Устойчива архитектура от слама

Модерна вила в холандска провинция пести енергия с умело съчетание на традиционни и иновационни строителни материали
14.01.2015
Антоанета Салфидж
690
къща от слама, къща, архитектура, нискоенергийна къща, вила
Умело съчетание на традиционни и иновационни строителни материали
Източник: www.floornature.it; Снимки: Kees Hageman

Архитектура: Arjen Reas/ Аржен Реас
Местоположение:Холандия;  провинция Zoermeer
РЗП площ: около 700 кв.м
Снимки: Kees Hageman
Източник: www.floornature.it

Отворени пространства, уютна атмосфера и модерна визия са характеристики, които без резерви могат да се отнесат към тази къща, създадена от архитекта Arjen Reas/ Аржен Реас. 
Най-същественият белег на сградата обаче е особената й архитектура, която смело може да се нарече иновационна. Основните материали, с които е изпълнен проекта са тухла, стъкло и … слама. Те влизат в умели комбинации, благодарение на което създават устойчив дизайн, съобразен с природата, но и с комфорта на обитаване на собствениците.

Къщата се намира в холандската провинция Zoermeer и е с предназначението на вила, т.е. не е постоянно жилище, а е по-скоро дом за уикенда, в който обитателите се отдават на почивка  сред природата. 

Архитектът на сградата Аржен Реас си поставя за цел да създаде къща, която да притежава всички модерни удобства, но и да е икономична от към ресурси за поддръжка и с видим екологичен дизайн. Решава да включи сламата в общата конструкция поради редица предимства на този стар и изпитан материал, а именно – шумо и топло-изолационни свойства, лесен  монтаж и не на последно място, ниска цена. За да подчертае екологичния дизайн на къщата, авторът оставя сламата видима както отвътре така и отвън на фасадата. Целият таван и част от стените са изпълнени от сламени бали. За да гарантира устойчивостта, а и да повиши функционалността на къщата архитектът залага изграждане на основния скелет от тухли. Специалната слама в действително е само фина опаковка на тухлените стени, която осигурява звуко- и топлоизолация и активно работи за намаляване разходите за енергия на къщата. 

Видимото присъствието на сламата в интериора е индивидуална характеристика, която трудно може да се неглижира или прикрие, същевременно  носи риск от включване в неподходящи, даже не особено естетични стилови комбинации. Арх.Реас обръща особено внимание на интериорния проект и особено на хармоничното включване на сламата в общата интериорна концепция от една страна и на подчертания й диалог с пейзажа от околността.

Къщата е с площ около 700 кв.м , разгърната на два жилищни етажа. Пространството на първия етаж е окъпано в естествена светлина, пропусната от големите френски прозорци. Дневната е изцяло ориентирана към вътрешния двор на къщата, с който има не само визуална, но и директна връзка чрез големия стъклен портал. Спалните на втория етаж са компактни и уютни. Основното помещение е родителската спалня, която въпреки скосения си таван изглежда светла и просторна. Стаята разполага с всички модерни екстри, включително с функционална баня, пряко свързана с помещението. 

+11
Автор: Антоанета Салфидж
Закони Нормативна база Коментари