Отстров Мавриций – райско кътче на Земята

За него Марк Твен е написал: „Бог създал първо Мавриций и по негово подобие сътворил рая“
28.02.2018
Румяна Бонева
317
туризъм, плажове, екзотичен остров, остров Мавриций, Премио Травел
Докоснете се до изяществото на райския остров
Източник: Премио Травел, www.premiotravel.bg

Мавриций е островна държава, наричана още перлата на Индийския океан. За него Марк Твен е написал: „Бог създал първо Мавриций и по негово подобие сътворил рая“. От птичи поглед това място изглежда като случайно изпуснат в океана спъкоценен камък. Копринено меките пясъчни плажове, тюркоазено сините води на океана, неземно красивите коралови рифове, екзотичната фауна и флора в комбинация с превъзходния климат превръщат острова в мечтана дестинация за любителите на тропическите ваканции.

История и етнически състав

Република Мавриций се намира на около 900 км. източно от най-големия Африкански остров Мадагаскар, с площ от 2040 кв.км., като близо 1/3 от бреговата линия са плажове. Част от малкия архипелаг са и островите Родригес, Агалега и Каргадос – Карахос. Остров Мавриций е открит през 1507г. от португалски мореплаватели, като до това време територията никога не е била населявана от хора. В последствие бива завлядян от англичани, датчани, французи, креолци, китайци и индийци. Тове е причина за разнообразния етнически състав на населението, което понастоящем е над 1 милион души. Преобладаващи религии са индуизмът, християнството и исляма. В училищата преподават на английски, но местните жители общуват също на френски и креолски. Екзотичният букет от традиции, култура и религии се проявява и кулинарен план – ястията са наслада за сетивата, микстура от френската, китайска и индийска кухня, овкусена с оригинални африкански подправки.

Сърцето на острова
Столицата на остров Мавриций е Порт Луи. Струва си да отделите един ден за да се насладите на красивата архитектура на града. Една от най-известните забележителности е ботаническата градина Памплемус, известна с уникалната си растителност.


Гигантската лилия Виктория Регия.    Източник: www.artgarden.bg

Екзотичното дърво Талипо, което цъфти веднъж на 60 години, над 80 вида палми и най-голямата водна лилия в света – Виктория Регия. Растението достига до 3 метра в диаметър и може да понесе тежест около 60 килограма. Сградата на Парламента, построена в стил барок, Старият театър, Природонаучният музей и Музеят на марките също сa интересни атракции за туристите.

Етническото многообразие е причина за формирането на смесица от административни деления – китайски квартал, мюсюлмански предградия, а също и старинна френска област. Ще останете запленени от красотата на Западното крайбрежие, откъдето може да наблюдавате закачливия танц на делфините. Направете обиколка с катамаран и непременно посетете Кокосовия остров.

Но остров Мавриций предлага много повече от безкрайни плажове, луксозни хотели и кокосови палми. Домен льо Пай, намиращ се в близост до столицата, запазените останки от тогавашните селища и внушителните имения от времето на френското, датското и британското владичество са обективен печат за колониалното минало на Мавриций.

Ле Морн Брабант е слабо населен полуостров в южната част на Мавриций, застроен с множество луксозни хотели. Може да видите планината Ле Морн, обявена за част от световното наследство на ЮНЕСКО. Тя заема важно място в историята на Мавриций, тъй като е била убежище на робите, избягали от своите господари. Местността предлага красиви гледки към западния бряг и южната част на острова.


Седемцветната земя Шамарел.    Източник: www.makemytrip.com

Загадъчната седемцветна земя
Едно от чудесата на тропическия рай е местността Шамарел, прочута със свойте величествени водопади и седемцветни земи. От едната си част областта е обгърната от скалисти планини, а другата е романтично потопена в тропическа растителност. Земята наистина е оцветена във всички цветове на дъгата. Смята се, че явлението се е породило от вулканични скали, охладени при различна температура. Цветовете преливат от червено, кафяво и виолетово към зелено, синьо и жълто и остават непокътнати при проливни дъждове и неблагоприятните климатични условия. Тези явления не са напълно разгадани, но съществува мнение, че цветните пясъци се състоят от богата на минерали вулканична пепел. Най-интересно е, че ако се опитате да смесите пясък от няколко различни цвята, след определено време той от самосебе си се разделя на разноцветни слоеве. Необичайният феномен е въпрос пред много учени и до момента не е намерено еднозначно обяснение за проявлението му.

Остров от приказките
На Мавриций лятото трае около 7 месеца – от ноември до май. През този период перлата на Индийския океан, потопена в кобалтово сините води на океана се превръща в пъстроцветен оазис. Любителите на скуба дайвинга могат да се насладят на неземно красивия подводен свят. Океанът изобилства от разнообразни подводни обитатели и е притегателен център за риболов на едри екземпляри. Птицата Додо е символ на Мавриций, но за съжаление е изчезнала преди около 200 години. Въпреки това, на острова се срещат причудливи птици и бозайници, които не могат да се видят никъде другаде. Фруктовият прилеп и пилето Пи-пик са показателни примери за това. Парковете „Блек ривър Горгес“ и „Казела“ са приют за редки птици и растителни видове, а в Залива на костенурките гигантските обитатели се разхождат съвсем бавно и спокойно, като в приказките.

Основен поминък на населението на Мавриций е отглеждането на захарна тръстика, която расте практически навсякъде. Островът е сред най-големите производители и износители на захарна тръстика, затова не се учудвайте, ако забележите работници, пренасящи големи вързопи със събраната реколта. Струва си да посетите захарния завод, ако искате да се запознаете отблизо с процесите по обработката на захарната тръстика, да надзърнете в диамантената фабрика за шлифоване на брилянти или в ателието за изработка на корабни макети.

Мавриций е една от най-бързо развиващите се страни в целия свят, прочута с ултра луксозните си хотели и обслужване от най-висок клас. Девствената природа на острова внушава пленяващо усещане за тайнственост. Мекият тропически климат, завладяващата симбиоза от европейски лукс, мистичността на Изтока и африканското първобитно очарование превръщат това райско кътче в притегателна туристическа дестинация.

 

Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари