Премахване на графити от фасадата

Проучванията сочат, че всяка година феноменът нанася сериозни икономически щети и борбата с него изисква влагане на особено голям бюджет, който излиза от джоба на данъкоплатеца.
27.01.2020
Екатерина Бонева
3512
Графити, антиграфити, фасади, почистване на графити

Образците на улично творчество, безобидно наричани графити, сякаш се превърнаха в част от градския пейзаж. Появяват се на всяко свободно пространство по жилищни, обществени сгради, инфраструктурни обекти и паметници на културата. Много често графитите изникват по сгради с историческа архитектура и модерни търговски центрове с интензивен човекопоток. Според някои, графитоманията е вид отдушник и средство за изява на социален протест на ниските социални прослойки, а за други е проява на чист вандализъм. От където и да се погледне обаче, това явление в никакъв случай не е изкуство, а наказуемо посегателство срещу частната, общинска или държавна собственост. Проучванията сочат, че всяка година феноменът нанася сериозни икономически щети и борбата с него изисква влагане на особено голям бюджет, който излиза от джоба на данъкоплатеца.

Многократно отстраняване на графити от подлез.     Източник: Ен-Импекс София ООД, www.en-impex.com

Справянето с набезите на уличните „художници“ е трудноемка и скъпа задача, имайки предвид, че много често процесът е цикличен – почистване, повторно изрисуване, отново почистване и т.н. Поради тази причина и най-традиционно използваният метод за заличаване на духовитите послания на практика се обезсмисля, първо, защото изисква периодични усилия и средства, а на второ място – това предоставя още по-привлекателно място за създаване на нови разноцветни драсканици.

Решаването на проблема се корени в осигуряването на надеждна защита на фасадата или повърхността. Вариантите за антиграфити защита са основно два – дълготрайна (перманентна) защита и еднократна защита.


Почистване на графити от незащитена фасада. Източник: Ен-Импекс София ООД, www.en-impex.com

Антиграфити препаратите за еднократна защита позволяват новопоявили се графити върху защитената повърхност да бъдат отстранени с вода или чрез употребата на специален препарат за почистване на графити само еднократно. Заедно с графита пада и защитният слой и той трябва да бъде подновен, за да продължат повърхностите да имат работеща антиграфити защита. 

Много често подобен вид препарати са на растителна основа - съставени от растителни полизахариди и вода, и имат голям вискозитет. Такъв тип препарати са напълно безвредни за човека, животните и природата. Използват се за вътрешни и външни повърхности за еднократна защита от графити, плакати, прах и други замърсявания на различни повърхности.


Графитите са навсякъде около нас и повечето не са никак красиви. Източник: Ен-Импекс София ООД, www.en-impex.com

Качествените препарати имат хидрофобно и олеофобно действие. По този начин не се налага пребоядисване на повърхността отново и отново и се запазва нейната паропропускливост. Тук трябва да се отбележи, че  част от антиграфити препаратите запушват порите на мазилката и е твърде възможно да променят нейния цвят, правейки я да изглежда като постоянно мокра. Важно е да се обърне внимание на следните фактори:

- Специфично приложение – различните препарати са подходящи за различни видове повърности като камък, дърво, бетон, мазилка и др. и се използват за еднократна или дълготрайна защита.
- Мерки за сигурност – проверете дали продуктите са подходящи за повърхността, която ще защитавате, за да минимизирате възможността да я повредите; запознайте се внимателно с приложените към препарата технически характеристики .
- Информирайте се за предимствата и недостатъците на различните продукти.

Погрешно е схващането, че материалите за еднократна защита са по-изгодни от създаването на дълготрайна такава. След всяко почистване покритието се премахва и тези материали трябва да се нанасят отново и отново, което значително оскъпява превантивните мерки за по-продължителен период от време.


Почистване на графити от незащитена повърхност. Източник: Ен-Импекс София ООД, www.en-impex.com

Най-надеждният начин за защита на фасадата от графити са препарати за дълготрайна и постоянна защита на повърхности.
Най-добрите системи за защита от графити изграждат върху повърхността т.нар. “дишащо покритие”, което работи на принципа на мембраните “GORE-TEX”- спиране на водата отвън и пропускане на парите отвътре навън. Липсата на това свойство е сигурно условие за увреждане в дългосрочен план на “живи” повърхности, като камъни например. Подобна антиграфити система включва в защитата от графити и други важни свойства: лепеното на постери и афиши става невъзможно – ако изобщо се закрепи, след изсъхване на лепилото постера се отлепя и пада; пълна защита от атмосферни влияния – бариера за проникване на вода и мръсотия през покритието. Импрегниращият препарат прониква в порите на повърхността и се свързва здраво с нея, създавайки непреодолима преграда за проникване на бои, мастила и мазнини. Важно е да се подбере подходящият материал спрямо повърхността - бетон, тухли (клинкерни облицовки), пясъчник, песъклив варовик, шпакловка на минерална основа, мрамор, гранит, други каменни облицовки, дърво и др.

  

Почистване на графити само с вода под налягане от защитена с антиграфити система каменна фасада. Източник: Ен-Импекс София ООД, www.en-impex.com

На пазара има висококачествени антиграфити препарати за постоянна защита, които позволяват на защитените с тях повърхности да бъдат почиствани от новопоявили се графити само с вода и то многократно без нужда от подновяване. Препарати за почистване не се използват, което удължава живота на покритието и прави поддръжката изключително евтина.  Има системи от няколко продукта за  дългострайна защита от графити, които включват и препарат за отстраняване на новопоявили се графити. Той не нарушава антиграфити покритието и преамхва лесно и без усилия новите графити.

Почистване на графитите
За премахването на графити от предварително обработени с такива продукти повърхности се използват почистващи препарати и гелове, които се нанасят директно върху графитите. Субстанцията се разнася равномерно по цялата повърхност, като не трябва да изсъхва. Нанесеното покритие влиза в контакт с боите, като ги разтваря и размива равномерно. След това основата се измива с водоструйна и/или пароструйна машина. Ако напластяванията са по-дебели, може да се наложи повторно третиране на повърхността. 

  

Цялостно почистване на графити и други замърсявания от незащитена фасада. Източник: Ен-Импекс София ООД, www.en-impex.com

Премаването на графити от необработена предварително фасада може да се окаже трудоемка задача за хора без необходимия опит. Освен това съществува риск от нараняване на повърхността или облицовката. С оглед на това е най-безопасно за отстраняването на графити да се потърси специализирана фирма, разполагаща с нужния квалифициран екип, продукти и оборудване за успешно извършване на услугата.

Статията е подготвена с любезното съдействие на Ен-Импекс София ООД.

 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари