Форзицията – ценен вид за озеленяване на паркове и градини

Нито един храст не може да се сравнява по красота със златно жълтите цветове на форзицията. И докато другите дървета и храсти тепърва напъпват, клонките на форзицията се покриват с ярки жълти цветчета, за да отпразнуват началото на сезона, в който всичко се пробужда за нов живот.
13.03.2020
Екатерина Бонева
4662
озеленяване, градина, декоративни храсти, форзиция

Нито един храст не може да се сравнява по красота със златно жълтите цветове на форзицията. И докато другите дървета и храсти тепърва напъпват, клонките на форзицията се покриват с ярки жълти цветчета, за да отпразнуват началото на сезона, в който всичко се пробужда за нов живот. Форзиция (Forsythia) е листопаден храст с произход от Китай, който принадлежи към семейство Маслинови. В рода си има около 8 вида, които са диворастящи в Източна Азия и Европа.

У нас се култивират и отглеждат три от тях:
 

   Междинната форзиция www.thefreepatriot.org                                                        Приведената форзиция.www.kingstonsprings.org      


Междинна форзиция (Forsythia х intermedia) е хибрид, получен от кръстосването на описаните по-горе два вида и е най-често отглежданият у нас. Представлява листопаден храст, който достига до 3 метра височина, с изправени или дъговидно извити клонки. Листата са копиевидни, тесни и назъбени, като при по-буйните леторасти могат да бъдат и триделни. Кората е обагрена в жълтозелено или жълтокафяво. Цветовете имат по 4 венчелистчета и са събрани в групи от по 2-3.  


Приведената форзиция (Forsythia suspensa) е бързорастящ, студоустойчив храст, който е изключително издръжлив на неблагоприятните климатични условия. Листата му имат яйцевидна форма, очертана в три деления. Златисто жълтите цветове са единични или групирани по 2-3.
 

     
Тъмнозелена форзиция. www.wilsonnurseries.com                                                    Снежна форзиция. www.groww.fr 

Тъмнозелента форзиция (Forsythia viridissima) представлява висок храст, достигащ до 3 метра на височина с изправени нагоре клонки. Листата му са дълги и продълговати с тъмно зелен цвят, а цветовете в ярки жълтозелени багри.

Малко градинари знаят за съществуването на Бялата форзиция (Abeliophyllum distichum), чийто цветове са бели. Видът произхожда от Корея, където се среща по открити планински склонове. Местните я наричат „снежна форзиция“, заради снежно белите цветове, които отрупват клоните на растението рано напролет.
 

Бързоцъфтящ храст с мощен декоративен ефект. Източник:  www.dachnaya-zhizn.ru


Цъфтежът настъпва преди разлистването на храста (март - април) и продължава 3-4 седмици. Плодът е двуделна капсула с много на брой семена. Поради бързорастящия си характер много фирми за озеленяване я използват за изграждане на живи плетове и живи стени. Благодарение на интензивния си цъфтеж, храстът притежава изключителен декоратиен ефект.


Форзицията не е взискателна към почвата, но е добре тя да е рохкава и богата на хранителни вещества. Фактът, че растението се използва за залесяване на пътища и магистрали говори ясно, че дори и това условие да не е спазено, то ще се развива без проблем. Когато избирате място на форзицията във вашата градина, трябва да имате предвид, че тя предпочита пряката слънчева светлина. Буйният ѝ растеж и красота се проявяват в най-голяма степен когато е постоянно огрята от слънче. Може да се отглежда и в сенчести участъци, но тогава декоративните ефекти не са толкова силни. Ярките жълти цветове създават контраст на фона на околната растителност и е добре преди засаждане да се помисли за ефектна комбинация, която ще откроява красотата на храста. За да създадете пролетно настроение в градината, може да съчетаете форзицията с други ранноцъфтящи храсти.
 

Цветна комбинация с друга храстовидна растителност. Източник:  www.goodsgn.com


Най-лесният начин за размножаването на форзиция е чрез вкореняване на зелени резници през месец юни. Нарязаните резници трябва да са дълги около 18-20 см, като горният отрез (1-2 см. над пъпката) се прави косо, с цел резниците да не загниват при дъждовно време, а водата да се оттича в почвата. Долният отрез се прави хоризонтално на 1-2 см. под пъпката. Важно е по време на подготовка на резниците да се действа с нужното внимание, за да не се оронват пъпките. Така  оформените резници се навързват в снопчета и заравят в пясък, където престояват докато дойде време за тяхното засаждане. При размножаване чрез семена се получават вариации, при които преобладават характерните белези на единия от двата родители. Резитба е необходима когато искате да придадете конкретна форма на короната на храста. Свободно растящите видове най-често се оформят в кълбовидна фигура. Добре е през 2-3 години старите клонки да се подрязват, за да може растението да се подмладява.


Когато подготвяте резниците ще забележите, че цветните пъпки са много набъбнали. Ето защо ако им осигурите нужната топлина и светлина, ще си създадете прекрасна пролетна декорация, която да краси стаята най-малко две седмици. За тази цел е нужно просто да ги сложите във ваза с вода и да ги внесете в затоплена и слънчева стая. Това ще осигури условия за вкореняване на растението възпроизвеждане на ярки жълти цветове.
 

Ценен вид при озеленяване на паркове и градини. Източник: www.ekzotika-kosevi.com
 

Форзицията е ценен вид за озеленяване на паркове, градини, междублокови простанства и най-различни други обекти. Поради лесното размножаване и отглеждане може да я видите из цяла България. Подходяща е за оформяне на групови насаждения. Освен всичко друго, форзицията е медоносно растение, ценно за пчеларите. Бързият растеж е една от причините храстът да не се използва при изграждането на скални кътове и алпинеуми, където са необходими бавнорастящи видове с миниатюрни размери.

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари