Ориент експрес - Декорацията на експресите

Във всеки справочник, както и в масовата представа се е наложил образът за експреса като за влак, който се движи по релсите на железниците значително по-бързо в сравнение с пътническите влакове.
15.03.2008
доц. Христо Бояджиев
710
дизайн, стил, Ориент Експрес

Във всеки справочник, както и в масовата представа се е наложил образът за експреса като за влак, който се движи по релсите на железниците значително по-бързо в сравнение с пътническите влакове. Преди повече от сто години, във времената, когато влакът е представлявал най-бързото средство за съобщение, експресните влакове са предпочитания от аристокрацията транспорт. Тогава се налагало тези влакове да отговарят на високите изисквания на благородниците и експресите били луксозно обзавеждани. Хората говорят с мистична възхита за тези експреси, а използването на този вид превозно средство е намерило своето отражение дори в изкуството и литературата - Агата Кристи обезсмъртява „Ориент eкспрес” в любимата на поколения криминална драма „Убийство в oриент Експрес”. Днес луксозно обзаведените експресни влакове се използват все по-рядко поради наличието на по-удобни и по-бързи превози със самолети с уютни салони.
В миналото, в Русия експресните влакове са изминавали разстоянието между европейската част и Владивосток за около две седмици. В наши дни благодарение на Байкало - Амурската железопътна магистрала, неслучайно наречена „строежът на века”, пътят е съкратен с няколко хиляди километра и разстоянието се изминава само за десет дни. Експресните влакове, които днес се движат по железопътните линии на тази магистрала, имат стюард и телефонист във всеки вагон. В скоро време се очаква по тези линии да пуснат високоскоростни японски влакове от типа „Стрела”. Във Франция по железопътните линии през последните десетилетия се движат така наречените тежевета (train a grande vitesse) - типично френският отговор на предизвикателството на високотехнологичните свръхскоростни експресни влакове, но пък днес в тези влакове липсва очарованието на някогашните луксозно обзаведени експреси. „Ориент eкспрес”, „Трен Бльо”, „Флеш д’Ор”, „Транссибириан” са имена, от които човек се унася в най-непостижими мечти. Чрез своя изключителен лукс тези дворци върху релси са подхранвали мита на една епоха.
Човекът, направил революция в пътуването по железниците, е един млад минен инженер - Джордж Нейджълмейкърс. Той заимства от САЩ модела на спалния вагон „Пулман” и го усъвършенства. Този вагон носи името на американския изобретател и индустриалец Джордж Мортимър Пулман. Той заедно с приятеля си Фийлд създават вагони, снабдени с множество седалки с възможност за трансформиране в легла и успяват да избегнат неудобството по време на пътуванията на дълги разстояния. Междувременно на младия белгиец Джордж Нейджълмейкърс, роден на 24 юни 1845 година в Лиеж, му направило впечатление, че когато са разпънати, тези легла притесняват пътуващите. Почти пълната липса на място води до препълнени вагони.


 


През 1876 година Джордж Нейджълмейкърс при едно пътуване до Ню Йорк вижда нощен влак на дружеството „Пулман” и вдъхновен от гледката, създава „Международна компания за производство на спални вагони” (МКПСВ), която е основана с моралната и материална подкрепа на неговия ентусиазиран съотечественик Леополд II, суверен на Белгия. След това проектира и създава „Ориент eкспрес” и „Транссибирския експрес”. Той представя първият вагон-ресторант, който предизвиква закриване на лавките по железопътните спирки, намалява обема на купетата и снабдява всяка тоалетна кабинка с топла и студена вода, което е най-върховното постижение на онези времена. Освен това, живо се е интересува от решаването на проблема с отегчителните прекачвания от един влак на друг. Работи върху уеднаквяването на материалите и детайлите за железопътното строителство, което улеснява връзките през Европа и създаването на експресни международни линии.
След един плодотворен първи опит с „Трен Еклер дьо Лукс”, който свързвал Париж с Виена, той пуска на 4 октомври 1883 година първия „Трен eкспрес д’Ориент”. Този влак тръгва от Париж по посока към Истанбул, преминавайки през Австро-Унгария. Бързият и невероятно удобен „Ориент eкспрес” става най-престижният луксозен влак на света, който открива епохата на едно легендарно поколение от влакове. За да отговори на изисканата клиентела, която често пътува по тези линии, (МКПСВ) изобретява множество красиви и удобни вагони. Знакът на компанията представлява два позлатени лъва в кръг от позлатени листа с надпис „Международна компания за производство на спални вагони” и от обикновена емблема се е превърнало в символ на уюта в железопътния превоз. Даже и най-малкия детайл от обзавеждането на тези експреси изключително премерено се вписва в интериора. Често явление при тяхното конструиране са двойните купета, всяко едно от които изглежда досущ като един истински малък апартамент на колела, разделено от другото посредством една обща вътрешна врата. Тази врата осигурява уединение за спътниците в двойното купе. В тоалетните на купетата пътниците се закриват от един овален витраж. В спалните вагони паната от червена кубинска дървесина, по идея на архитекта и дизайнер Рьоне Пру са орнаментирани с мотиви от инкрустирана слонова кост. Тези спални вагони са оборудвани с осветление, копче за повикване на стюарда, внезапна спирачка с надпис „Моля, не злоупотребявайте!”, радиоапарат, табелка с указания, надеждни механизми за заключване, като например резета и, разбира се, табелка „Моля, не безпокойте !“.


 


През 1930 г. се появява вагон-ресторанта „Звездата на Севера“. Той предизвиква човешкото любопитство с платната на цветя по стените. През трийсетте години украсяват вагоните със снимки на жени и флейтисти. Тези снимки са представителни за стила „Лазурен бряг“, който отличава едноименния експресен влак, свързващ Париж с Лазурния бряг. Обзавеждането на първия влак Париж - Истанбул е достойно за дворците на онази епоха: червено кадифе, дреб от коприна и ширити, кожи и тапицерия с гоблени са били материалите, които са давали имиджа на един „плъстен лукс” в стил, по-близък до нов Ампир отколкото до Арт Нуво.
През 1892 година Джордж Нейджълмейкърс проектира митичния истанбулски хотел „Пера Палас”, познат с това, че в него е отсядала Агата Кристи, която в този хотел е написала своя най-прочут роман „Убийство в Ориент експрес”. Джордж Нейджълмейкърс умира в замъка „Вийпрьо” през 1905 година. През двадесетте години, когато стоманените вагони изместват изработените от тиково дърво, влакът наистина се докосва до съвремието и следва примера на големите параходи. Вагоните от тази епоха се нареждат между най-луксозните, конструирани някога.


   

Първата световна война причинява огромни щети на френските фабрики. МКПСВ, която е трябвало да ремонтира много свои вагони в Англия, си осигурява сътрудничеството на най-големите декоратори : Мейпъл, Морисън и Нелсън. Те добавят към британските вагони изискано канапе с етажерка и намират приложение на огледалата и пъстрата дърводелска декорация от редки дървесни видове във вагоните, като за тази цел прибягват до технологията, използвана от дърворезбарите от Бристол. От френска страна Рьоне Лалик и Рьоне Пру се прославят с един по-твърд стил - Арт Деко. Нелсън поръчва на Лалик стъклописите и лампите тип „Лале”, които превръщат експреса „Пулман”, пътуващ до Лазурния бряг през 1929 година, в „най-хубавия влак на света”. Големият стъклописец Лалик използва излято в калъп и шлифовано стъкло, което той запазва като свой стил. Неговата дъщеря Сюзан става дизайнерка на тъканите за пейките с поставка за главата и на мотивите върху меките мокети. Що се касае до Рьоне Пру, той изработва кабини за истински будоари, където кожата от акула и други животни е предназначена за калъфките на изделията и е неотменна част от интериора на експресните влакове. Тази кожа и слоновата кост успешно се съчетават с червеното дърво от Куба и с „чворестата” дървесина на брезата от Финландия.
В изследователския отдел на Компанията са проектирани чаши от кристал, посуда и сребърни прибори, върху които е отпечатан монограм.
Зараждащата се реклама открива в промоцията на тези митични експресни влакове блестящо поле за творческа изява на художници, архитекти и дизайнери. Влаковете и гарите, които са вдъхновявали импресионистите, продължават да подхранват въображението на покритите със слава лица от рекламните плакати като Касандра, Гео Деривал или Мичек, чиито големи картини украсяват експресните влакове. На декоратора Пол Ириб, който се занимава само с изискани произведения на изкуството, му е поверен дизайнът на опаковката на проспекта, който бил разпространяван сред пътуващите и който носи на изобретателя си цяло състояние чрез едно рекламно хитово послание: „Печелете време, докато спите!”. През периода на така наречените „луди години” най-добрите творци на епохата разпростират своето влияние върху железопътните превози. През 1967 година компанията се разширява в посока хотелиерство и туризъм и се превръща в „Международна компания за производство на спални вагони и туризъм”.Конструкторите на самолети, обзети от идеята за все по-голяма скорост, нанасят съкрушителен удар на тези легендарни влакове. Експресният влак, който извършвал редовни преки пътувания към Изтока, поел по своя последен маршрут на 20 май 1977 година. През същата година компанията се пренасочила към предоставяне на услуги и препродала своя парк от железопътни вагони, с изключение на историческите вагони на железопътните компании. Препродадените вагони са предложени на публичен търг в Монте Карло, като един от тези вагони е закупен от тогавашния марокански крал Хасан II.

Със своите кристални панички и сребърни покривки вагон-ресторантът притежава блясъка на дворец. В залите на този вагон-ресторант се предлагат гала-вечери. Сервитьорите винаги се стараят по масите да има свежи цветя, покривки без петна, излъскани до огледален блясъкът кристални чаши и сребърна посуда в стил Бел Епок, които създават празнична атмосфера.
 Следобедният чай, поднесен в купето, представлява неизбежен ритуал, който създава приятен ритъм на следобедите.


Купето в спалните вагони предлага уютния вид на истинска спалня. След вечеря пътника, който се връща от ресторанта е приятно изненадан от приготвеното за спане легло, халат и чехли, което дължим на любезните стюарди.  Ъгълът на купето е пригоден за тоалетна кабина, където кърпите за подсушаване на чашките, като всеки друг аксесоар към декора, си имат своето място. И, разбира се, тези кърпи носят монограма на вагоните от „Ориент експрес”, който е избродиран със златен конец върху бяла основа. 
Металните мрежи за багажа, които са декоративно изработени, позволяват да се освободи подът на купето. Този първокласен вагон „Лукс”, е изработен през 1929 година в Ейтре и декорацията му е била възложена на дизайнера Нелсън.

Автор: доц. Христо Бояджиев
Закони Нормативна база Коментари