Рециклиране на идеи

Представяме Ви Апартамент RPS, реализиран по проект на Студио: Recyclеarch.
28.09.2022
Вяра Петкова
3252
интериорен дизайн, интериор на апартамент, Апартамент RPS, Студио Recyclеarch

Проект: Студио RECYCLEARCH ARCHITECTS, арх. Йоанна Петрова
Фотограф: Петър Недялков, моб. 0887262768

Всички ние в днешно време сме добре информирани, че за да запазим природата и да продължим да живеем в хармония с нея, е необходимо да пестим нейните ресурси. Поради тази причина през последните години се набляга основно на концепцията за рециклиране или повторно използване на материалите с ново предназначение. Подобна е идеята за създаване на интериора на апартамент RPS от студио RECYCLEARCH ARCHITECTS – екип от млади и креативни архитекти, решени да използват и преработят всички възможни ресурси, така че да предложат идеи, които да отговорят на тези световни тенденции.

Желанието на възложителя да запази част от старите си мебели се превръща в основна концепция на цялостната стилова линия, по която е изграден и реализиран интериорът. Това предизвикателство за архитектите, от една страна ограничава възможностите за индивидуален подбор на някой от акцентите в дома, но от друга носи със себе си дух, характер и богата палитра от цветове, нюанси и материали, които старите мебели носят със себе си.


За родителската спалня са използвани изцяло реставрирани стари нощни шкафчета и легло.     Снимка: Петър Недялков

Освен функцията на съществуващите мебели, е преразгледана и функцията на пространствата, така че да се постигне по-удобно разпределение на стаите. За целта е променен входът към основната спалня, което позволява нейното разширяване, така че да се добави просторен дрешник пред банята, предназначена само за нея. Тук може да отбележим, че в решението за спалнята са използвани изцяло реставрирани стари нощни шкафчета и легло. Тези мебели дават на помещението една допълнителна топлина и характер.


Кухненският остров.     Снимка: Петър Недялков

Площта на кухнята също е преразгледана, като към композицията от високи колони и двуредови шкафове, е прибавен кухненски остров, снабден с мивка, охладител и поставки за вино. Това допринася за допълнително функционално богатство и създава нова зона в общото пространство. Апартаментът разполага още с две детски стаи, едната от които, въпреки скромните си размери, помещава две детски легла и бюро, същевременно осигурявайки нужното лично пространство за всяко едно от децата.


Поглед към дневната.     Снимка: Петър Недялков

В стилистичен аспект, определено акцентът пада върху дневната, в която личи смелият и неподправен почерк на професионалистите от RECYCLEARCH. С лекота в помещението са смесени цветове, материи и форми, така че да се постигне едно различно, интригуващо и красиво пространство със своя собствена история и чар. За кухненската част е избрана комбинация от няколко декора, като са добавени метални геометрични елементи в рафтовете над кухненския остров.

 
Библиотеката и шкаф с поставки за вино.     Снимки: Петър Недялков

Елементите се повтарят по цялата насрещна стена като преминават от библиотека, през своеобразна арт инсталация от лампиони и завършват в работно бюро – TV шкаф. Меката мебел е реновирана и към нея са добавени акценти също с геометрични форми като кафе масички и килим. Изцяло стъклената трапезарна маса също е част от старата мебелировка и ненатрапчиво отделя холната от кухненската зони на дневната.


Изцяло стъклената трапезарна маса отделя холната от кухненската зона на дневната.     Снимка: Петър Недялков

Детската стая, предназначена за две момичета в тийнейджърска възраст, определено има с какво да ни изненада. От една страна етажерката с неправилни форми умело разделя стаята на две, придавайки й модерен и закачлив облик. От друга страна впечатление правят двете ниши в тавана, запълнени със силиконова вата и снабдени със специална система за озвучаване и цветни светлинни ефекти.

Детската стая, предназначена за две момичета в тийнейджърска възраст има с какво да ни впечатли.     Снимка: Петър Недялков

Другата детска стая, предназначена за момче, има по-изчистен и същевременно уютен вид. Пред антрацитно сивата стена на гърба на спалнята се преплитат дървесни декори и метални елементи, а основен акцент е гардеробът със стъклени врати, който придава дълбочина на стаята и едновременно с това я осветява.

 
Всяка от трите бани е със собствен характер и визия.     Снимки: Петър Недялков

Излишно е да споменавам, че всяка една от трите бани има собствен характер и визия. Основната цветова гама, която преобладава и в трите санитарни помещения, са различните нюанси на сивото, като във всяко от тях обаче са предвидени контрастни цветни елементи в образа на мивките и лирите за баня. В банята към голямата спалня шкафът с мивката и душът са изтеглени в двата срещуположни края, така че пространството да се оптимизира максимално, а акцентният цвят е зелено, което се откроява и в други интериорни елементи като кухненските шкафове и портмантото.

За максимално удобство в банята към детските стаи са поставени два умивалника, непосредствено до просторна душ кабина. Избраното съчетание е от плочки, имитиращи дървени греди, преплетени с хекагонални такива, които повтарят формата на модела лири за баня, така че да се отрази същият закачлив подход от съчетаване на геометрични форми, както и в другите стаи.


Дворът е професионално оформен.     Снимка: Петър Недялков

Да преработиш едно пространство през собствената си, творческа призма и професионален опит, стои в основата на всяка една креативна професия. Рециклирането на материали, идеи и перспективи е процесът, през който несъзнателно преминават повечето архитекти и интериорни дизайнери. Как обаче това да се случи по най-ефективният и практичен начин, може да ни отговорят само професионалистите (архитектите) от RECYCLEARCH ARCHITECTS.

RECYCLEARCH ARCHITECTS:
Ние сме архитекти, търсещи новото и съвременното в архитектурата и дизайна. Желанието ни за съвършенство в детайла ни прави понякога досадно критични към нас самите, но същевременно с това, изцяло отдадени на работата си. Работим освновно по проекти за едно-многофамилни жилищни сгради, обществен или жилищен интериор. Ние от Recyclearch предлагаме цялостно проектиране, като същевременно съчетаваме функционалност, естетически вид и поглед над последните технологии и тенденции при строителството.
 


Кът за отдих.     Снимка: Петър Недялков

Фирми подизпълнители и доставчици:

Перголи и външно обзавеждане: АКТИВ ШЕЙД ООД
На този обект бе монтирана Пергола KAGE - непропускаща водата система за засенчване с въртящи се жалузи, направена изцяло от алуминий. Благодарение на специалната си дренираща система, тя осигурява сянка през слънчевите дни и защита от дъжд и сняг. Модерният дизайн в комбинация с изобилето на цветове и възможноста за допълнителни екстри по избор (LED светлини, сензори за дъжд, сняг, вятър и др.), правят Перголата KAGE идеална за ползване при външни и полуоткрити пространства в къщи, хотели, ресторанти и кафенета. Пергола KAGE е проектирана така, че да поема всеки шум от движението на жалузите чрез моторизираната система за движение на жалузите.  
Повече информация за раздел Перголи може да видите на сайта на Актив Шейд ООД.
В Каталог за градинска мебел може да разгледате мебели Bizzoto, на които фирмата е вносител.

Мебелист: Мебели 18 милиметра ЕООД
Още от самото начало на преговорите, този обект беше със заявка за нестандартно изпълнение в кратки срокове. Трябваше да балансираме между търсената визия, скорост на изпълнение и безупречно качество. И по тази причина се наложи да вложим доста повече физически ресурс при монтажа. За да може външните ъгли да са слепени под 45° и при всички вградени LED ленти да не се виждат кабели, трябваше доста от елементите да се транспортират сглобени. Тъй като обектът беше на партерен етаж, това позволи  пренасянето на големите и тежки елементи. За повече информация относно дейността и реализираните проекти на Мебели 18 милиметра ЕООД посетете тяхната ФБ страница. 

Автор: Вяра Петкова
Закони Нормативна база Коментари