Сламата – по-устойчива за градеж от дървесината

За строежа на къщи са подходящи преди всичко слама от пшеница, спелта и ръжена слама.
14.01.2015
Константин ДИМОВ
1121
къща от слама, сламени къщи, груб строеж, еко къщи, сламени бали
От слама може да се вдигне не само къща, но и гараж, дори болница и забавачница
Източник: www.naturbauhof.de

Сламата възниква чрез фотосинтеза от слънчева енергия, вода и минералите на Земята.
Състои се от целулоза, лигнин и кремъчни вещества, а също има и восъкоподобен и отблъскващ водата външен слой. За производството на балите слама и за строежа на къщи е подходяща преди всичко слама от пшеница, спелта и ръжена слама. Сламата е годишно растяща суровина, която по нашите ширини се среща навсякъде, а накрая на своята употреба може отново да бъде вписана в естествения кръговрат на природата. По този начин всичко е повече от природосъобразно.

За производството на балите сено и техният транспорт се изисква малко енергия, сравнено с другите строителни материали, обяснява сайтът www.strohundlehm.at

Понеже сламата се произвежда при фотосинтеза, образуването й е свързано с намаляването на въглеродния диоксид в атмосферата. Изградените с бали слама къщи могат да допринасат за намаляването на въглеродните емисии в строителството. 

Строителният материал слама изпълнява всички изисквания на т.нар.устойчив строителен материал и дори е в още по-голяма степен от материала дървесина. В Австрия и Германия проведените тестове дават следните стойности за стените от бали слама: огнеупорност: F 90, клас В2 за строителен материал, т.е. нормално запалим, топлопроводимост - 0,0456 W/mK (GrAT 2001).

Какво може да се строи със слама?
По този начин стенни конструкции, изолирани със слама се прилагат за всякакви едноетажни и двуетажни сгради, без значение дали са еднофамилни къщи, гаражи, строежи със земеделска цел, училища, болници, офиси, детски градини. 

При някои обстоятелства са възможни дори многоетажни строежи. Изградените със слама къщи могат да достигнат стандарта на т.нар. пасивна къща. Под пасивна къща се разбира сграда, чието потребление на топлина за отопление се намира под 15 киловатчаса/ кв.м., т.е една конвенционална отоплителна система не си струва да се прави. 

Дългата продължителност на живот на къщите от сламени бали е доказана с много примери от САЩ. Най-старата и все още обитавана сграда от слама е на 100 г.

Да се строи със слама е идеална възможност: предимствата са не само в спестяване на строителни разходи, но има и социален елемент – на помощ могат да ви се притекат и съседите, което прави градежа на къщата по-запомнящ се. И особено усещането, че си построил къщата си с двете си ръце.

Дали може да я нападнат вредители?
В САЩ многократно са изследвали дали в исторически вдигнатите къщи от слама могат да се завъдят насекоми, мишки и други гризачи, което не съответства на страховете. Направен бил следният експеримент: една тестова къща се вдига, после отново се събаря и всяка една бала сено бива изследвана поотделно. Никакви вредители не били установени, коментира www.strohundlehm.at. Сламата не е хранителна среда за мишките, а плътно сгъстените бали, които са с 90 кг/ куб.м. и повече оказват достатъчно съпротива на гризачите, за да предотвратят тяхното заселване. 

А плесени?
Притеснението, че могат да растат плесени на балите е неоснователно при правилно построяване на стената. Върху сухата слама няма как да се развият плесени. Когато балите са сухи, те имат влага под 15%.  

Прахови алергии
В хода на строителния процес полученият сламен прах при хората с алергии могат да провокират неприятни реакции. Алергичните трябва да работят с предпазна маска. По-късно в жилището няма опасност, ако стените са измазани. 

Стените, изградени от бали слама не се нуждаят от допълнителни подпори, които да укрепят тавана и фундамента. Балите не поемат носещата функция, тя се поема от скелетна конструкция, която по принцип е от дървени профили. 

Автор: Константин ДИМОВ
Закони Нормативна база Коментари