Предимства и предизвикателства при модулните кухни

Когато дизайнерът си ти …
29.09.2020
Още за къщата
2579
интериор кухни, дизайн кухня, модулни кухни
Модулна кухня, модел Квадрис - корпус ПДЧ с врати МДФ бели
Източник: Мебели Ем Дизайн, www.emdesign.bg

Можем да кажем, че днес в известен смисъл все още битува известен скептицизъм по отношение на модулните кухни, докато в същото време модулите за дневна са съвсем добре приети и предпочитани, именно поради възможността за постигане на различни конфигурации. В този материал ще направим един разбор на предимствата и особеностите на съвременните модулни кухни. На първо място по важност от чисто практична гледна точка, ще сложим цената. Да, тези модулни мебели имат чувствително по-ниска цена от поръчковите такива и за това има логично обяснение. Те се произвеждат на база готови шаблони, фабрично, разкроите са съобразени със стандартните размери и допуските за разширение. Човешкият фактор, стандартизираната услуга, технологичният процес и прецизната изработка са все параметри, които работят в полза на по-високо качество при оптимална цена.

Ако доскоро на модулните кухни се гледаше като на някакъв компромисен вариант, при който трябва да се съобразяваш с редица ограничения, като размери и цветове например, днес в тяхно лице виждаме практично, лесно, качествено и бързо решение с фабрична гаранция и постоянни подобрения в технологично отношение. На практика новостите в мебелното производство много по-лесно биват внедрявани именно във фабриките, произвеждащи модулни мебели.


Модулна кухня, модел Модест - корпус ПДЧ с ПДЧ врати - корпус - цвят венге, врати - цвят дъб сонома      Източник: www.emdesign.bg

Доста често, на база на отживели схващания, хората считат модулните кухни за не съвсем модерна алтернатива и се отказват от тях, дори преди да са се запознали с опциите и предимствата им. Реално, на база на многообразието от модулни елементи, заедно с възможностите за движение в размерите, една кухня може да изглежда далеч по-атрактивна и разчупена, отколкото, ако се опитваме да работим по стереотип с поръчково стандартно изделие. Всевъзможни конфигурации могат да бъдат тествани чрез специално разработените софтуери на фабриките – производители.  Така тръгвайки от изходната точка, а именно  удобството, правилното разпределение на обемите, спрямо действията и стилът на работа в кухнята, както и даденостите и изводите на ток, вода, въздухоотвод и т.н. в самото помещение, конфигурацията постепенно придобива желаната форма. Много от програмите за моделиране, съдържат и модул за анимация, триизмерна изонометрия, които позволяват да бъдат разгледани шкафовете до най-малките им подробности. По този начин, влагайки старание и съобразявайки се с личните си предпочитания авторът на кухнята е самият клиент. Доста често софтуерът дава крайна цена на изделието, което също е много добро предимство, когато трябва да се съобразим с предварително зададен бюджет.


Модулна кухня, модел ЕМ2,  Корпус: ЛПДЧ - бяло, Лице врати - долен ред и колони врати: ЛПДЧ Дъб Бардолино Натур, горен ред врати: МДФ мат  Източник: www.emdesign.bg

Това, което неминуемо ще се окаже предизвикателство при моделирането, е прецизността на запълване на размерите в определеното за кухня пространство. Модулните размери допускат разширения от стандартните през 5 см. Затова е много важно да сме взели добре първоначалните размери и спрямо тях максимално добре да предвидим отделните модули, като излишъкът във вид на празни пространства – луфтове, да бъде минимален. Тези кухини се довършват с декоративни бленди. В случаите на свободно стоящи кухни този проблем не е съществен. Тогава можем да помислим за интересни завършващи модулни елементи, които да приобщят кухнята към останалата мебелировка, особено, когато тя е част от всекидневната. Тези елементи могат да бъдат във вид на рафтове, етажерки или отворени модули без вратички.

На следващ етап трябва да се обмисли много добре функционалността. Тук е моментът да бъде установен необходимият обем за съхранение, както и да се предвиди разумен резерв от пространство за бъдещи покупки. Линията на логиката в разпределенията трябва да бъде максимално къса. Да се избегнат излишни движения, както и усукване и пресичане, в опит да се достигнат необходими вещи или уреди.  От друга страна, от изключителна важност е да се предвидят максимално удобни механизми за отваряне и изтегляне, чрез които да се осигури най-пряк достъп до съдържанието на шкафа, съобразено с конкретната височина и разполагане в кухненската мебел. Не бива да се пренебрегва в никакъв случай и последователността, превърнала се в рутина за всяка домакиня, защото всеки един пропуск в това отношение ще води до бъдещи раздразнения и неудобства при работа в кухнята.  И не на последно място, проектирайки кухнята Вашата вътрешна визуализация също трябва да бъде активирана буквално до ниво на извършване на определено действие с наличните съдове и пособия, които сте свикнали да ползвате. С този малък тест може да бъдете сигурни, че дори най-невинното на вид неудобство ще бъде елиминирано още в зародиш. Всяка минута, отделена в полза на правилно разиграване на конфигурацията на бъдещата Ви кухня, ще се отплати после във времето с лекотата, с която ще се забавлявате, готвейки в кухнята.


Модулна кухня, модел ЕМ1: Корпус: ЛПДЧ – Egger, Прахово сиво, Лице врати: МДФ мат     Източник: www.emdesign.bg

Качеството на механизмите и обковите в кухнята е равносилно на качеството на самата кухня, затова там компромиси не са желателни. Заложете на сигурни и доказани механизми, най-добре е да намерите начин да ги тествате предварително. Погрешно се оказва и друго схващане, че с модулните кухни има ограничения по отношение на дизайна. А всъщност модулите могат да се превърнат в преимущество с подходящите цветови комбинации и финиши, заедно с модерна и раздвижена конфигурация. При подбора на цветовете и материите, финишите, бъдете сигурни, че това което избирате съответства най-близко до Вашия вкус и се съчетава хармонично с останалата мебелировка в близост. Работете с реални мостри, не се доверявайте на цветовете от екранните изображения, нито на картели от други производители. Съберете парченца от всички материали, използвани  в помещението, подредете ги в близост и изборът сам ще се открои сред останалите. Вложете сърце и душа и няма как да сбъркате.


Модулна кухня, модел ЕМ16 Корпус: ЛПДЧ в бяло, долен ред и колони врати, и горен ред врати: МДФ полиран гланц     Източник: www.emdesign.bg

Лесно можем да избягаме от стандартните разпределения долен, горен ред и евентуално кухненски остров и в крайна сметка да постигнем дизайнерска визия.
Трябва да отделим специално внимание на участъци като комини, колони и ниши, където е добре  да проявим по-голяма доза креативност, за да усвоим максимално добре тези пространства, да ги вкараме като стилен акцент към кухнята, а не да ги третираме като недостатък, с който не можем да се примирим. Ако идеите Ви се изчерпат, винаги можете да наберете нови с приятно сърфиране в дизайнерски сайтове и блогове. Вярвайте, това ще Ви вдъхнови много повече, а когато откриете най-доброто решение за Вашия казус, това ще бъде една истинска малка победа.

Тук е мястото и да експериментирате. Модерната визия на Вашата нова кухня може да придобие и напълно луксозен завършек, ако решите да включите толкова популярния в последните години технически камък. Със сигурност такова решение ще придаде много по-голяма стойност на завършения продукт, а Вие завинаги ще забравите за презумпцията, че модулните кухни не са последен писък на модата.


Модулна кухня, модел EM39. Корпус: ЛПДЧ – Egger, Бяло базис. Лице: долен  и горен ред - МДФ полиран гланц - Полъх на море-19 мм.      Източник:  www.emdesign.bg

По същия начин би следвало да се заемете с кухненския остров, ако разбира се разполагате с достатъчно място. Бъдете уверени, че с този елемент в кухнята не само ще имате зона за разнообразяване при готвене и подготовка на ястията, ще го използвате и за бърза закуска, сутрешно кафе, десерт, четене на книга или сърфиране, приятните моменти ще се умножат. Тук също ще бъде от полза, ако употребите повечко креативност и така ще превърнете острова в центъра не само на кухнята, но и на целият Ви дом.

Когато визията за новата кухня е вече добре избистрена, не се колебайте да поискате помощ от консултант – проектант. Професионалистите биха Ви дали ценни съвети за неща, които може би сте пропуснали при ентусиазирането. Те ще забележат, и ако случайно сте допуснали несъответствие при размерите или съвпадението на вертикалните оси, с тях можете да обсъдите и качествата, и функциите на механизмите, които сте решили да използвате.

Съвременните модулни кухни по нищо не отстъпват на създадените по поръчка. В тях можете да вложите и вградите всички уреди, с които сте свикнали да работите. Добре е техните параметри също да бъдат детайлно обсъдени с консултантите. При модулните кухни всеки производител е създал вече определени модели, ако стилът Ви допада, много лесно можете да адаптирате към Вашите параметри на помещението, но и винаги можете да бъдете различни и себе си! Стандартните, вече разработени модели, често могат да се наместят чудесно в повечето жилища с прави стени, ако разбира се, не са налични много чупки. Това със сигурност означава и много по-приемлива цена.  Така нещата значително се облекчават, дори можете да поръчате кухнята онлайн през доставчик или магазин за мебели. Но, ако не си падате по готовите решения, отделете време да разгледате каталози и различни варианти - това ще Ви помогне с много идеи при изграждането на Вашата собствена и уникална конфигурация.


Модулна кухня, модел ЕМ53. Лице: долен и горен ред - МДФ полиран гланц - 19 мм.     Източник:  www.emdesign.bg

И накрая, добре е да обобщим спецификите на модулната кухня. За целта ще ги групираме в предимства и предизвикателства, което лесно ще може да спомогне Вашият избор:
Предимства:

 • Адаптивни модули;
 • Лесно асемблиране;
 • Възможност за разглобяване и преместване;
 • Лесна поддръжка и ремонт, при който не се засягат останалите модули;
 • Безброй възможности за конфигурация;
 • Съкратен период за проектиране и изработка;
 • Издържливост и качество;
 • Лесни за почистване;
 • Възможност за вграждане на всички домакински уреди;
 • Възможност за адаптиране на рафтовете;
 • Голям избор от модули;
 • Голям набор от всякакви кухненски аксесоари;
 • Предлагат голям обем за съхранение;
 • Сравнително бърз инсталационен процес;
 • Възможност за редизайн във времето;
 • Модулите са с фабрично абсолютно прецизирани размери и сглобки, готови за монтиране;
 • Ако се наложи да бъде уширена или променена кухнята след време, ще бъдат деинсталирани само конкретни модули, останалата част ще бъде незасегната;
 • Интелигентен дизайн – вложените технологии непрекъснато търпят усъвършенстване и отговарят на най-високите изисквания по отношение на визия, дълготрайност и функционалност.
   

Модулна кухня, модел Орех - корпус ПДЧ, врати МДФ - цвят орех     Източник: www.emdesign.bg

Предизвикателства:

 • При нужда от ремонт е препоръчително да се обърнете към фабриката-производител;
 • Много прецизно създаване на проекта, тъй като няма възможност за корекции на място;
 • В случаите на неплътно опиране до стена, таван, колона или друго, се добавят декоративни бленди;
 • Зоните около комини, колони, ниши и други чупки трябва да се третират с повишено внимание;
 • Трябва добре да се обмислят механизмите и разпределението на ъгловите шкафове;
 • Не се предлагат модули по индивидуален дизайн;
 • Има известни ограничения при заоблените форми.

 

Автор: Още за къщата
Закони Нормативна база Коментари