Ориент и екзотика

“Ориент”, терминът възниква в западната култура като обобщаващо название на земите на изток и най-вече Азия. Произлиза от латинското “oriens” (Изток).
08.07.2010
сп. Още за къщата
7
интериор, стил, декорация, аксесоари
Ориент и екзотика
Източник: Още за къщата

“Ориент”, терминът възниква в западната култура като обобщаващо название на земите на изток и най-вече Азия. Произлиза от латинското “oriens” (Изток). Първоначално за ориент се смятали държавите от Средния Изток, по-късно с това понятие се асоцират и държавите от Далечния Изток, както и Египет. През XIX век разбирането за “Ориент” обхваща Китай, Япония, Кореа и Индия.
Днес понятието отново не може еднозначно да бъде асоцирано с определен периметър от държави. Като “Ориент” понякога определяме целият мюсюлмански свят, от Мароко на запад до Индонезия на изток. Или най-общо казано Ориент е обобщаващото название за екзотична култура, култура различна от европейската.

Ориенталският дизайн и декорация от векове се използват като екзотична есенция, добавяна към културата на цивилизацията. Загадъчният ориент и днес продължава да вдъхновява дизайнерите, да обогатява модерното ежедневие с онази нотка мистичен чар, която запалва въображението, създадва интрига... В интериора, и не само, ориенталските елементи са незаменими, когато се търси индивидуалност и запомнящ се облик. Днес обаче Ориентът идва, за да покаже, че далеч не са изчерпани неговите ресурси, че в него може да бъде разкрит много повече смисъл, отколкото символично присъствие.

Струва ли си обаче опитът да се наподоби ориенталската атмосфера? Със сигурност такова начинание изисква много усилия и средства и е оправдано само, ако сме убедени привърженици на Ориента, разполагаме с всичките необходими условия и разбира се познаваме принципите и символите. Много често примамливата сила на изтока завладява и увлича след себе си ревностни последователи. Мебел, сувенир или антика, донесени от някое пътуване, повличат крак и страстта по колекционерството прераства в желание да се обградим с още и още вещи. Рискът да се получи единствено струпване на аксесоари и мебели, повечето от тях без практическа полза, е голям. За да се избегне това неудобство предварително е необходимо да се направи интериорен проект и към него да се добавят подходящите елементи.

За да се постигне приятна и ненатоварваща среда с екзотично въздействие в никакъв случай не трябва да се прекалява. Сляпото подръжание, нанасянето на прекалено много аксесоари, целящи да наподобят белезите на чужда култура, водят до обратен ефект – прекалена и необоснована демонстрация. Една вещ или мебел, колкото и да е красива и стойностна сама по себе си, няма да изпълни своето предназначение, ако не е обмислено и предвидено точното и място в интериора, както и взаимодействието и с останалата мебелировка.
В този материал ви предлагаме някои основни насоки и съвети, как да внесете в дома си част от магията на Ориента.
Цветовете на ОРИЕНТА
Ориенталските цветове се подчертават от специфичните за стила материали - порцелан, коприна, нефрит, слонова кост.
За начало изберете цвят слонова кост за стените. Балансирайте с тъмно оцветени мебели, например палисандрово дърво. Добавете кралско червено или жълто. Уравновесете със зелено, което е фаворизирано заради елегантността му. Синьо зеленото, което изглежда като нефритово е прекрасно. Силните цветове като китайско синьо е препоръчително, само ако сте сигурни, че можете да го балансирате с някой мек цвят.
„Персийците са най-великите декоратори на всички времена...китайците много се доближават до тях, а тяхната репутация се дължи на прекрасните цветове, които те използват.”
Осветлението
Подходящо осветление може да се постигне с ветроупорен фенер (китайски фенер). Изберете кръгли, органични форми, като тези на лотосовия цвят или водните лилии, за да създадете медитативна атмосфера. Според експерти по Фън Шуй огледалата трябва да бъдат разположени стратегически. Благодарение на тях се разширяват тесните коридори или запълват празната стена, но също могат да ви тласнат „извън пространството”, ако не сте внимателни. Азиатците поставят огледало наречено ‘bagua’ на техните входни врати, защото вярват че те ги предпазват от енергията, идваща от улицата.
Като типична порция ориенталска храна, размера е от огромно значение. Изтънчените и малки акценти са най-подходящи. Ниските маси с миниатюрни столчета, възглавници и табуретки – всичко това ще създаде непосредствено усещане на вашите гости за спокойствие и разглезване.
Maneki Neko-Махащата котка
Модерно допълнение към ориенталския декор, Махащата котка се разполага на входа на къщата, магазина или офиса. Философията е проста: котешкото махане привлича добрата съдба във вашия дом. Можете да купите такава керамична или пластмасова котка в специализираните магазини, те са възхитителни и ги има в различни цветове.
Тъкани за обогатяване на средата (интериора)
Потърсете аксесоари, които имат в себе си нефрит или ахат, за да добавите пищност.
Палисандровите мебели са понякога инкрустирани със седеф. Лакирани кутии, двукрилни паравани и бродирани завеси са характерни за изтока и ако се ползват, трябва да е дискретно или в противен случай ще е централна тема във вашата стая.
Калиграфия и стихове
Добавете драматичност с китайска калиграфия. Минималистите обичат единични китайски йероглифи върху квадратни парчета хартия. Знаете ли, че китайският знак ‘Fu’(съдба) се закачва на обратно в китайските къщи? Китайците вярват, че повика им към съдбата трябва да е обърнат към небесата. Китайските стихове са по-необичаен избор. Най-добрият момент, за да изберете такъв стих е по време на китайската нова година. Те се разполагат хоризонтално, обикновено на вратата. Когато ги купувате помнете, че те трябва да представляват фраза, изписана в две линии.
Бонсай и бамбук
Растенията са красив начин за добавяне на зелено, както и на елемента дърво във вашия дом. Повечето хора познават бонсая, но не и Бамбука на щастието. Това специално бамбуково растение е направено от малки бамбукови растения, преплетени и усукани, за да придадат артистичност. Освен това се очаква да ви донесе късмет! Мандариновото дърво и Money Tree са любими на азиатците. Тези, които са поетично настроени могат да си купят върба Salix capera – чудесни за зимата, а също така много характерни за японския стил.
Направете вашата кухня ориенталска
Ако целите цялостен ориенталски вид, инвестирайте в ориенталски прибори, като Yi Xing например красив чаен сервиз. Необикновените чайници, известни с това, че пазят дълго време аромата на приготвения чай, могат да оставят трайно впечатление във вашите гости. В наши дни може да се намерят лакирани пръчици за хранене в сатенена опаковка. Или просто си купете обикновени порцеланови паници, лъжици и чашки.
Екзотични животни
Символите на дракона незабавно прибавят елемента огън във вашия дом. Само внимавайте да не прекалите. Ако имате бюро от тъмна дървесина, нефритов дракон би стоял чудесно върху него. Фениксът е символ на обединение и обновление. В последните години декоративната риба ”Koi” Cyprinus carpio е много популярна в Азия и е символ на щастие. За декорацията с животни можете да черпите вдъхновение от китайския зодиак.
Древната източна философия набляга на принципа ин-ян, а тя приложена в жилищното декориране може да направи чудеса. Когато искате да подчертаете вашият дом с влиянието на Ориента, винаги имайте предвид принципите за баланс между ин и ян: тъмното се напасва със светло, мекото се оживява от яркото.
И накрая не забравяйте ориенталците се славят с това, че са добри домакини и техният дом е отражение на присъщото им гостоприемство.

Автор: сп. Още за къщата
Закони Нормативна база Коментари