Тенденции от януарското изложение на MAISON&OBJET в Париж

Заедно с Панаира в Кьолн то е едно от първите и най-важни изложения в годината, в които се показват новите продукти и за дома и новите тенденции в интериорния дизайн.
14.02.2017
Теменужка Захариева
2
изложение, maison&objet, тенденции интериор, мебели
Водещата тема за изложението - ТИШИНА.
Източник: www.maison-objet.com

Заедно с Панаира в Кьолн то е едно от първите и най-важни изложения в годината, в които се показват новите продукти и за дома и очертаващите се нови тенденции в интериорния дизайн - вдъхновение за дизайнери и потребители.

Както всеки сезон и тази зима MAISON & OBJET Observatoire dе La Maison след подробен анализ определи водещата тема за изложението - ТИШИНА. Концепцията е ясна: да спрем, да помислим и да си поемем дъх. А домът е мястото, където можем да го направим "в атмосфера на красота, поетичен, хармоничен и луксозен минимализъм, освободена от безмислени орнаменти и посветена на търсене на същественото."

С тази цел изложението посрещна посетителите си с вдъхновяващо пространство, проектирано в съответствие с темата, освободено от шума на натоварващото ежедневие, така че да може човек да се фокусира върху това, което наистина има значение, както в живота, така и в света на дизайна. Тази тенденция предполага повече изчистени форми, геометрични линии и архетипни обекти, съпоставяне на бели и черни, ефирен дизайн и леки материали. С темата за звука на тишината в януарското изложение на MAISON & OBJET участваха над 2800 изложители, а посетителите бяха на 85 000.

Друга тенденция, която се забеляза, без да бъде планирана предварително от организаторите, но налагаща се от съвпадения в изложените нови продукти, е все повече изящен дизайн с красиви меки линии, отново напомнящ стила Art deco. Най-впечатляваща колекция в този стил е ‘Folia’ - дизайн на Noé Duchaufour-Lawrance за Saint-Louis Crystal, най-старият производител на продукти от стъкло и кристал в Европа. Folia включва три изящни осветителни тела, изпълнени от кристал и ясеново дърво и много други дребни предмети. 

Със също така красиви извити форми е и колекцията TARGA на Gebrüder Thonet Vienna, дизайн на GamFratesi с традиционната огъната дървесина в елегантна комбинация с тапицерия в красиви цветове и тръстика  за дивана и луксозните фотьойли, и стъкло за масичките. Масичките са от колекцията SINGLE CURVE дизайн на Nendo.

От новите предложения с ретро-излъчване не трябва да се пропускат и интересните шкафове и масички на лондонското студио PINCH, красива модерна интерпретация на английските традиции в изработване на мебели от естествена дървесина. 

Известният със смели и неочаквани решения Jaime Hayon също показа нова колекция с ретро-излъчване Wittmann Hayon Workshop, но по-скоро в еклектичен напомнящ барока стил, разработена за австрийския производител Wittmann. Колекцията включва фотьойли, диван и спалня в също така красиви заоблени форми, част от тях тапицирани в отново актуалния плюш.

А това завръщане на плюша е израз на ясна тенденция към повече луксозни текстилни материи, повече тактилност в интериора. Интересна е комбинацията на метал с плюш в неочаквано приложение - много луксозен шкаф на BRABBU от лъскав месинг, тапициран в плюш!

Това, разбира се, са само малка част от многото интересни продукти, показани на изложението в Париж през миналия януари, но освен много красиви те са интересни и с това, че показват тенденциите, които вероятно предстои да се наложат в интериора през тази година.

+6
Автор: Теменужка Захариева
Закони Нормативна база Коментари