С вдъхновение от слънчева Tоскана

Дизайнът на интериора е класически и максимално функционален. От него лъха топлина и уют, няма нищо прекалено и излишно. Декорацията е прецизна и дискретна.
08.07.2010
Мая Янева
10
интериор, жилище, дом, светлина
С вдъхновение от слънчева Tоскана
Източник: Фотограф: Милена Конакчиева

Интериорен дизайн: инж. Емилия Славова, GSM: 0898 477 170, info@emiliaslavova.com, www.emiliaslavova.com

Дизайнът на интериора е класически и максимално функционален. От него лъха топлина и уют, няма нищо прекалено и излишно. Декорацията е прецизна и дискретна.

Инвеститорът е с особен афинитет към топлия южен климат на Тоскана и неговото желание е цветовете и атмосферата на тази италианска област да присъстват по някакъв начин в дома. Дизайнерката подема темата и я реализира на няколко нива – пространство, цветове, материали и светлина. Част от терасите са рационално усвоени и към обитаемата площ са прибавени още 28 кв. м. Осигурена е повече светлина, посредством умело съчетаване на завесите, осветлението и поставянето на огледала, в зоните с малък обем. Цялостната визия на жилището е минимално натоварена, тъй като подборът на мебели е рационален и съобразен с идеята за южна ефирност.

Жилището се състои от антре, тематично зонирано дневно помещение, където са разположени кухня, трапезария, хол и бар; две спални, баня и отделна тоалетна.

В антрето ни посреща конзолна масичка с ръчно рисувани от дизайнерката златни детайли. Над нея стената краси картина от художника Ангел Василев. Мебелировката тук е лаконична.

Към дневната води красива стъклена врата, изпълнена по проект на дизайнерката. Тя частично пропуска светлина към антрето, но в същото време дискретно пречи на погледа към хола.

Непосредствено до вратата в дневната е разположена конзолна масичка, над която има репродукция на картината на Ван Гог – Кафене в Арл - масло.

Мебелите в кухнята са в класически стил, изпълнени от българска фирма, но с италиански врати от естествено дърво. Има обособен остров за готвене, характерен за функционалната съвременна кухня. Стъклата на кухненските вратички са витражни, с декоративен елемент „плодове”, мотивът, на който се повтаря както на елегантните дръжки, така и на витрината на шкафа, разположен в трапезарията. Там е разположена маса и столове за хранене от естествено дърво, отново с класическа линия. Зоната за хранене е украсена с оригинална картина на българската художничка Ерина Янева – Старозаветна Троица – батик, восък и памук.

Следва дневната с ъглов диван, изработен по поръчка. Цветовете са маслиненомеки, топли и пастелни. За да се запази максимална светлина в дневната, завесите са избрани от прозрачна, ефирна материя с дискретно райе в резеда и жълто-оранжево. Когато светлината е дефицитна, наличната се пречупва през топлите тонове и се подсилва. Плътни завеси няма, за да има максимална лекота и осветеност на интериора. За контрол на достъпа на слънце в горещия сезон и за дискретност има щори, тип плисе, изработени по поръчка.

В последния обособен кът в дневната са разположени бар плот с два високи плетени стола за бар и витрина за питиета.
Настилката в дневната е естествен паркет в светъл тон - ясен, от фирма Естет груп, което допринася за уюта в дома. Едната стена в тази част на дома е с декоративна златиста мазилка Arezzo – Perla Di Luce. Осветлението е решено с класически полилеи и плафони, които осигуряват централното осветяване, както и стенни аплици. Над бар зоната има спот осветление.

Творческият подход и рационалната мисъл на дизайнерката се разгръщат максимално в сервизните помещения - баня и тоалетна, така че там се побира всичко необходимо, въпреки оскъдното пространство. По желание на инвеститора в банята са съвместени тоалетна, биде, мивка с плот и душ кабина. Това е осъществено посредством плъзгаща се врата, огледална и от двете страни, която спестява място и дава обем, както на малката баня, така и на коридора. Вертикалното разположение на фризовете на плочките оптически създава впечатление за по-голямо пространство. Свежият и лек цвят на плочките също играе роля в създаването на илюзия за обем.

Двете спални са с мебели в средиземноморски стил в бял цвят, изработени по поръчка от българска фирма.
В по-голямата спалня има два гардероба, спалня, работна маса и скрин. Стената зад спалнята е с декоративна мазилка Effetto Arancia – в два кайсиево-прасковени цвята. Картина от Италия (масло) в топли жизнени тонове допълва южната визия. Тънките завеси са бели с райета в два тона на оранжевото, а плътните са наситен дюс в същата гама с райе от по-тъмен допълващ цвят, който сътветства на цветовете на мазилката на стената.

Малката спалня е в същия стил и обзавеждане, в цветова гама, преминаваща от резеда пред топложълто до оранжево. Настроението се допълва от маслената репродукция на Ван Гог - Житни поля с кипариси - в същите тонове. Тази спалня е с „добавена стойност”, която е получена чрез усвояване на 6,3 кв. м от прилежащата тераса.

Цялостното впечатление от този дом е светлина и топлина, постигнати с изразните средства на класическия интериор. От този стил е приложено всичко необходимо, без излишно натоварване с детайли и елементи. Щрихите на интериора са лeжерни, свободни и ведри. Дори и в студените зимни дни лъха на юг!
 

+4
Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари