ХИДРОЗОЛ ® –висококачествена, лесна и ефективна хидроизолаци

Както в миналото, така и в днешни дни, една от най-важните и трудно изпълними задачи пред строителите е предотвратяване проникването на влага в строителната конструкция.
08.05.2011
Марисан
10
Марисан, ХИДРОЗОЛ ®, хидроизолация, влагозащита, двукомпонентна
ХИДРОЗОЛ ® –висококачествена, лесна и ефективна хидроизолаци
Източник: Марисан

Както в миналото, така и в днешни дни, една от най-важните и трудно изпълними задачи пред строителите е предотвратяване проникването на влага в строителната конструкция.  Наличието на влага влияе пагубно върху здравината, дълготрайността, термичните характеристики и външния вид на строителните елементи. Тя е причина и за компрометирането на финишите покрития и облицовки, както в интериора, така и в екстериора. Причина за появата на влага могат да бъдат подпочвените води, предизвикващи покачваща се капилярна влага, просмукваща се влага от външни атмосферни влияния,  влага свързана с процесите на конденз от водни пари или директния контакт с течаща или напорна вода.
С особено внимание трябва да се предприемат мерки за хидроизолационна защита при основите на сградата или при подготовката на повърхности за полагане на облицовки в мокри помещения, водни съоръжения или на тераси. Налагането на системите за сухо строителство, прави тази задача още по-отговорна, предвид използваните материали и нуждата от тяхната допълнителна защита.

Превантивните действия за хидроизолация на критичните зони осигуряват
:
- защита на строителните елементи от разрушения, предизвикани от проникнала влага;
- значителни икономии от разход за последващи ремонти и мерки;
- дълъг експлоатационен период на строителната конструкция и декоративните покрития;
- добър микроклимат с нормална температура и влажност в помещенията;
- комфорт на обитаването в здравословна среда.
При старо строителство с проблемна хидроизолация е задължително да се извършат незабавни ремонтни дейности, които да спрат разрушаващото действие на влагата.
В практиката се използват различни видове хидроизолационни покрития, но като най-търсени и използвани се налагат, така нар. мазани двукомпонентни хидроизолации на циментова основа, които се оказват най-ефикасния и лесен начин за хидроизолационна защита при множество строителни решения.
Марисан като утвърден производител на висококачествени строителни материали и фирма с водеща позиция в производството на сухи строителни смеси, предлага висококачествена двукомпонентна строителна смес на циментова основа, обогатена със специални добавки и синтетични полимери във водна дисперсия, под търговската марка Хидрозол®. Продуктът се предлага под формата на сух и течен компонент в два комплекта – 10 кг + 3 литра и 25 кг +7,5 литра.
Хидрозол®  е отличен избор за изпълнение на хидроизолационна защита и притежава следните важни характеристики:
- осигурява трайна защита от влага;
- нулево водопоглъщане  (водонепромокаемост) и устойчивост срещу проникването на - вредни химически емисии;
- безшевна хидроизолационна мембрана осигуряваща здраво непрекъснато покритие;
- висока якост на сцепление с основата и устойчивост на положителен и отрицателен воден напор;
- изключително висока еластичност, която в комбинация с армираща лента или мрежа, позволява изпълнение на хидроизолационна защита между отделни строителни елементи, съединителни и разширителни фуги;
- особено подходяща за хидроизолация на ъглови и други фуги със средно и високо движение, както и на труднодостъпни места;
- екстремна якост на сцепление с множество строителни основи, включително метал, дърво, технически камък, керамика, акрилни покрития и др.;
- възможност за защита на предстенни обшивки от гипсокартон, плоскости от дървесни частици и други елементи от сухото строителство в помещения с директен разлив на вода;
- устойчивост на ниски и високи температури (от –25°С до +110°С);
- лесна подготовка на разтвора и работа с него, без необходимост от специализирано оборудване или помощни материали;
- без нужда от грундиране на основата при здрави и чисти основи;
- възможност за покриване с облицовки след  48 часа, непосредствено върху нанесеното хидроизолационно покритие;
- пожаробезопасност предвид липсата на газопламъчно лепене или високотемпературна подготовка на хидроизолационния материал;
- не съдържа органични разтворители.
Използването на Хидрозол® като финишно покритие, гарантира най-малко 10 години сигурна защита срещу влага и устойчивост на покритието срещу механични, химически и атмосферни влияния.
Съпоставен с другите видове хидроизолационни покрития Хидрозол® привлича вниманието с няколко полезни предимства:
- в сравнение с хидроизолационните покрития на битумна основа, полиуретаните и полиуреите, Хидрозол® се отличава с отлична устойчивост на UV лъчение и многократно по-дълъг експлоатационен срок под такова въздействие. Не изисква допълнителна защита срещу UV лъчение;
- не изисква специално оборудване за газопламъчно залепване както при рулонните хидроизолации;
- не изисква скъпоструващо оборудване и квалифициран персонал за нанасяне както при полиуретаните и полиуреите;
- не изисква скъпоструващи специални лепила както при хидроизолациите на база PVC или ЕПДМ каучукови мембрани;
- не образува мехури при нанасяне върху порьозни основи или повърхности с продължително действие на влагата от основата към атмосфера както при повечето хидроизолации на база епоксидни смоли, битум или полиуретани;
- Хидрозол® оформя безшевно (непрекъснато) хидроизолационно покритие и елиминира вероятността от пропускане на влага както при съединителните шевове на рулонните хидроизолации;
- може да се нанася върху влажни бетонови основи;
- може да се препокривана с топлоизолационни плоскости, декоративни облицовки или мазилки, бояджийски и други финишни покрития, директно върху хидроизолационния слой, без необходимост от специални мерки за подготовка на повърхността;
- не отделя вредни емисии в околната среда както по време на работа така и след втвърдяване;
- не образува горим слой в строителната конструкция и така не намалява класа на горимост на цялата система.
След нанасяне и изсъхване, хидроизолационната смес образува еластична водонепроницаема защитна преграда под вътрешни и външни подови настилки на бани, душове, тераси, плувни басейни, фонтани и други повърхности изложени на постоянното въздействие на влагата. Осигурява сигурно защитно покритие срещу влага за подпорни стени, основи и подземни части на сгради и други строителни елементи, мазилки, фуги и други. Характерна за Хидрозол®  е високата якост на сцепление  с практически всякакви основи.
Продуктът е идеално решение за хидроизолация както от външната, така и от вътрешната страна на водни резервоари в бита, селското стопанство и индустрията. След изсъхване и втвърдяване Хидрозол® покрива изцяло хигиените изисквания, осигурява антибактериален ефект и възможност за контакт с питейна вода, за което са извършени необходимите изпитвания и е издаден съответния Здравен сертификат.
Използването на хидроизолационната смес е изключително лесно, тъй като двата компонента са предварително прецизно дозирани и пакетирани, след което е достатъчно само тяхното смесване.
Подготовката на работния разтвор не изисква специална квалификация, като в чист неръждаем съд се изсипва течния компонент и към него, с непрекъснато разбъркване с нискооборотна електрическа бъркалка бавно се добавя съответното количество сух компонент, до получаването на гъста хомогенна смес.

Двата компонента са предварително дозирани
и след смесването им не се налага допълнително разреждане с вода.
Нанасянето на готовия разтвор се извършва с помощта на маламашка от неръждаема стомана, широка четка или валяк, като отпада необходимостта от специално оборудване за полагане на хидроизолационното покритие и нуждата от специално обучен персонал.
Хидрозол® се полага на два тънки слоя с обща дебелина на крайното покритие 2-3 mm. След полагането на първия слой се поставя армираща мрежа и върху нея се нанася втори слой.
Разходната норма на продукта от 3,5 kg/m² при дебелина на хидроизолационния слой от 2 mm, прави  Хидрозол®  икономически изгодно решение, без да прави компромис в качеството.
Със специалната формула Hydro and Split Protection², Хидрозол® се превръща във важна част от всяка система за хидроизолационна защита на всички видове строителни повърхности и елементи, която гарантира тяхната 100% защита от проникване на влага.

Автор: Марисан
Закони Нормативна база Коментари