Отоплението с пелети – една екологична алтернатива

Пелетите са възобновяем енергоизточник и основното им предимство е високото КПД при изгаряне и ниски нива на отделян въглероден двуокис.
15.10.2016
Румяна Бонева
1268
отопление, пелетни камини, пелети, пелетна печка, пелетна инсталация
Пелетна камина с водна риза
Източник: www.tsokas-tiles.gr

В миналото хората са имали доста трудности, палейки печки във всяка стая за да се стоплят. Тази дейност била свързана с целодневно обслужване и почистване на печките. Модерните технологии създават отоплението с парно – една обща горивна камера и система от радиатори. Отоплението с котли притежава много предимства – поддържа се само една камера за горене, тръбната инсталация и радиаторите осигуряват топлина за цялото жилище. Наличието на винтили позволява да се регулира подаването на топлина, в случай, че някои от помещенията не се използват, което спомага за реализиране на икономии. В много случаи отоплението на жилището се комбинира с осигуряването на гореща вода за битови нужди. Както е добре известно, котлите се предлагат в няколко варианта, в зависимост от енергийния източник. В този момент сме изправени пред множество възможности за отопление, с характерните им предимства и недостатъци.Пелетите са възобновяем и екологичен енергоизточник,   www.fumis.si

Защо да изберем отопление с пелети?
Цените на централното отопление, електрическата енергия, природния газ и твърдото гориво се покачват непрекъснато, а изграждането и обслужването на котел с дърва или въглища може да е доста трудоемко и изтощтително начинание. Пелетите са една екологична алтернатива на традиционното отопление. Представляват пресовани под високо налягане дървесни частици, слепени помежду си с естествения материал лигнин. Оформят се във вид на цилиндрични хапчета, с диаметър най-често около 6 см – 8 см. Нафтата и другите енергийни източници всеки ден се изчерпват и това от своя страна налага необходимостта от търсене на нови алтернативи и модернизация. Разходите за добиване на дървен материал са незначителни, за разлика от произвостдството на нефт и газ. С локалния добив и производство на пелети се намалява и доставката до крайния потребител. Пелетите са възобновяем енергоизточник и основното им предимство е високото КПД при изгаряне и ниски нива на отделян въглероден двуокис. При тях се отделят и значително по-малко пепел и сажди, в сравнение с твърдите горива. Висококалорични са и за складирането им е необходимо малко пространство. За отоплението на площ от 80 кв.м например, са необходими до 4 пъти по-малко количество пелети, отколкото дърва и въглища. Друго важно предимство са многобройните възможности за автоматизация и улеснение на горивния процес на пелетните камини и котли, пред тези на твърди горива. Всички изброени предимства не само щадят природата, но и съдействат за подобряването на местната икономика.

Отоплителна система на пелети,  www.termosilikat.com

Пелетна печка или инсталация на пелети?
И двата варианта предлагат икономичност и са изгодни за потребителя. При отоплителната инсталация подаването на пелетите се извършва от пелетно складово помещение или бункер директно към котела. Необходимото количество за горене се зарежда чрез шнек, който се захранва с елекрическа енергия. Самото запалване на пелетите също става с електричество. Предвид конкретните ситуации се предлагат и системи за директно зареждане на пелетите в бункера. Отоплителните инсталации с пелети безпроблемно ще осигурят нужното отопление за къща или апартамент. Освен помещението, където е позиционирана, пелетната камина може да отоплява и няколко съседни помещения, дори и без наличието на водна риза, която да се свърже към инсталация. Топлият въздух, който се загрява от камината се разпространява чрез вентилатори, или това са т.нар. сухи въздушни камини.

Отоплението с пелети - една екологична алтернатива,  www.vektra-jakic.me​​​​​​​

Скъпо ли ще ни излезе отоплението с пелети?
Инсталациите с отоплителни уреди на пелети вече не се различават толкова много в ценови план, но трябва все пак да знаем, че подобна инвестиция е свързана с повече разходи. Ако цената на един стандартен котел на твърдо гориво е около 1500 – 2000 лв., котелът на пелети ще струва между 3000 и 4000 лв. Горе долу в същия ценови диапазон варират и цените на пелетните камини с водна риза за етажна инсталация. Пелетните котли имат КПД в диапазон от 85 – 92%, съобразно типа на котела и качеството на пелетите, като тук се взима предвид техния състав и степента на влажност. Ефективността на котлите зависи също и от почистването на горивната камера, от комина и качеството на отоплителната инсталация като цяло. Има и вариант за автоматизиране и на вече съществуващ котел на твърдо гориво. Модернизирането се извършва посредством монтиране на пелетна горелка към системата. В конкретния случай от преминаването от твърдо гориво към отопление с пелети се спестяват и значителни разходи. За пример, качествени пелетни горелки се предлагат на цени под 2000 лв.

Пелетен котел IVG, бункер, управление и шнек,  www.bettapellets.bg 

Предимства на пелетните котли
Котлите за отопление на пелети имат широко приложение и представляват изключително изгодна алтернатива за отопление, като в зависимост от работния си капацитет се използват за отопляване на жилища, офиси и производствени бази. Произвеждат се в малки габарити и заемат незначително пространство. Отличават се с компактен и модерен дизайн и оптимална технологична сигурност. Обслужването на отоплителния уред се извършва с минимални усилия, благодарение на системите за автоматично транспортиране на пелетите. Снабдени са с ясен LCD екран и възможност за зареждане и запалване на пелетите в точно указано време от денонощието. Притежават много висок КПД – между 93% и 96%, като съществува и възможност за управление на соларен кръг при наличие на слънчеви колектори. Отоплителната система осигурява снабдяването с гореща вода и регулира температурата на постъпващата обратно вода. Постига се енергоефективна консумация на гориво и се поддържа чисто, продължително горене чрез ламбда сонда. Почистването на топлообменниците и скарата в горивната камера е напълно автоматизирано и осигурява оптимален комфорт за потребителя.

Пример за инсталиране към система с отворен разширителен съд, www.tulips.bg​​​​​​​

През последните няколко години броят на производителите на пелети у нас се увеличава непрекъснато. Създаващата се конкуретна среда е предпоставка за низходяща тенденция в цените на алтернативният енергиен източник, в сравнение с монополните пазари на твърди горива и елекрическа енергия. 

Пелетите - постоянно нарастващо производство,  www.onlinebulgaria.bg

Автор: Румяна Бонева
TEAK & DECKING OIL - за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки

Смес от натурални масла и специални добавки за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки. Прониква в дървото и го предпазва от влага и вода, за външна и вътрешна употреба. Подходящ за обработка и защита на дървени мебели.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
КлиВенТо

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
Мебеле ЕООД

Професионално почистване на мека мебел в София и страната

https://mebele.bg
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
PIATRAONLINE

Първият и единствен онлайн-магазин за ЕСТЕСТВЕН КАМЪК в България. Истински генератор на вдъхновение.

http://piatraonline.bg/
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари