Строителството в синхрон с природата...

...и предимствата на зелените покриви в града
14.04.2011
арх. Анета Трифонова
672
озеленяване, растения, покривни градини, зелени покриви, зелени стени
Източник: сп. “Още за къщата”

Изчислено е, че ако всички покриви в градовете се озеленят, градската температура ще се редуцира със 7 градуса. Зелените покриви имат и много други предимства. Според топлинни измервания на НАСА в Атланта, когато максималната температура на въздуха е 25°, температурата на асфалта под открито небе е 50°, на повърхността на обикновен покрив - 52°, под шарена дървесна сянка - 28°, а под плътна сянка - само 21°. Тези изследвания не се различават за много от големите градове в света, само максималните температури са драстично високи. Микроклиматът в града може в голяма степен да се промени от зелените пространства. Традиционните строителни материали поглъщат слънчевата радиация и след това я отдават под формата на топлина. Поради това в градовете е с най-малко 4 градуса по-горещо, отколкото в заобикалящите ги местности. Дори отделните квартали в София имат разлика в температурата от няколко градуса с центъра на града. 


Бетонът, тухлите, асфалтът са изместили зеленината от градовете, но въпреки това строителството и природата могат да съществуват в синхрон, а зелените покриви и стени стават все по-популярни по цял свят. Те представляват “живи” пространства с растения, засадени върху почвен слой и добре изградена дренажна система. Разновидностите са две - екстензивни и интензивни покриви. При първите е необходим много тънък почвен пласт и минимална поддръжка, тъй като се използват непретенциозни растения - като например седуми. 


Интензивният покрив обаче може да се оформи като истинска градина с дървета и храсти, където може да си направим пикник „сред природата” дори и да сме на 20-ия етаж. Естествено, за да се изгради такава покривна конструкция, са нужни здрави основи, които да издържат тежестта и последващите грижи. Ярък пример за такъв обект е паркът „Променад планте” в Париж, където върху естакадата на бившата железница в продължение на километри е оформен парк с високи дървета и храсти, а под него са изложбените и работни помещения на занаятчии и художници. 


Зелените стени пък са живи саморегенериращи системи от пълзящи растения. В зависимост от избора на растения те могат да се променят през различните сезони, но и да са вечнозелени. Най-популярните растения за озеленяване на стени са бръшлян и различни видове лози (фалопия, партеноцисус), но освен това може да се използват клематис, глициния, бугенвилия, пасифлора и свръхароматният жасмин. 


Предимствата на зелените покриви и стени съвсем не се свеждат само до естетическия вид на сградата, а са многобройни - както за обитателите на самата сграда, така и за околната среда.

 Снимка: „ЕСХА България” ООД


Изследванията в Канада показват 26% намаляване на енергията за охлаждане през лятото и 26% намаляване на топлинните загуби през зимата. Затревяването на покрива удължава неговия живот 2-3 пъти.  


Те осигуряват и надеждна изолация - през зимата озеленените сгради са доста по-топли, а през лятото - по-хладни. Това води до намаляване на използваната енергия за отопление и охлаждане. Живите сгради са като естествени климатици за града, тъй като намаляват топлината, излъчвана от автомобилите, бетона, асфалта и другите сгради. Освен това те спомагат за намаляване на замърсяването, тъй като растенията имат способността да поглъщат значителни количества въглероден диоксид, серен диоксид, азотни оксиди, летливи органични съединения, тежки метали и други замърсители от въздуха, смога и падащите дъждове. Зелените покриви и стени могат да намалят от 50 до 90% оттичащите се води при дъждове, като по този начин се предотвратяват наводнения и задръстване на канализационните системи, което по нашите улици си е често явление. Когато растенията дишат, водата се изпарява и естественият воден цикъл се затваря. Озеленените стени и покриви служат като естествена бариера срещу шума и външните вибрации, което прави вътрешната среда много по-приятна, намаляват се стресът и негативните емоции. Зелените пространства осигуряват и естествен хабитат и за множество полезни животинки и насекоми, които иначе почти не се срещат във все по-урбанизирания ни свят. И не на последно място те имат сериозно икономическо предимство - значително увеличават стойността на сградата, тъй като правят пейзажа много по-привлекателен. 


Традиционно къщите в Исландия и Норвегия са имали чимове върху покривите, винаги свежи от високата влажност. Според някои историци едни от най-старите зелени покриви са Висящите градини на Семирамида - третото от Седемте чудеса на света. 


Озеленяването на покривите не е ново явление. Тази тенденция започва през 60-те в Германия, където 10% от покривите днес са покрити със зеленина. 


В Америка подходът набира сила, като знакови обществени сгради се озеленяват, какъвто е примерът с Академията на науките в Сан Франциско или Милениум парк в Чикаго. 


В Средиземноморието растенията по откритите тераси и зелените стени са традиционни, но в големи саксии.


У нас, като изключим саксиите, озеленяването на покривните конструкции не е много популярно. Зелените стени също са рядкост. Преди 15 години в Силистра и София в подножието на голяма част от блоковете бе засадено „руското чудо” - специален вид лоза, която за една година достига до третия етаж, която освен грозде собствено производство носеше и прохлада през лятото.  


 

Автор: арх. Анета Трифонова
TEAK & DECKING OIL - за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки

Смес от натурални масла и специални добавки за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки. Прониква в дървото и го предпазва от влага и вода, за външна и вътрешна употреба. Подходящ за обработка и защита на дървени мебели.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
Мебеле ЕООД

Професионално почистване на мека мебел в София и страната

https://mebele.bg
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
PIATRAONLINE

Първият и единствен онлайн-магазин за ЕСТЕСТВЕН КАМЪК в България. Истински генератор на вдъхновение.

http://piatraonline.bg/
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
КлиВенТо

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари