мебели и т.н.


Дневната зона.     Източник: www.simple-architecture.com

Единственият цветен акцент в тази бяла, морска приказка, е изразен чрез изкуството, като на къщата не липсват картини, скулптури и статуи, които носят усещането по-скоро за арт галерия, отколкото за морска вила.

На приземния етаж на къщата се помещава просторна спалня с баня и гардеробна, както и няколко сервизни помещения. Стаята е изцяло отворена към екстериора, благодарение на огромните френски прозорци, разположени по всички външни стени на къщата, с изглед към морето.


Релакс зона.     Източник: www.simple-architecture.com

Тази част е пряко свързана с релакс зоната в дворното пространство, където се разпростира голям басейн, няколко шезлонга и внушителна, модернистична скулптура.


Дневната зона включва хол, кухня и трапезария.     Източник: www.simple-architecture.com

Вторият етаж представлява едно голямо общо пространство, в което са разположени хола, кухнята и трапезарията -  отново изпълнени изцяло в бяло. Мебелировката е със заоблени, меки и футуристични форми, която освен, че предава изискан и нестандартен вид на пространството,  подчертава артистичния характер на Villa Bianca.


Поглед към трапезарията.     Източник: www.simple-architecture.com

В екстериорен план, на това ниво ще намерим едно повторение на вътрешните функции на етажа, а именно огромна трапезна маса, кухненски остров и многофункционален диван, всичките разположени под открито небе. В единия край на етажа се намира още спалня със собствена баня, изцяло отделени от общото, отворено пространство.


Релакс зоната.     Източник: www.simple-architecture.com

Третият етаж е изцяло посветен на спалните, като тук ще намерим едни изключително ефирни и просторни стаи, отново с изглед към морето, към които има също толкова внушителни със своите размери бани и гардеробни. Вниманието ни веднага грабва спалнята с вана, която е част от общото пространство на стаята, а не от самата баня и предразполага гостите към истински релакс с гледка към морето.


Просторна спалня с баня и гардеробна се намира на третия етаж.    Източник: www.simple-architecture.com

Тук екстериорната част е обособена от две тераси също със стъклени прегради, които да не пречат на сливането между вътрешно и външно пространство, и които да донесат търсения уют и единение, характерни за етажа.


Една от спалните.     Източник: www.simple-architecture.com

От глобалната идея за преустройство и драстична промяна на вече съществуваща сграда, до избора на всеки един детайл в нея, Simple Architecture не спират да влагат креативност и творчество, за да може нищо да не изглежда излишно или прекалено, създавайки един истински храм на светлината, модерното изкуство и добрия вкус и показвайки ни, че пътят към него е дълъг и труден, но не и невъзможен.

Подизпълнители и доставчици:

Врати: Джи Ти Ти ООД
Използваните продукти са интериорни врати SECRET от гамата на BARAUSSE, които гарантират модерност и персонализиране във всяка среда. Блиндираната врата Gasperotti добавя сигурност, изолация и индивидуална визия на всеки дом. GTT е официален представител на двете италиански фабрики.

 
Източник: www.simple-architecture.com

Обзавеждане: Sofia Design District
За този обект фирма Sofia Design District е доставила оборудване за мокри помещения: смесители CEA Design, Antonio Lupi; санитария: Falper, Tece; Вана: Inbani и аксесоари Decor Walther. Освен това за интериора Sofia Design District е доставила мебели с модерно и уникално излъчване: маси - B&B Italia, столове - Knoll и  осветителни тела - Flos. За повече информация относно дейността на Sofia Design District посетете: www.sofiadesigndistrict.com

 
Източник: www.simple-architecture.com

Интериорни подове: Артра
Италиански дизайн за стилни интериорни пространства с Микротопинг от Артра. Изключително разнообразна система с иновативна технология, която позволява непрекъснатост между хоризонтални и вертикални повърхности, т.е. без фуги и прекъсвания. Със средна дебелина от 2-3мм, висока степен на износоустойчивост, огъване и натиск, Микротопинг се превръща в перфектния продукт за вътрешни пространства, а дори и за бани, мокри помещения, СПА центрове. За този обект, изполвахме чист бял цвят (Puro Bianco), за да хармонизираме по идеален начин с цялостния дизайн. За повече информация: https://artra.bg/product/microtopping/

 
Източник: www.simple-architecture.com

Conforma: фасадна и интериорна облицовка, подова настилка
Фасадната облицовка е с широкоформатните керамични плочи на световния лидер Laminam. Избраният декор Bianco Assoluto е синоним на чистота и класицизъм. Този интензивен цвят дефинира екстериора по перфектен начин и придава солидност и яркост на цялата фасада. Красотата и елегантността в баните са постигнати с изключително деликатната и изискана повърхност, вдъхновена от природата, Ardesia Bianco a Spacco. За външната подова настилка и стъпалата са използвани гранитогресните плочи от колекция Wide на италианската компания Refin, които са с коефициент на нехлъзгаемост R10. Благодарение на големите размери (120х120 cm) на плочите е постигната цялостна хармония с откритото пространство.

 

Автор: Вяра Петкова
Закони Нормативна база Коментари