Уютна къща за почивка

Къщата на едно ниво безспорно притежава доста предимства.
08.07.2010
ВЕСЕЛА МАРКОВА
51
къща, интериор
Уютна къща за почивка
Източник: Още за къщата

Къщата на едно ниво безспорно притежава доста предимства. Докато за интериора най-високо се оценява отсъствието на стълбище, при екстериора възможността за директната връзка с градината, от което и да е помещение, доставя максимално удоволствие.
Проектът на архитектите предвижда къщата ”със синия покрив" да бъде масивна сграда. В последствие собствениците решават конструкцията да е сглобяема и чрез известни корекции, върху плана, както в екстериора, така и в интериора, фирма ”Алко" реализира в кратки срокове мечтания дом за семейството. Сградата, заела мястото си по подобие на горска сърнела в периферията на зелена поляна, е с площ от 130 кв. м. Тя има ”Г"-образна форма, ориентирана с вътрешната си част на юг към градината. Дъговидно разположени декоративни паравани от дърво оформят външен кът за сядане с барбекю, непосредствено до къщата, върху уширение на каменния плочник.
При хубаво време лазурносиньото небе като че ли намира своето отражение в също толкова наситеносиния покрив, изпълнен от фирма ”Германов БГ".
Градината е решена семпло и открива гледката към околното пространство. Тревната площ преобладава, а алеите и преминаванията са пестеливи.
Външният облик на къщата не подсказва по никакъв начин какво ще се разкрие в интериора. Във вътрешноста, още с влизането, само един поглед е достатъчен, за да се потопим в приятната атмосфера на това жилище. Изненадата  от първия момент неусетно преминава в непринудено възхищение, домът впечатлява с оригиналност и топлина. Усещането за домашен уют, естествено подплатено от дървения материал, струи от всяко кътче, а непринудено гостоприемство е белязало цялото пространство. Този дом е изграден с любов и голяма доза внимание към дребните детайли. Кухня, трапезария и дневна са обединени в общо пространство, където дървото присъства  и очарова с ювелирно завършена повърхност, като създава естествена топлота.
Грандиозната конструкция на таваните привлича погледа, придава въздушност и обем, обогатява облика на едноетажното пространство, като добавя допълнителна височина.
Като своеобразен контраст и същевременно стилен вертикален акцент в дневната, служи изградената камина от фирма ”Деста". Пластичната форма и балансираните елементи на камината са допълнени с оригинална декорация. Вниманието фокусира орнамент с формата на слънце, което прекрасно хармонира с големината и формата на каминното тяло. Кътът за сядане е с удължена форма. Организиран около камината и телевизионния сет, той е ”небрежно" подчертан от ”килим", оформен в плочките на пода.
В този дом българската традиция е намерила място с един превъзходно пресъздаден възрожденски кьошк, който е иззел ролята на ”баналния" диван. Това ”П"-образно пространство е не само красиво, но и много функционално и удобно, заобиколено от светлина и създаващо невероятно благоприятна среда за посрещане на гости и приятели.
Кухнята, ”завъртяна" около мини кухненски остров в заоблена ниша, е непосредствено до трапезарията. Връзката й с дневния тракт се осъществява чрез дъговиден бар-плот от дърво, който се развива естествено по протежението на заоблената линия на нишата. Кухнята е чаровният акцент, който впечатлява с оригинални хрумвания и артистичен подход при подбора на детайлите. 

Автор: ВЕСЕЛА МАРКОВА
Закони Нормативна база Коментари