Охладители за вино - какъв модел да изберем?

В момента на пазара се предлагат охладители за вино с една, две и три температурни зони.
14.11.2016
Константин Димов
661
вино, охладители за вино, шкаф за вино, винен шкаф, съхранение на вино
Охладителите на вино се радват на все по-голяма популярност
Източник: www.houzz.com

Интересът към виното расте, а любителите му искат все повече да си доставят максимална наслада при консумацията. Към фактора наслада спада и правилното съхранение на виното, и съответно охладителите на вино се радват на все по-голяма популярност.

Съвети при покупката

Най-добре е да имате представа за 4-те основни вида модели и за разликите между тях: охладители за вино, темпериращ шкаф за вино, шкаф за съхранение и климатизиран винен шкаф. За лаиците те са едва ли не синоними, обаче специалистите знаят разликите. Така например в темпериращия шкаф за вино или охладител за вино се съхранява продуктът, който в близко бъдеще ще бъде изпит. Както името му загатва, охладителят трябва да поддържа алкохолната напитка на идеалната температура за пиене. За сметка на това шкафът за съхранение на виното и климатизираният  винен шкаф трябва наистина при чудесни условия да могат да съхраняват пенливата напитка в продължение на години. И е техническа алтернатива към винарската изба. Тук роля играят и постоянното и високо качество на въздуха, достъп до стабилно проветряване, достъп до активен въглен и избягването на вибрации, съветва специализираният сайт www.weinkuehlschrank.org.

Температурни зони
Какъв тип охладител ще си изберете  зависи повече или по-малко от винените сортове, които ще съхранявате - белите и червените вина се съхраняват при различни температури. Бялото вино се съхранява няколко градуса по-хладно от червеното.  Докато бялото вино в идеалния случай трябва да се съхранява на температури 11-14˚С, то за червеното температура от 15-18˚С е достатъчна. Розето пък се държи на най-студено: от 7 до 12˚С. Съвсем на студено трябва да съхранявате пенливите вина: шампанското – от 5 до 7˚С.

Ако искате едновременно да съхранявате в шкафа бели и червени вина, трябва да си избере охладител с 2 температурни зони. Добре е да знаете, че охладителите в по-ниския ценови клас са оборудвани само с една температурна зона като те не достигат до по-ниските температури, необходими за съхранението на белите вина. В момента на пазара се предлагат модели охладители за вино с една, две и три температурни зони, т.е. са мултитемпературни.

Проветряване и влажност на въздуха

Една циркулация на въздуха и достъп до свеж въздух също трябва има в охладителя за вино. В идеалния случай има дори филтър с активен въглен. Той филтрира миризмите от въздуха и предотвратява потенциалното разваляне вкуса на виното. Особено при вина с естествени коркови тапи влажността на въздуха е от особено значение. За да не започнат корковите тапи да се свиват, влажността на въздуха трябва да е между 50 и 80 процента. Ако тапата се свие като последица от  ниска влажност на въздуха, то все повече кислород ще попадне във виното  и дългосрочно това ще направи виното все по-сладко, и накрая то ще се развали.

Вибрации
Необходимо е вибрациите да се избегнат, защото са вид движение. А всеки вид движение се отразява отрицателно върху процеса на отлежаване на виното.

Светлина
Светлината, и особено ултравиолетовата е вредна за виното. Днешните шкафове и охладители за вино не се справят оптимално с този проблем.От една страна, те са оборудвани с осветление вътре в шкафа, а от друга страна - почти всички модели имат стъклена врата. Обаче нещата не са драматични, тъй като при осветлението се използват светодиодни лампи. Те излъчват по-малко топлина и не отдават UV- лъчи. Хубавите стъклени врати са не само добре изолирани, но имат и допълнителен филтър за UV-лъчение. Но все пак, с течение на години да не се съхранява виното в тях, тъй като тези охладители са замислени за по-краткосрочна консумация на напитката на Дионис.

Колко място да планираме?
Количеството на бутилките , които искате да съхранявате играе най-важна роля за това колко място да заделим. Особено за гастрономии, кулинарни магазини, и колекционери има огромни охладители с 200, а по- рядко 300 бутилки капацитет. Потребителите са максимално улеснени: има варианти с по 10-20 бутилки.

Дори моделите имат за цел да улеснят купувача, тъй като има охладители за вино, които са по-скоро широки и не толкова високи. Предлагат се и друг вариант: тесни и високи. Наистина е необходимо да си направите правилната сметка колко бутилки искате да съхранявате, защото шкафът харчи толкова, независимо дали вътре 10-20 или около 200.

Изберете енергоспестяващият вариант А+++. Производителите дават ориентировъчно годишното потребление на уредите в киловатчаса.

Оптика и дизайн
Ако искате да поставите охладителя в багажно помещение или мазе, то тогава претенции за дизайна едва ли ще имате. Но ако го сложите в кухня, хол или в хотели и ресторанти, то тогава дизайнът ще играе немалка роля при покупката. Черно и сребро, както и благородна стомана са доминиращите цветове при различните модели. Повечето уреди разполагат със стъклена врата, която насочва погледа ви към вътрешната подредба. Много ефектни са дървените етажерки.

Шум
Производителите са задължени да дадат и информация колко шум вдига уреда. В наши дни има много тихи модели, които спокойно можете да ги сложите в кухнята или в хола. Ако ще го сложите в мазето е без значение дали вдига повечко шум или не.
Най-обикновените модели се намират и за 200 до 400 лева, но има модели, които удрят и над 1000 лева.

Автор: Константин Димов
Закони Нормативна база Коментари