Среща на дизайнери и интересна дискусия в Експо Баня София по повод Международният конкурс за дизайн jumpthegap®

Г-н Хосеп Конгост, член на международното жури на конкурса jumpthegap® и директор Дизайн и иновации на Група Roca пристигна в София специално за събитието.
13.03.2019
Рока България
1199
конкурс, roca, конкурс за дизайнери, jumpthegap®

За пореден път, в рамките на международния конкурс за дизайн jumpthegap®, Експо Баня София бе домакин на jumpthegap®(talk) среща, част от цикъла международни дискусии за архитектура и дизайн. Хосеп Конгост, директор Дизайн и иновации в Roca, член на журито на международния конкурс за дизайн и архитектура jumpthegap® и Генчо Гоев, един от водещите съвременни дизайнери у нас, създател на Национална платформа за интериорен дизайн „Дибла”, споделиха професионален опит и дискутираха по въпроси за съвременния дизайн с млади български професионалисти.
 

Хосеп Конгост представи развитието на дизайна на банята или т.нар. от него Р-еволюция на това пространство.  www.roca.bg


Срещата в София бе и в подкрепа на младите дизайнери и архитекти, желаещи да участват в международния конкурс за дизайн jumpthegap®. Домакините от Рока България представиха в детайли настоящото осмо издание на конкурса в търсене на банята на бъдещето. С интересни примери и факти, от гледна точка на Roca като производител на продукти за баня с повече от век опит, Хосеп Конгост представи развитието на дизайна на банята или т.нар. от него Р-еволюция на това пространство. От чисто функционален дизайн на обекти, днес посоката е smart технологии в банята и интегриран дизайн на продукти и услуги. Най-важното е тези продукти и услуги да отговарят възможно най-точно на потребностите на хората, които ще ги ползват.
 

Как този дизайн оживява с продуктите в дома или общественото пространство представи Генчо Гоев. Той сподели своя опит на успешен интериорен дизайнер в България. Неговата гледна точка допълни дискусията и отново постави акцент върху въпроса „За кого се прави дизайн?“. Опознаването на потребителя е водещо за добрия иновативен и успешен дизайн. Генчо Гоев също насърчи младите български дизайнери и архитекти да приемат предизвикателството за участие в осмото издание на международния конкурс  jumpthegap®.


„Най-трудното е да се синтезира идеята. Тя трябва се представи така, че да бъде разбрана от пръв поглед.“, сподели Хосеп Конгост за успешно участие в конкурса. За него още „вдъхновението за дизайна е навън, в света около нас.“ и „Конкурсът е за представяне на нови визионерски идеи, макар и неизпълними засега.“

 


Г-н Веселин Симов, Прокурист и мениджър продажби на Рока България пожела успех на участниците в конкурса. www.roca.bg


Рока България подкрепя и пожелава успех на участниците в осмото издание на международния конкурс за дизайн jumpthegap® ! Не забравяйте – срокът за регистрация за участие в конкурса е 27 март, а наградният фонд за осмото издание на конкурса е 26 000 евро!


jumpthegap®(talk)
Инициативата jumpthegap®(talk) е поредица срещи с изтъкнати професионалисти от сферата на дизайна и архитектурата. Те представят своя професионален опит и гледна точка по избрани теми и проблеми, свързани с настоящето и бъдещето на дизайна и архитектурата. Дискусиите се провеждат в различни градове по света и са част от международния конкурс за дизайн jumpthegap®. Идеята на срещите е и да разяснят в детайли условията и дадат насоки на младите таланти, желаещи да участват в поредното издание на jumpthegap®.
 

Международен конкурс за дизайн и архитектура jumpthegap® - осмо издание 2018-2019
jumpthegap® е международен конкурс за дизайн, инициатива на мултинационалната компания Roca. Провежда се на всеки две години. От първото издание през 2004 г., jumpthegap® е в сътрудничество с Център за дизайн Барселона (BCD Barcelona Centre de Disseny). За изминалите седем издания, конкурсът има над 20 600 участници от 134 страни. Вече утвърден в световен мащаб, конкурсът има за цел да предложи платформа, където студенти по архитектура и дизайн и професионалисти на възраст под 40 години да покажат своя талант чрез концептуални, устойчиви и иновативни решения за банята на бъдещето.
 

Общият награден фонд в осмото издание на конкурса е 26 000 евро. Работещи професионалисти и учащи се състезават в отделни категории. В конкурса се присъждат три награди: по една награда от 10 000 евро в двете категории Професионалисти и Студенти и специална награда за устойчивост на Фондация We Are Water в размер 6 000 евро. Международното жури на jumpthegap® обединява признати водещи специалисти от областта на архитектурата и дизайна.


Срокът за регистрация за участие в конкурса е 27 март 2019 г., а за подаване на самите проекти – 25 април 2019г. Допълнителна информация за конкурса и журито на български език може да прочетете ТУК.
 

Закони Нормативна база Коментари