Седем полезни съвета при избор на осветителни тела

На какво да обърнем внимание при подбора на осветителни тела? 
14.07.2021
инж. Димитър Костов
540
скрито осветление, дизайн на осветителни тела, полилеи, лед осветление, магазин за осветителни тела, магазини Орион, аплици, спотове
Източник: www.lightluxury.bg

Осветлението е неизменна част от интериора на нашия дом. Светлината в жилището е тайната съставка на нашата идентичност. За много хора то е последният, финален детайл при оформяне на дизайна на стаите.


Често се подхожда лекомислено и се прави бърз и нерядко грешен избор на осветителни тела. Тук ще се опитаме да помогнем на всеки, за който осветлението в дома е повече от досадна подробност. Ако ви предстои избор на осветителни тела, запазете тази статия и се консултирайте в магазина за осветителни тела за да направите вашия правилен избор.


Когато купувате осветление за дома от магазин за осветителни тела
При правилен избор на осветителното тяло то се превръща в съществен акцент в обзавеждането, добавя естетическа стойност и издига стила на по-високо ниво. Не търсете евтини и бюджетни решения за осветлението във вашия дом, защото осветителните тела са предмет с дълготрайна употреба и е напълно възможно да им се радват поколения наред. Когато избирате осветителни тела от утвърдени марки, работещи с добри и качествени материали ще се радвате дълги години на избора си.


На какво да обърнем внимание при подбора на осветителни тела? 
Ето някои принципи,  валидни при всеки избор:


1. СПРЯМО ВИДА НА СТАЯТА
Ако избирате осветително тяло за антре или искате да осветите трапезария, изборът ще е по съвсем различни критерии. Изборът е индивидуален, но има някои общи правила, които работят добре:
 

Антре, фоайе или вестибюл
Тези помещения са непосредствено до входната врата и е необходимо да има достатъчно светлина за влизащите отвън, където понякога естествената слънчева светлина е много силна. Дизайнерите препоръчват красив полилей или стилен пендел, спуснат от тавана, комбиниран с настолна лампа от същата серия, поставена на помощна масичка, на която обикновено си оставяме ключовете или ръкавиците.

Лампион в по-тъмния ъгъл на предверието също би стоял добре. Хубаво е  дизайна на лампите в антрето да се съчетае с този на осветителните тела в коридора, както и на всички останали стаи в дома.
 

Полилеи и висящи осветителни тела за всекидневна, гостна, салон, хол
Това е мястото, къдто протича по-голямата част от живота ви, когато сте вкъщи, затова трябва да има добре подбрано със стил, комбинирано осветление, което създава уют и естетика. Първо трябва да изберете един изискан луксозен полилей в най-отворената част на помещението, по възможност с регулиране на силата на светлината.


Това общо (амбиентно) осветление трябва да се обогати и допълни с една или повече подови лампи в същия стил, които хвърлят светлина в по-тъмните места на стаята. И накрая, където мебелите позволяват, е добре да има настолна лампа, която да допълва серията. Ако решите, че е нужно, може да се добавят един-два аплика за разкош и по-слаба обща светлина, когато всички останали лампи са изгасени.


Снимка: www.lightluxury.bg


Осветление за коридор и стълбиище 
В повечето случаи това са помещенията без естествена светлина. При избор на осветителни тела за коридора обърнете внимание на това, че трябва да се осъществи плавен преход към стила на основните помещения в дома. Тук е препоръчително да се използват таванни осветителни тела с удължен дизайн или да се поставят две отделни висящи тела по протежението на помещението, ако е твърде дълго. При стълбището може да се използват стенни тела и такива, които са по-прибрани към тавана.

 Снимка: https://lightluxury.bg/

Осветление за трапезария или стая за хранене
Изберете осветително тяло, осигуряващо добра осветеност над масата за хранене. Може да е полилей в класически или модерен дизайнерски стил, в зависимост от обзавеждането или няколко самостоятелни лампи, висящи от тавана по протежението на дължината на масата.
Може основното осветление да се съчетае със стенно или вградено осветление, което да позволява различни комбинации от светлинни идеи.


Кухня
Осветлението в кухнята трябва да е много добре обмислено. Кухненският остров и плотовете за приготвяне на храната, трябва да са добре осветени с ненатрапчива, но силна светлина. Печката също трябва де е добре осветена печката, за да може да се инспектира етапа на приготвяне на храната. Това често се осъществява чрез лампа, вградена в аспиратора. Над мивката също трябва да има отделен източник на светлина. Под шкафовете, намиращи се над нивото на очите, се поставят в специални алуминиеви профили LED ленти, които да осветят всички предмети на плотовете, както и за да допълнят общия светлинен фон.


Снимка: www.lightluxury.bg

Спалня
Класическото осветление за спалня включва основно таванно осветително тяло и нощни лампи на шкафчетата или аплици над таблата на леглото. Спалнята изисква приглушено, многопластово осветление, за да предразполага към отмора и почивка. Скритото LED осветление в специално направени ниши от гипсокартон в тавана също допринасят за отпускаща и релаксираща атмосфера.


Баня
Осветителните тела тук трябва да са влагозащитени. Често се използва вграденото осветление с луни. Добавят се акценти с аплици над огледалото и лунички над ваната.


Домашен офис или работен кът
Съвременния начин на живот все повече предполага работа от дома. Тук е важно осветлението да подчертава и допълва стила на жилището и да осигурява добра и качествена светлина за работа. Обикновено към основното осветление - осветителното тяло на тавана  може да се добави лампа за работния плот и лампиони в по-сенчестите ъгли на помещението.


2. ТИП НА ОСВЕТЛЕНИЕТО В ЗАВИСИМОСТ ОТ ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕТО:


Общо или още - основно осветление
Това е осветлението, което осигурява базисната осветеност на помещението и създава комфорт за очите. То трябва да е достатъчно силно, да достига всички краища на помещението, но и да не остро и дразнещо.

Осветление с акцент, локално осветление
Акцентното осветление подчертава важен детайл от обзавеждането, например красива картина на стената или определена фокусна точка, кът или ниша, създаваща настроение. За целта се използват и насочени осветителни тела (спотове).

Осветление за изпълнение на конкретна задача
Това са осветителни тела, които са поставени на местата, където изпълнявате конкретни функции. Може това да е настолна лампа за бюро или вградена в кухненския блок светлина, която осветява плот, на който се извършва студената обработка на храната. Дежурното, нощно осветление, особено за детска стая, също е осветление с конкретна функция. Изборът от осветителни тела в магазинте е голям.

След като се съобразим с типа на осветлението и вида на помещението, преминаваме към следващите фактори, от които зависи качественото и стилно осветление.
 

3. ПЛАНИРАНЕ
Да се мисли за осветление, когато вече жилището е изцяло обзаведено е чусто повтаряна грешка. Всъщност осветлението е едно от първите неща, които трябва да се решат при избор на интериор. Още при изграждане на електрическата инсталация трябва да сме наясно къде искаме да поставим аплици, за да изведем кабелни изводи до тях под мазилката и къде ще са ключовете за лампи. Трябва да имаме отговор на въпроса: Колко силно ще е основното осветление и на колко токови кръгове ще го разпределим?
 

4.  ВИСОЧИНА НА ЖИЛИЩЕТО
Изборът на осветителни тела е пряко свързан с височината на таваните в дома. Ако обитавате къща или апартамент с високи тавани е добре да се подберат полилеи, единични или група лампи на пендел, които да запълват красиво и ненатрапчиво свободния обем в помещението и така ще постигнете максимална ефективност на излъчваната от осветителните тела, светлина.


Ако имате стандартна височина на таваните от 2.5-2.7м, можете да изберете осветителни тела, тип пендел, с дължина около 50-70см. При по-ниски тавани, за предпочитане е да се поставят лунички, плафони или други прибрани към тавана осветителни тела.


Снимка: www.lightluxury.bg ►


5. ОПТИМАЛНА ОСВЕТЕНОСТ
Прекалено слабото осветление или твърде силното има отрицателен ефект върху човешкото здраве. Може да доведе до увреждане на зрението, дискомфорт, депресии, сънливост и др.


Има стандарти за осветеност на различни помещения. БДС EN 12464-1:2011 определя колко лукса (lux) се изискват за различните видове помещения. Като знаем, че 1 lx = 1 lm/m² и също, че на всички лампи се изписва колко лумена излъчват, можем да определим ориентировъчно каква осветеност ни е нужна.


Ето някои примери:

  • спални – 100lx;
  • общи помещения – 150lx;
  • стълбища – 75lx;
  • кухня – 100lx;
  • коридор, преходни помещения – 50lx.


Тези стойности са усреднени и условни, защото осветеността на помещенията зависи от цвета на стените и тяхната светлоотразителна способност, размера на стаите (има спални с 15кв.м. и други с 30кв.м.) и разстоянието от повърхността, която искаме да осветим. Като пример, една LED крушка с добра производителност (лумени на ват LPW) и консумирана мощност 8W ще освети добре около 5кв.м.
 

6. ИЗБОР НА МЯСТАТА НА ОСВЕТИТЕЛНОТО ТЯЛО СПОРЕД ФУНКЦИЯТА, КОЯТО ТРЯБВА ДА СЕ ИЗПЪЛНИ
В зависимост от вида на стаята и типа на осветлението, може да решим какъв светлинен източник ни е необходим, според мястото, на което е поставено осветителното тяло:

      
Снимки: https://lightluxury.bg/


Осветление на тавана
Тук изборът е между полилеи, плафони, пендели и прибрани към тавана осветителни тела. Избираме този вид осветление за общо, основно осветление. Изключение правят LED лентите, излъчващи индиректна светлина, монтирани в окачени или опънати тавани, които могат да създадат цветна феерия и романтично настроение.

Осветление на стената
Това са аплиците и различни спотове. Те са помощно или акцентно осветление, което служи за фокус към определен детайл от обзавеждането или да даде по-приглушена, мека и дискретна светлина.
 

Осветление вградено в мебелите
Тук става въпрос за вградените в мебелите LED ленти и луни, които могат да се поставят под кухненски шкафове, зад таблата на спалнята или под долния ръб на секции и комоди. Това скрито осветление създава усещането за по-голямо пространство.
 

Осветление вградено в пода или стълбите
Може да се използва като дежурно нощно осветление или за декорация и подсилване на  по-нетрадиционните дизайнерски детайли и решения.
 

  
Снимки: www:lightluxury.bg

7. ИЗБОР НА ДИЗАЙНЕРСКИ, ЕКСТРАВАГАНТНИ РЕШЕНИЯ
Осветлението е едно от първите неща, които се забелязват, когато влезете на ново място. Изборът на качествени, луксозни и уникални осветителни тела, говори за вашия стил и усет за хармония в обзавеждането.

 

Изборът на осветление е като избора на кола или жилище. Всеки иска да има по-красиво, уютно и луксозно жилище или кола, създаващо усещане за стил и вкус. Ако сте нерешителни в избора си, поискайте съвет от специалисти с опит, разгледайте каталози и ако трябва, направете специална поръчка, защото хубавите и качествените неща си струват чакането. Те винаги имат допълнителни предимства, които ще откриете по-късно, а евтините и компромисни - скрити недостатъци.

 

Закони Нормативна база Коментари