Патриция Уркиола: „Харесвам този интердисциплинарен начин на мислене“

Днес Патриция Уркиола е едно от имената, без които е невъзможно да се говори за съвременен дизайн.
16.04.2021
Теменужка Захариева
993
архитектура, дизайн мебели, дизайн и архитектура, Патриция Уркиола
Патрициа Уркиола създава продукти за най-известните италиански и международни компании.
Източник: www.patriciaurquiola.com

Била е на 12, когато е заявила, че ще стане архитект. А днес е едно от имената, без които е невъзможно да се говори за съвременен дизайн. Тя е толкова продуктивна, че е трудно да се обхване всичко интересно, което е създала. Патриция Уркиола е от дизайнерите, създаващи тенденциите – тези, които усещат новите идеи и с работата си оформят лицето на времето, в което живеем. 

По образование е архитект. Родена е в Испания, но се омъжва в Италия, където учи в Политехниката на Милано в класа на Ахиле Кастилионе и специализира дизайн. Интересна е дипломната ѝ работа – ‘Technocarpet’. Тя е в смисъла на модното тогава течние в Италия да се правят проекти за ‘интелигентни домове’. Тъй като италианците по правило живеят в стари къщи и модерните инсталации се реализират с допълнителни усилия, нейният ‘технокилим’, съдържащ в себе си собствена вентилация, отопление и електрическа система, се е оказал много удобен. 
 

Patricia Urquiola с продукти от колекцията Agua за Budri. Източник: Archiproducts


След дипломирането си е асистент-лектор на курсове, водени от Ахиле Кастилиони и Еугенио Бетинели в Миланската Политехника и ENCI в Париж, и едновременно участва в разработката на различни проекти заедно с известни дизайнери. От 1996 г. става ръководител на групата за дизайн Lissoni Associati, която проектира мебели за Capellini, Porro, Cassina, Kartel, Antares и др. В същото време самостоятелно работи и за B&B, Liv’it, Molteni&C, Moroso и др. 


„Много исках да работя с Магистрети,“ разказва тя в едно интервю.  „И измислих начин – Магдалена де Падова го познаваше много добре и аз ходех при нея в магазина ѝ всеки ден и казвах „дайте ми да работя, каквото и да е, само да бъда близо до него“. След известно време тя наистина получава възможността да помага на Магистрети. „Сътрудничеството ми с Вико Магистрети, а по-късно и с Пиеро Лисони, ме научи много.“
 

   Маса Burin на Viccarbe, дизайн -Patricia Urquiola. Източник:Viccarbe;  Фотьойл Ruff за Moroso, дизайн -Patricia Urquiola. Източник:Moroso


Всеки от създадените от Уркиола предмети има своя история и носи своя емоция – това е нейния начин да твори: по женски практично и емоционално. През 2002 година по повод 100-годишния юбилей на Арне Якобсен и 50 години от създаването на известната италианска мебелна компания Moroso тя представя две свои нови колекции - ‘Fjord’  и ‘Malmo’,  като своеобразен подарък за двата юбилея.
 
И в двете серии мебели е очевидна алюзията с известните проекти на Якобсен, но също така е безспорна оригиналността на замисъла. Серията кресла Fjord са едновременно усмихнато и почтително напомняне на “Яйцето” на Якобсен, близки с общия дух на скандинавския дизайн и природа, и мебели, които е трудно да наречем подражателни. А пуфът от тази колекция ясно наподобява заоблените морски камъни на датските фиорди. 


Диван Мalmo с пуфове от серията Ford дизайн Уркиола. Източник: Moroso


Колекцията ‘Malmo’ (град в Швеция) съдържа диван и шезлонг с монолитна форма, за производството на които е използвана нова технология – металното тяло на моделите се запълва с пенополиуретан под налягане. Калъфите са подвижни и по избор могат да бъдат от кожа или текстил. Възглавниците за дивана са с ‘традиционен пълнеж’ – гъши пера. Към същата серия се предлагат и малки масички, пуф и етажерки. Смесването на различните влияния (испанските корени, италианско образование и скандинавски отпечатък) дава един много приятен резултат.  


На традиционния мебелен панаир през месец януари същата година в Кьолн за първи път бяха присъдени награди за иновации в интериорния дизайн. От номинираните продукти бяха избрани пет ‘Best of the Best’ (Най-доброто от най-доброто). Колекцията  FJORD  на Патриция Уркиола за Moroso е една от тях. Номинирана е в категорията ‘Най-добър детайл’ като иновацията е както по отношение на конструкцията, така и на дизайна. Този подход на смесване на влияния Уркиола използва успешно и до днес, а нейно творение са едни от най-интересните продукти на модерния дизайн.
 

 

Като Floe insel sofa (диванът "Плаващият остров") за Cassina, който е вдъхновен от пътуване по море около Исландия и Гренландия и в него сякаш наистина виждаме формите на айсбергите и бледите северни цветове. Но тя също така казва, че идеята при него е за „жизнено пространство, където хората живеят с неща от миналото и неща от бъдещето. Floe Insel няма корелация със стената. Insel означава „остров“ и той е точно това.“ Подобна история може да се разкаже включително и за лампите, които създава – една от тях е вдъхновена от детска гривна, друга от японската четчица за разбъркване на чай. А по отношение на подхода си на работа в едно интервю тя казва „Харесвам този интердисциплинарен начин на мислене“.


В момента Патриция Уркиола работи в собствено судио в Милано в различни сфери на дизайна и архитектурата: проектира мебели, щандове за изложения, както и цялостен интериор на мебелни магазини, бутици, хотели, офиси, работи заедно с BMW Welt и BMW Group Design, за да създадат с помощта на 3D печат модерно пространство за представяне на новите модели на компанията.    

Dиван Floe Insel за Cassina.  Снимка: Cassina

 

За испанската фабрика Gandia Blasco Уркиола създава колекцията необичайни килими и пуфове Mangas, а за Budri тя използва остатъците от мрамора, с който работи компанията, за да създаде невероятно красиви дребни предмети за ежедневието.


Някои от последните ѝ архитектурни проекти включват Музея на бижутерията във Виченца, хотел Mandarin Oriental в Барцелона, хотел Das Stue в Берлин, Spa-комплекс в хотел Four Seasons в Милано, хотел Room Mate Giulia в Милано, особено красивия хотел Il Sereno в Комо; бутици и инсталации освен за BMW и за Cassina, Missoni, Moroso, Molteni, Officine Panerai, H&M, Santoni и др. 
 

GAN - колекция мебели за навън Garden Layers с дизайн на Patricia Urquiola. Снимк: GAN 


Патриция Уркиола създава продукти за най-известните италиански и международни компании като Agape, Alessi, Axor-Hansgrohe, B&B Italia, Baccarat, Boffi, Budri, Cassina, De Padova, Driade, Ferragamo, Flos, Gan, Georg Jensen, Glas Italia, Haworth, Kartell, Kettal, Kvadrat, Listone, Giordano, Louis Vuitton, Molteni, Moroso, Mutina, Rosenthal and Verywood.


Част от работата ѝ е изложена в различни музеи и колекции по света: MoMA в Ню Йорк, Musée des Arts decoratifs в Париж, Музея на дизайна в Цюрих, Vitra Design Museum в Базел, музея Victoria & Albert в Лондон, Stedelijk в Амстердам  и Triennale Museum в Милано. 
 

За Agape Уркиола проектира бани Rigo. Източник: Agape

 


Патриция Уркиола е носител на многобройни международни награди:
Medalla de Oro al Mérito en las Bellas Artes (Златен Медал за Изящни Изкуства) от испанското правителство;
Order of Isabella the Catholic, орден даден от краля на Испания Хуан Карлос I;
“Дизайнер на десетилетието” от две германски списания, Home and Häuser,
“Дизайнер на годината” от Wallpaper, Ad Spain, Elle Decor International и Architektur und Wohnen Magazine и др.
 


От 2015 година тя е арт-директор на Cassina, компания с около 600 продукта в архивите си и с 90-годишна реална история на дизайна. Но Уркиола възприема ролята си на тази позиция като възможност да пренесе компанията в 21 век. “CASSINA е иновация; ние работим с най-усъвършенстваната технология, за да проектираме и произвеждаме по по-устойчив и логичен начин“.
 

Хотел Il Sereno.  Снимка: Patricia Parinejad


Когато я попитат за предпочитанията ѝ между архитектурата и дизайна, тя казва: „мисля, че границата между тях е изкуствено поставена – едното прекрасно допълва другото“. И в нейния случай наистина е така – тя работи по много проекти, свързани с цялостни сгради с интериорите. Един красив пример е хотелът Il Sereno на брега на езерото Комо, „където се опитах да интегрирам всичко, започвайки от дизайна на лъжичките и завършвайки с архитектурната градина.“ Четири години по-късно Уркиола е авторът и на разширението на хотела с луксозен мезонет, който се намира до хотела и трябва да отвори врати през юни 2021 г.  Обзавеждането е комбинация от авторски мебели на Уркиола, както и някои от най-новите ѝ дизайнерски проекти като ваната Lariana на AGAPE и Lounge Lounge Chair от Капелини, смесени с мебели на известни италиански дизайнери. Като допълнителен бонус, ако гостите си харесат който и да е продукт, могат да си го закупят.

 

За четвърт век Патриция Уркиола създава десетки изискани продукти и луксозни пространства и всички те винаги са с излъчване на много уют и топлина. Заедно със страстта към смесване на индустриален и занаятчийски подход при проектите си, на методите за масово производство и елементи с ръчна изработка, тя неизменно се старае продуктите ѝ да бъдат в диалог с младите хора и в тон с новите технологии.


 

Закони Нормативна база Коментари